Cum a dispărut autoritatea polițiștilor români. Explicațiile unui vid de prestigiu fără precedent

Cum a dispărut autoritatea polițiștilor români. Explicațiile unui vid de prestigiu fără precedent

Imaginea Poliției Române este din ce în ce mai afectată în ultimii zece ani din cauza unor polițiști care fac uz excesiv de forță. În același timp, a crescut semnificativ numărul polițiștilor agresați. Deși „Adevărul” a solicitat Poliției Române să comunice numărul polițiștilor-infractori și al polițiștilor-victime, reprezentanții instituției au refuzat acest lucru.

146 polițiști au fost trimiși în judecată pentru purtare abuzivă în ultimii ani FOTO arhiva Adevărul

Asta deși Poliția Română este departe de a fi o instituție fără pată, ci din contră, nu își învață angajații cum să se comporte cu cetățenii sau cum să reacționeze adecvat și refuză să comunice câte cazuri de polițiști-infractori și polițiști-victime are înregistrate anual. Un refuz cu atât mai nejustificat cu cât este vorba despre date statistice ce nu implică informații personale, ci sunt legate de un subiect de interes public.

„Adevărul” începe din această lună campania „Cum a dispărut autoritatea polițiștilor români. Explicațiile unui vid de autoritate fără precedent”. Este o campanie pe parcursul căreia vom analiza împreună cu specialiști și autorități în domeniu motivele pentru care s-a ajuns la tot mai multe cazuri de polițiști-infractori și polițiști-victime .

Ziariștii „Adevărul” au cerut oficial Poliției Române, în baza Legii 544/2001, să furnizeze date statistice privind numărul de polițiști-infractori și polițiști-victime din ultimii zece ani. Din păcate, Poliția Română a dat dovadă de lipsă acută de transparență privind o problemă de mare interes public ce ține de profesionalismul angajaților săi și de siguranța cetățenilor.

Răspunsul dat la solicitarea „Adevărul” este unul superficial, reprezentanții Poliției Române spunând printre altele: „În urma consultării structurii de specialitate din cadrul Poliției Române, a rezultat faptul că nu deținem datele statistice în forma solicitată de dumneavoastră. Precizăm faptul că, Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, stabilește obligația autorităților/instituțiilor publice de a pune la dispoziție informațiile existente, în materialitatea lor, și nu aceea de a prelucra anumite date pentru a obține ca produs final informațiile în forma solicitată”.

Iar dacă Poliția Română a dat dovadă de opacitate, nu același lucru se poate spune despre Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care a trimis în mai puțin de 24 de ore de la solicitarea „Adevărul” datele statistice privind polițiștii trimiși în judecată în ultimii zece ani, fiind un exemplu de comunicare eficientă și fluentă. Conform datelor primite, în perioada 1 ianuarie 2014-1 iulie 2023 au fost trimiși în judecată pentru purtare abuzivă nu mai puțin de 146 de polițiști. În aceeași perioadă au fost trimiși în judecată 18 polițiști pentru ultraj. Cele mai multe cazuri de polițiști trimiși în judecată pentru purtare abuzivă au fost în 2016 (23 de polițiști), în 2021 (18) și în primul semestru din acest an (17).

„Adevărul” vă prezintă în cele ce urmează câteva exemple relevante de polițiști-infractori și polițiști-victime.

De la polițistul care ambala droguri la polițiștii bătăuși

Septembrie 2023. Vlad Acatrinei, agent de poliție în cadrul IPJ Iași, a fost reținut în noaptea de 19/20 septembrie 2023 de către procurorii DIICOT, în urma percheziţiilor realizate la o fabrică din Miroslava unde se făceau produse din canabis. Vlad Acatrinei este sportiv de performanță, el practicând jiu-Jjutsu. Conform procurorilor, tânărul poliţist, în vârstă de 26 de ani, ambala produsele de la fabrica din judeţul Iaşi, comuna Miroslava.

