Cum a mințit Dăncilă despre angajarea fiului și, mai ales, cum a băgat în față adopția, cu nemernicie tipic pesedistă

Cum a mințit Dăncilă despre angajarea fiului și, mai ales, cum a băgat în față adopția, cu nemernicie tipic pesedistă

Cum a mințit Dăncilă despre angajarea fiului și, mai ales, cum a băgat în față adopția, cu nemernicie tipic pesedistă. 

Nu eu l-am angajat pe fiul meu la Curtea de Conturi, a fost angajat înainte să fiu eu premier. În același timp, vreau să vă spun un lucru. Haideți să nu mai legăm în permanență activitatea copiilor neapărat de părinți. Nu în toate cazurile este valabil. Fiul meu a fost foarte, foarte atacat în ultima perioadă. A avut o vină și pentru faptul că a fost adoptat. A fost tot vina lui. Probabil dacă-l lăsam într-un orfelinat nu avea toate aceste atacuri împotriva lui”, a declarat Viorica Dăncilă.

Factual.ro , primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România, a verificat cât adevar conțin spusele Vioricai Dancila de marti seara in legatura cu modul in care a fost angajat fiul ei la Curtea de Conturi.

Ce verificăm?

Când a fost angajat fiul Vioricăi Dăncilă la Curtea de Conturi.

Verificare

Fiul fostului premier și actual candidat din partea PSD la președinția României, Viorica Dăncilă, pe numele său Victor-Florin Dăncilă, ocupă funcția de „consilier – cabinet demnitar”, conform  declarației de avere  (care poate fi găsită și pe site-ul Curții de Conturi, dar și pe portalul  Agenției de Integritate ).

Potrivit unui  răspuns oferit de Curtea de Conturi presei  la jumătatea anului 2018: 

„Domnul Victor Florin Dăncilă este angajatul Autorității de Audit, având funcția de consillier în cadrul cabinetului demnitarului – domnul Ilie Sârbu (vicepreședinte al Autorității de Audit), cu contract individual de muncă încheiat pe perioadă determinată (durata mandatului demnitarului aferentă perioadei 29.01.2018 – 15.10.2020)”.

Același răspuns arată că Victor Dăncilă a fost numit consilier:

„În conformitate cu prevederile art 5 (1) din OG nr 32/1998 privind organizarea cabinetului demnitarului din administrația publică centrală, personalul din cadrul cabinetului demnitarului este numit sau eliberat din funcție numai la propunerea demnitarului în subordinea căruia funcționează, în baza unui contract individual de muncă pe perioada determinată încheiat în condițiile legii”.

Articolul 5 din OG nr. 32/1998  arată că:

(1) Personalul din cadrul cabinetului demnitarului este numit sau eliberat din funcție numai la propunerea demnitarului în subordinea căruia funcționează.

(2) Personalul din cadrul cabinetului demnitarului își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă pe durata determinata, încheiat în condițiile legii, pe durata mandatului demnitarului.

(3) În cazul funcționarului public, dacă angajarea acestuia în cadrul cabinetului demnitarului se face cu acordul instituției de unde provine, atunci contractul individual de muncă încheiat cu aceasta instituție se suspenda până la revenirea în funcția deținuta anterior.

(4) Pentru personalul prevăzut la art. 3, perioada în care a desfășurat activitate în cabinetul demnitarului se considera vechime în specialitate.

Tot pe data de 29 ianuarie 2018, într-o zi de luni, a ajuns și  Viorica Dăncilă  în funcția de premier al României. Accea a fost ziua în care Guvernul său a fost  investit în Parlament  și în care  a depus jurământul

Viorica Dăncilă a fost însă propusă premier de către Partidul Social Democrat cu aproape două săptămâni înainte de investire, pe  16 ianuarie 2018 .

Înainte să devină, oficial, premier, Viorica Dăncilă deținea funcția de  europarlamentar  din partea PSD și era, de asemenea, și  șefa organizaței de femei a partidului.  

Declarația de avere a fiului Vioricăi Dăncilă mai arată și că, înainte de a deveni consilier la Curtea de Conturi, acesta a lucrat la OMV Petrom SA, în calitate de „permitting expert” (spcialist în probleme de mediu). Tatăl său este  manager regional la OMV,  iar mama sa, Viorica Dăncilă,  a fost angajată până în 2009 , înainte de a deveni europarlamentar PSD.

 Concluzie

Afirmația Vioricăi Dăncilă este trunchiată. Într-adevăr, mandatul celor doi a început în aceeași zi. Însă, Viorica Dăncilă fusese propusă premier cu aproape două săptămâni înainte ca fiul său să fie angajat la Curtea de Conturi, și, mai mult, fostul premier deja ocupa funcții importante în politică. În funcția de la Curtea de Conturi, Victor Dăncilă a fost numit direct de către demnitarul în subordinea căruia lucrază,  nu a ocupat o funcție publică prin concurs , scrie  Factual.ro .

Pe 10 noiembrie, Victor Dăncilă era cu mama sa adoptivă la sediul PSD:




Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa