Cum a ajuns să fie condamnat actorul Toma Cuzin. Firicel i-a impresionat pe judecători

Cum a ajuns să fie condamnat actorul Toma Cuzin. Firicel i-a impresionat pe judecători

Decizia de condamnare a actorului Toma Cuzin, alias Firicel, nu este una definitivă, el poate face apel, în termen de 10 zile, de la comunicarea copiei hotărârii.

Toma Cuzin, în rolul lui "Firicel" din serialul "Las Fierbinți"

Actorul Toma Cuzin (45 de ani), cel care îl joacă pe Firicel în serialul „Las Fierbinţi“, de la Pro TV, a fost condamnat la un an de închisoare , după ce a fost prins în 2018 conducând fără carnet, băut și după ce a luat cocaină.

Decizia de condamnare este însă una cu amânare a pedepsei pe durata termenului de supraveghere de 2 ani.

Pedeapsa, chiar dacă nu este definitivă, este considerată una blândă, având în vedere gravitatea faptelor comise, dar Firicel a fost iertat de judecători pentru că se implică „în proiecte care privesc educaţia prin artă a tinerilor din România”.

.Dosarul a fost soluționat la Judecătoria Sectorului 3, după patru ani de la comiterea faptelor.

El a rămas fără permis în martie 2018, după ce polițiștii l-au prins că a depășit limita de viteză. A primit atunci o dovadă de circulație de 15 zile, dar după trei săptămâni Potrivit datelor din dosarul soluționat de Judecătoria Sectorului 3

a fost oprit în trafic iar polițiștii au aflat că are dreptul de conducere suspendat, fapt pentru care s-a ales cu dosar penal, pierzându-și dreptul de a mai circula.

Infracțiune după infracțiune

În luna noiembrie a aceluiași an a fost prins băut la volan și sub influența drogurilor. El a motivat că voia să ajungă la un service care se afla la doar 70 de metri de casă, pentru a schimba cauciucurile mașinii care urma să fie condusă de soția sa.

” Întrucât inculpatul a comunicat organelor de poliție că în urmă cu o lună fusese depistat la scurt timp după ce consumase substanțe interzise, acesta a fost testat cu aparatul DrugTest care a indicat rezultat pozitiv pentru cocaină, după care a fost condus la INML pentru recoltarea unor probe biologice. Astfel, s-a constatat că la momentul conducerii autoturismului menționat, inculpatul s-a aflat sub influenţa unor substanţe psihoactive (THC, THC-OH, MDMA şi MDA şi benzoilecgonină- metabolit al cocainei), astfel cum rezultă din raportul de expertiză medico-legală efectuat în cauză”, se arată în hotărârea Judecătoriei Sectorului 3, citată de Libertatea.

În fața anchetatorilor, a declarat că a fumat cu o seară în urmă o ţigară despre care ştia că este marijuana.

Actorul a solicitat să fie judecat prin procedura simplificată a recunoașterii vinovăției, iar cererea i-a fost admisă, acesta fiind condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

”Inculpatul este o persoană în vârstă de 45 de ani, necunoscută cu antecedente penale, tată a doi copii minori, absolvent de studii superioare, de profesie – actor, angajat în cadrul Teatrului Mic, având diverse roluri în numeroase spectacole de teatru şi filme, colaborând cu mari regizori ai teatrului românesc, fiind invitat la majoritatea festivalurilor naţionale şi internaționale de teatru şi fiind premiat şi nominalizat la festivalurile mari de film. De asemenea, inculpatul este implicat şi într-un proiect personal – „Film în sat”, fiind şi organizatorul asociaţiei – „Toma Cuzin – dacă eu pot, poţi şi tu”, participând şi la diverse campanii motivaționale, de educaţie civică şi socială”, se arată în extrasul Hotărârii 794/2022 a Judecătoriei Sectorului 3

Instanța a decis amânarea aplicării pedepsei pe durata termenului de supraveghere de 2 ani, perioadă în care, pentru a nu ajunge după gratii el trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

1. să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta;

2. să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

3. să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;

4. să comunice schimbarea locului de muncă;

5. să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Nerespectarea cu rea-credinţă a măsurilor de supraveghere sau a obligaţiilor impuse, precum şi săvârşirea unei infracţiuni pe parcursul termenului de supraveghere va atrage revocarea amânării aplicării pedepsei şi executarea pedepsei.