Aprilie 2021. Curtea de Apel Pitești a stabilit definitiv că Poliţia Argeş şi un poliţist violent trebuie să îi dea 123.000 de lei unui bărbat bătut de trei ori în aceeaşi zi în septembrie 2009. Bărbatul bătut mai câștigase și la CEDO 12.000 de euro în 2016. Ca urmare a loviturilor aplicate de patru poliţişti, bărbatul a suferit inclusiv o fractură de femur. Din cauza suferinţelor îndurate şi a revoltei faţă de tergiversarea cazului, Răzvan Constantinescu a emigrat acum şase ani în Anglia împreună cu soţia şi copilul.

Conform actelor de la dosar, pe 2 septembrie 2009, la Poliţie a fost sesizat faptul că în faţa unui bloc din Piteşti erau două persoane care făceau gălăgie, posibil în stare de ebrietate, dintre care una era Răzvan Laurenţiu Constantinescu, pe atunci în vârstă de 40 de ani. Au venit cei de la Poliţia Locală, dar au primit refuzul lui Constantinescu de a se legitima, după care au intervenit poliţiştii de la Secţia 3 Piteşti. Poliţiştii au folosit gaz lacrimogen împotriva lui şi l-au băgat cu forţa în maşină.

Ajuns la secţie, Răzvan Constantinescu a fost bătut atât de către agenţii care l-au însoţit, cât şi de către alţi agenţi. Lăsat să plece după ce a fost amendat, Răzvan Laurenţiu Constantinescu a fost ajuns din urmă de poliţişti care, conform procurorilor, ”au folosit din nou un spray iritant – lacrimogen pe care i l-au îndreptat spre faţă, l-au pus la pământ şi l-au lovit cu pumnii şi picioarele, iar trecătorii de pe stradă le spuneau poliţiştilor să înceteze să-l mai lovească. Unul dintre aceşti doi poliţişti i-a prins piciorul contra trotuarului supraînălţat şi l-a lovit până i-a provocat o fractură de femur”.

Supus mai multor intervenţii chirurgicale, internat timp de două săptămâni, victima a avut nevoie, conform raportului de expertiză medico-legal, de patru luni de îngrijire medicală.

Polițist mort după ce a fost lovit de un tânăr

Noiembrie 2023. Un polițist local din Pitești a murit la două săptămâni după ce a intrat în comă. Agentul ajunsese la spital după ce a fost lovit de un tânăr pe care l-a avertizat că nu are voie să bea pe stradă. Incidentul grav a avut loc în centrul Piteștiului, în 4 noiembrie 2023. Un grup de tineri consumau alcool și făceau gălăgie lângă stația de autobuz de la Colegiul Național „I.C. Brătianu”.

Condoruș Sevaste, în vârstă de 55 de ani, a fost atacat cu agresivitate, în timpul serviciului, cu 15 minute înainte de a ieși din tură, de către unul dintre tinerii care deranjau ordinea publică. Polițistul a fost lovit în față, prin surprindere, iar în urma loviturii a căzut și s-a izbit cu capul de asfalt, rămânând inconștient. Agresorul polițistului este un tânăr de 20 de ani, din comuna Moșoaia (Argeș). Acesta a fost arestat preventiv pentru ultraj.

Septembrie 2021. Două femei au bătut un poliţist cu genţile şi au distrus cu pietre o autospecială de Poliţie. Incidentul violent a avut loc pe 1 septembrie 2021 în oraşul Murgeni, judeţul Vaslui. O patrulă de poliţie a oprit o maşină care circula pe strada principală din oraş, polițiștii au cerut actele la control, constatând că şoferul nu avea asigurare, situaţie în care urmau să ridice plăcuţele de înmatriculare ale autovehiculului până la intrarea în legalitate.

Alături de acesta, în maşină se aflau şi două femei, care au coborât și au început să îl lovească pe unul dintre polițiști cu pumnii și picioarele, dându-i și cu gențile în cap. Colegul poliţistului bătut a scos un spray paralizant, cu care a încercat să le îndepărteze pe cele două agresoare. Acestea au fugit împreună cu şoferul, dar după câţiva metri s-au oprit şi au început, toţi trei, să arunce cu pietre către cei doi poliţişti, avariind serios autospeciala de poliţie. Toți cei trei agresori au fost condamnați definitiv la închisoare cu executare în iunie 2022.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat