Cum a făcut Ciolacu ca 99% din bugetari să păstreze sporurile absurde pentru praf și „antenă”

Cum a făcut Ciolacu ca 99% din bugetari să păstreze sporurile absurde pentru praf și „antenă”

Marcel Ciolacu permite ca 99% dintre bugetari să ia sporuri de sute de lei lunar pentru condiții vătămătoare de muncă. E vorba de expunere la praf și întuneric și la „antenă”. Ciolacu a ridicat pragul maxim al sporurilor de la 1.000 lei/lună la 1.500 lei pe lună pentru sute de mii, poate chiar peste un milion de bugetari, scrie Newsweek.ro.

Sporurile pentru condiții vătămătoare de muncă sunt acordate angajaților din birouri pentru motive absurde: muncesc în praf, în camere prost luminate, sunt expuși la radiațiile de la ecranul compuetrul, imprimnate sau antenelor aflate la sute de metri. Ca noi ceilalți care nu luăm aceste sporuri pentru condiții vătămătoare de muncă.

Sporurile sunt oferite din anul 2017 tot de către PSD.

Marcel Ciolacu a decis, în vara acestui an, să umble la aceste sporuri care costă statul român peste 25 de miliarde de lei, după cum spunea Cîțu când era premier.

O intenție onestă care s-a dovedit un mare fiasco. În prima formă a Ordonanței de Urgență a austerității se impunea un spor maxim care era de 1.000 lei brut pentru aceste sporuri.

(1) Personalul contractual salarizat potrivit prezentei anexe la cap. II lit. A - lit. E poate beneficia de un spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază dar nu mai mult de 1.000 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat, spunea viitoarea OUG.

Ce spune noua lege

Ei bine, în Legea pusă azi în transparență decizională, sporul maxim a fost ridicat cu 500 de lei.

„În raport cu condițiile de muncă în care se desfășoară activitatea, condiții periculoase sau vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor de până la 15% din salariul de bază dar nu mai mult de 1.500 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legale în vigoare”, spune legea mai sus citată.

Ce înseamnă asta? Că aproape nimănui nu i se va mai tăia acest spor. Pentru a avea un spor de 1.500 de lei pe lună un angajat la stat ar trebui să ia un salariu de exact 10.000 de lei brut. Salarii la acest nivel au doar directorii. De precizat că toți bugetarii primesc acest procent maxim de 15%.

Astfel că 99% dintre bugetari își conservă acest spor imoral.

Concluzie: Această mită din bani publici dată celor peste un milion de bugetari se conservă. Cel mai probabil, pentru că la anul vin 4 rânduri de alegeri.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat