Cum a rămas un român fără 180.000 de euro în cont. Anunțul poliției

Cum a rămas un român fără 180.000 de euro în cont. Anunțul poliției

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita a făcut, luni, un nou apel către populaţie cu privire la creşterea alarmantă a infracţiunilor online cu investiţii fictive, de la începutul anului fiind înregistrate câteva zeci de astfel de cazuri, în unul dintre ele prejudiciul fiind de peste 180.000 euro.

Cresc cazurile de fraude online FOTO: Arhivă

Cresc cazurile de fraude online FOTO: Arhivă

"În ciuda eforturilor constante de a informa şi preveni, poliţiştii continuă să primească sesizări de la persoane care devin victime ale unor astfel de scheme frauduloase. De la începutul acestui an şi până în prezent, Serviciul Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Harghita a înregistrat peste 30 de cazuri de fraude în domeniul investiţiilor fictive, cu pagube care au depăşit suma de 180.000 de euro într-un singur caz", a precizat Biroul de Presă al IPJ Harghita, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, în data de 18 aprilie, poliţiştii de investigaţii criminale au primit o sesizare din partea unui bărbat referitoare la faptul că îi lipseşte suma de aproximativ 180.000 euro din conturile bancare.

"Din primele cercetări efectuate de către poliţişti a rezultat faptul că acesta, în urma vizionării unui anunţ de pe o reţea de socializare, care promova o platformă de investiţii ce promitea un randament de profitabilitate ridicat, a decis să investească pe acea platformă, oferindu-le acces la telefonul personal unor 'analişti financiari' prin intermediul unei aplicaţii de control la distanţă (Any Desk). Ulterior, din contul acestuia au fost efectuate tranzacţii în sumă de peste 180.000 euro", se arată în informarea IPJ Harghita.

Poliţiştii atrag atenţia că modul de operare al infractorilor "este unul sofisticat şi manipulativ", aceştia folosind renumele unor companii sau persoane publice cunoscute pentru a atrage victimele în capcana lor.

"Infractorii contactează potenţialele victime prin intermediul mediului online, promiţându-le câştiguri rapide şi cu un randament extrem de mare. Aceştia se folosesc de reclame pe platformele de socializare pentru a promova iluzia câştigurilor uşoare. Victimele sunt apoi îndemnate să descarce aplicaţii de control la distanţă, cum ar fi 'Any Desk', prin intermediul cărora infractorii preiau controlul asupra datelor bancare şi personale ale acestora", precizează sursa menţionată.

Pentru a evita astfel de capcane, Compartimentul de Prevenire şi Analiză a Criminalităţii din cadrul IPJ Harghita recomandă din nou populaţiei să fie precaută şi să adopte măsuri preventive.

Oamenii sunt îndemnaţi să evite accesarea anunţurilor sau îndemnurilor referitoare la investiţii din partea unor persoane necunoscute, să manifeste vigilenţă şi să fie sceptici în faţa ofertelor care promit câştiguri însemnate şi rapide, să nu instaleze aplicaţii de control la distanţă care permit accesul la dispozitivele electronice, dar şi să verifice întotdeauna autenticitatea datelor prezentate şi să nu comunice informaţii personale sau bancare către persoane necunoscute.

De asemenea, celor care sunt tentaţi să investească li se recomandă să verifice întotdeauna legitimitatea brokerului sau a platformei pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară sau prin intermediul unor motoare de căutare, precum Google.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO George Simion, îngropat definitiv de Diana Șoșoacă! / „Simion este format de serviciile secrete și nici prea straight nu este”

2 O informație care dă fiori, dar spune multe și despre ce se știe în „marile cancelarii”

3 Uite o poveste mai mult decât interesantă

4 VIDEO „Când am fost prima dată la McDonald’s mâncam un hamburger, beam un suc, luam un pai, o plăcintă și plecam cu 20 de cenți rest”

5 „Efect farmacologic mic sau inexistent” / O informație care dă de gândit