Cum a încercat Rusia să-și reducă dependența de componente occidentale pentru industria apărării

Cum a încercat Rusia să-și reducă dependența de componente occidentale pentru industria apărării

Rusia a avut un program menit să reducă dependența industriei sale de armament de componente și tehnologii occidentale până în 2025, dar acesta nu și-a atins decât un număr mic de obiective înainte de ultimele sancțiunile americane și europene, relatează Bloomberg.

Rusia a încercat să găsească alternative la piesele din import FOTO Arhivă

Potrivit unei evaluări interne efectuate cu 10 luni înainte ca Putin să invadeze Ucraina, programul care a început să fie pus în aplicare în 2019, și-a îndeplinit doar o mică parte dintre obiectivele propuse, și anume să reducă până în 2025 dependența de componente de import, de la radare la submarine avansate și sisteme de apărare antirachetă.

Dialogurile cu oficiali europeni, inclusiv cu cei familiarizați cu raportul de audit, evidențiază încercările îndelungate ale companiilor rusești și ale ministerului comerțului pentru găsi alternative la piesele furnizate de statele membre NATO și de Ucraina.

Un astfel de raport a conținut un avertisment explicit asupra faptului că programul de achiziții pentru industria apărării ar putea eșua sub un regim de sancțiuni mai dure, a declarat un oficial european, care a cerut să nu fie numit întrucât este vorba despre chestiuni sensibile.

Informațiile privind dificultățile pe care le întâmpină Rusia în aprovizionarea cu componente au fost distribuite între mai multe guverne occidentale și au fost aduse în discuțiile privind sancțiunile comerciale impuse Rusiei de la sfârșitul lunii februarie.

Lipsa armelor moderne a forțat Rusia să se bazeze pe modele de armament care datează din epoca sovietică, dintre care multe sunt mai puțin precise și mai puțin fiabile, potrivit oficialilor americani și europeni. Aceștia au declarat că este puțin probabil ca Kremlinul să poată susține pe o lungă perioadă genul de atacuri masive asupra infrastructurii ucrainene observate în această săptămână, în ciuda amenințărilor lui Putin.

Costurile pentru Rusia - în oameni și echipamente - sunt uluitoare", a declarat în această săptămână Sir Jeremy Fleming, directorul agenției britanice de informații pentru transmisiuni, cu privire la războiul din Ucraina. "Știm - și comandanții ruși de pe teren știu - că proviziile și munițiile lor se epuizează."

Programul de înlocuire a importurilor a fost instituit în 2014, în urma invaziei anterioare a Rusiei în Ucraina, și a fost accelerat începând cu 2019.

Raportul de audit

Dar ceea ce a fost descris pentru Bloomberg ca fiind un audit de 20 de pagini efectuat de biroul procurorului general al Rusiei, în aprilie 2021 - privind un număr uriaș de 177.058 de componente utilizate în 278 de tipuri de echipamente militare - a constatat deficiențe generalizate. Numai în 2020, Rusia plănuit înlocuirea a 18.047 de piese pentru 43 de tipuri de echipamente, dar a reușit doar 3.148 de înlocuiri pentru cinci articole.

Oficialii de la Kremlin au declarat în mod repetat că eforturile de înlocuire a importurilor și-au ratat țintele. Putin remarca în 2019 că, „într-o serie de cazuri, după cum arată practica, s-au făcut greșeli evidente în planificarea și organizarea activității de înlocuire a importurilor".

Ministrul comerțului a fost numit recent vicepremier, potrivit presei de stat ruse, astfel că a primit puteri mai mari pentru a rezolva problema importurilor. Neajunsurile au fost discutate în cadrul unor reuniuni urmate de comentarii publice.

Pentru unele sectoare, înlocuirea 100% a importurilor nu este atât de semnificativă sau necesară. Dar aici avem nevoie de ea", a declarat Putin în fața unui grup de directori din industria de apărare luna trecută, făcând apel la asigurarea acesteia "cât mai repede posibil".

Obiectivele programului rus

Programul pentru perioada 2019-2025 urmărea să substituie tehnologiile, electronicele și bunurile esențiale importate cu echivalenți interni sau cu articole produse de la zero, să stabilească noi lanțuri de aprovizionare și să constituie un stoc strategic de piese critice, au declarat sursele că se arăta într-unul dintre documente. Un demers similar a fost lansat pentru a înlocui aproape 640 de componente originare din Ucraina.

