Cum a fost prins jurnalistul american arestat pentru „spionaj” în Rusia

Cum a fost prins jurnalistul american arestat pentru „spionaj” în Rusia

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a afirmat joi că jurnalistul cotidianului american Wall Street Journal arestat în Rusia pentru "spionaj" a fost "prins asupra faptului", informează AFP, citată de Agerpres.

Maria Zaharova. FOTO Profimedia

Afirmația vine după ce Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a anunţat joi a restarea pentru spionaj a corespondentului cotidianului american Wall Street Journal , Evan Gershkovich.

„Nu este primul occidental celebru prins asupra faptului"

Maria Zaharova a dat explicații într-o postare pe Telegram.

„Ceea ce făcea colaboratorul publicaţiei americane Wall Street Journal la Ekaterinburg nu avea nicio legătură cu jurnalismul", a scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus.

Potrivit acesteia, reporterul cotidianului Wall Street Journal „nu este primul occidental celebru prins asupra faptului"

Și alţii „au folosit statutul de 'corespondent străin' pentru a acoperi activităţile lor", a spus Zaharova.

Maria Zaharova , care este reprezentanta diplomației ruse însărcinată cu eliberarea de acreditări pentru jurnaliştii străini, nu a oferit niciun exemplu în acest sens, niciun jurnalist occidental nefiind arestat până acum în Rusia.

„FSB a dejucat activitatea ilegală a corespondentului acreditat”

Este pentru prima dată în istoria recentă a Rusiei când are loc arestarea pentru un asemenea motiv a unui jurnalist străin.

„FSB a dejucat activitatea ilegală a corespondentului acreditat (...) de biroul moscovit al publicaţiei americane Wall Street Journal, cetăţeanul SUA Evan Gershkovich", a anunţat FSB într-un comunicat citat de agenţiile de presă ruse.

Potrivit FSB, jurnalistul este „suspectat de spionaj în folosul SUA" şi de colectare de informaţii "asupra unei companii a complexului militaro-industrial" rus.

Gershkovich a fost corespondent al AFP la Moscova înainte de a se ralia echipei cotidianul american, în 2022, iar înainte, al publicaţiei de limbă engleză Moscow Times.

Jurnalistul de 31 de ani este de origine rusă şi stăpâneşte la perfecţie limba rusă, iar părinţii săi sunt stabiliţi în SUA.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”