Totodată actorul este obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în cuantum de 1200 lei, din care 800 de lei ocazionate de efectuarea urmăririi penale stabilite prin rechizitoriu.

Decizia nu este una definitivă, el poate face apel, în termen de 10 zile, de la comunicarea copiei hotărârii.

Cum a ajuns actor

Actorul în vârstă de 44 de ani a povestit şi cine l-a influenţat să devină actor: „Cel care m-a inspirat şi mi-a deschis mintea este Andi Vasluianu. Dar ambiţia de a da la actorie vine din orgoliu, motivaţia a fost dragostea faţă de soţia mea, care îşi dorea să cunoască lumea teatrului, ea fiind la rândul ei studentă la Arte. Şi, bineînţeles, ce m-a ţinut şi ajutat a fost nevoia de cultură, pe care abia o cunoşteam.“

A muncit cu sufletul

De asemenea, într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“ , actorul povestea cum i-a ieşit Firicel din „Las Fierbinţi“ în cale: „Mi-a spus de el Dragoş Bucur. Am dat probă, nu ştiam ce se întâmplă, am venit cu o propunere de abordare a textului, am venit cu ceva în plus, m-am gândit dincolo de textul de la probă şi asta le-a plăcut la mine. De exemplu, în primul sezon, personajele jucate de mine şi de Adrian Văncică erau secundare, eu trebuia să apar doar în trei episoade, dar mi-am făcut bine treaba. Eu am muncit cu sufletul, nu cu creierul.“

Toma Cuzin a mărturisit şi că, pentru a-l interpreta într-un mod autentic pe Firicel, s-a inspirat din mai multe persoane din trecutul lui: „M-au inspirat foşti colegi de pe şantier, râsul este al fostului meu profesor de actorie, Puiu Şerban, de exemplu, la el l-am auzit prima dată.“

Cel mai simplu om celebru

Actoria l-a ajutat pe Toma Cuzin să se descopere şi l-a învăţat să fie autentic. Probabil ăsta este şi motivul pentru care nu se va obişnui niciodată cu succesul şi va rămâne mereu cel mai simplu om celebru, după cum însuşi a mărturisit: „Nu mă aşteptam, nu mi l-am asumat şi nu cred că mi-l voi putea asuma vreodată. Dar e mult spus succes, am căpătat un anumit tip de popularitate, iar pentru asta nu eşti pregătit niciodată. Eşti pregătit poate doar dacă asta îţi doreşti dintotdeauna. Eu încă n-am învăţat să fiu omul de succes.“

Actorul mărturisea şi că, uneori, popularitatea îl agasează , dar asta doar din cauza lipsei de educaţie a unora. „Până la urmă trebuie să-i înţelegi şi pe aceştia, aşa îşi manifestă bucuria, chiar dacă mai mitocan sau mai de prost gust. Suntem oameni înainte de a fi actori. Cu trăirile noastre, cu probleme, cu bune şi cu rele. Dar asta-i meseria.“

Întrebat dacă i-a fost vreodată teamă că va rămâne veşnic Firicel, Cuzin a răspuns: „Mi l-am asumat, mi-am asumat orice. Dacă se termină serialul, voi face altceva, chiar dacă în memoria colectivă poate voi rămâne Firicel. Dar oamenii uită mult mai repede azi decât acum 20-25 de ani, pentru că au acces la mult mai multe informaţii şi lumea se schimbă mult mai repede.“

Toma Cuzin spune cu recunoştinţă că anul trecut nu a pierdut nimic din cauza pandemiei de COVID-19, însă a câştigat enorm: timp cu familia. Are o singură dorinţă materială pentru anul acesta: să-şi cumpere o casă, potrivit Click!.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”