O verificare a stadiului programului a raportat unele succese limitate: doar obiectivele aferente unui număr mic de echipamente de recunoaștere radio și laser fuseseră îndeplinite aproape în totalitate.

În același timp, evaluarea a arătat că elicopterelor ușoare multifuncționale Ka-226.80 li s-au alocat contracte de înlocuire a importurilor în valoare de peste 230 de milioane de ruble, deși acestea nici măcar nu făceau parte din programul de achiziții a statului. Eforturile de a produce componente electronice de la zero nici măcar nici măcar nu au început: din planul de a dezvolta 4.148 de analogi diferiți în 2020, Rusia nu bifat nimic.

Un oficial european a declarat că se așteaptă la degradarea în continuare a echipamentelor rusești și a forțelor sale armate în general. Unele dintre cele mai avansate arme ale Rusiei depind de componente străine, cum ar fi rachetele de croazieră, bombardierele TU-22, submarinele, sistemul de apărare aeriană Nudol și radarele antiaeriene.

Evaluarea de anul trecut, care include o listă extinsă de exemple, a constatat, de asemenea, că contracte în valoare de miliarde de ruble cu entități rusești au fost derulate cu întârziere, au declarat oamenii. Ministerele relevante nu au fost în măsură să controleze procesul, iar componente străine, inclusiv substanțe chimice, materiale specializate și electronice, erau folosite pe ascuns în mai multe proiecte de dezvoltare, potrivit unuia dintre documentele citate de aceștia.

De asemenea, auditul evidențiază măsura în care companiile europene au contribuit la stocurile de arme ale Mosc De atunci, UE și-a extins restricțiile comerciale impuse Moscovei. Blocul a exportat produse în valoare de aproximativ 90 de miliarde de euro (87 de miliarde de dolari) către Rusia în 2021, dar a pierdut aproape o treime din această sumă în urma sancțiunilor. Cel mai recent pachet de sancțiuni al UE cuprinde interdicții privind mai multe componente electronice care se găsesc în armele rusești și în piesele de aviație. UE a sancționat, de asemenea, semiconductori, echipamente de calcul cuantic și dispozitive identificate în echipamentele rusești utilizate în Ucraina, precum și câteva zeci de persoane și entități legate de complexul său militar industrial.

Potrivit raportului din 2021, Rusia avea probleme în a înlocui următoarele componente:

Sistemul de apărare antirachetă și antirachetă balistică 14Ts033 Nudol, pentru care au fost stabilite 1.548 de sarcini de înlocuire a componentelor, dar până în prezent au fost realizate doar 0,3%, inclusiv furnizarea de piese de schimb. Planul prevedea înlocuirea a 30 de componente cu analogi interni, dar aceste lucrări nu au început.

Sisteme radar de avertizare timpurie, cu rază lungă de acțiune 1L119 Nebo-SVU și 55Zh6UM Nebo-UM. Lucrările de înlocuire a componentelor străine cu analogi interni nu începuseră în 2021, obiectivele de import de piese de schimb fiind îndeplinite la 20% și, respectiv, 0,7%.

GT-01 Murmansk-BN, un sistem de informații și bruiaj al comunicațiilor despre care Rusia susține că are o rază de acțiune de 1.000 km. Cel puțin 111 dintre componentele sale proveneau din țările UE și NATO și trebuiau înlocuite, în timp ce dezvoltarea de echivalente interne nu începuse.

Neîndeplinirea obiectivelor pentru:

Submarinele nucleare de atac din clasa Yasen, cele mai silențioase submarine de atac ale Rusiei, și submarinele mai vechi din proiectul 971M din clasa Akula.

Bombardierele TU-22M3 și bombardierele de vânătoare Su-34, alături de mai multe tipuri de rachete, inclusiv racheta ghidată de apărare aeriană 9M96.

Avionul IL-96, un tip de avion folosit și de Putin pentru a călători în străinătate.

Fregatele din clasa Proiect 22350, una dintre cele mai moderne nave rusești.

Sistemul de rachete de apărare aeriană Buk-M3.

Elicopterele de atac Ka-52K.

Dronele Forpost.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA