Cum au fost reflectate în presa din România boala și moartea dictatorului bolșevic Iosif Vissarionovici Stalin

Cum au fost reflectate în presa din România boala și moartea dictatorului bolșevic Iosif Vissarionovici Stalin

Începutul lunii martie 1953 reprezenta un moment de cotitură pentru lumea sovietică dar și pentru societățile din statele satelit ale Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste.

Moartea lui Stalin prezentată în Steagul Roșu pe 6 martie FOTO MA

Pe 2 martie, Iosif Vissarionovici Stalin face atac cerebral și paralizează pe partea dreaptă. În ziarul Steagul Roșu, „organ al Comitetului Regional PMR și al Sfatului Popular Regional Bacău”, starea sănătății dictatorului de la Kremlin este prezentată cu lux de amănunte.

Practic, aproape toate articolele se centrau într-o formă sau alta pe situația grea prin care trece Stalin dar și pe urările de sănătate adresate de peste tot din lume. ”Oamenii muncii din orașul Bacău adresează tovarășului Stalin urări fierbinți de însănătoșire”, era titlul unui articol în care se descria starea de durere a muncitorilor băcăuani în fața bolii lui Stalin.

Pe 5 martie, la ora 21.50, Stalin murea la Kremlin. În România, s-au decretat patru zile de doliu național pentru jelirea conducătorului suprem al comunismului. (6,7,8 și 9 martie)

Toate ziarele, în România comunistă ocupată de trupele sovietice, prezentau buletinele asupra stării lui I.V Stalin . „În ultimele 24 de ore ale boalei nu s-au constatat schimbări esențiale în plămâni și în organele din cavitatea abdominală. În urină s-a constatat prezența albuminei și a globulelor roșii, cu o greutate specifică normală. La analiza sângelui s-a constatat creșterea numărului globulelor albe (până la ora 17).

Dimineața, în cursul zilei, temperatura s-a menținut ridicată, până la 38,6 grade. În cursul zilei de 4 martie, tratamentul a constat în administrarea de oxigen, preparate de camfor, cafeină, strafantină și glucoză. A fost făcută din nou emisiune de sânge cu ajutorul lipitorilor.”, se arată în buletinul asupra stării sănătății, semnat de ministrul Sănătății și un colectiv de profesori universitari și academicieni ruși.

Concluzia medicală asupra bolii și morții lui I.V. Stalin

„În noaptea spre 2 martie, I.V. Stalin a suferit o hemoragie cerebrală (în emisfera stângă) în urma maladiei hipertonice și a arteriosclerozei. Ca rezultat a acestui fapt, s-a produs paralizia părții drepte a corpului și pierderea persistentă a conștiinței. Chiar în prima zi a bolii au fost constatate simtome de tulburări respiratorii, ca urmarea a tulburării centrilor nervoși. Aceste tulburări s-au agravat din zi în zi. Ele aveau caracterul așa numitei respirații periodice cu pauze îndelungate (respirație cheynes stockes). În noaptea spre 3 martie, tulburările respiratorii au început să capete în timp un caracter amenințător. Chiar de la începutul bolii au fost constatate deasemenea tulburări însemnate ale sistemului cardio-vascular și anume, tensiunea arterială ridicată, accelerarea și tulburarea ritmului pulsului (aritmie perpetuă) și dilatarea inimii. În legătură cu tulburările progresive ale respirației și circulației sângelui, încă de la 3 martie au apărut fenomene ale insuficienței de oxigen. Din prima zi a bolii, temperatura a crescut și a început să se observe o leucocitoză crescută, ceea ce putea indica formarea de focare inflamatorii în plămâni.

În ultima zi a bolii, odată cu agravarea bruscă a stării generale, au început să apară accese repetate de gravă și acută insuficiență cardio-vasculară. Examenul cardiologic a stabilit o tulburare a circulației sângelui în vasele inimii, cu formarea de leziuni în mușchiul miocardului, În a doua jumătate a zilei de 5 martie, starea bolnavului a continuat să se înrăutățească rapid. Respirația a devenit superficială și foarte accelerată, iar frecvența pulsului a atins 140-150 de bătăi pe minut. La ora 21.50, în urma fenomenelor crescânde de insuficiență cardio respiratorie, I.V. Stalin a încetat din viață”, se arată în concluzia publicată pe prima pagină a ziarului Steagul Roșu, din data de 5 martie, semnată de ministrul Sănătății, A.F. Tretiakov și un colectiv de universitari.

Înainte să moară, lui Stalin i s-a aplicat un tratament cu lipitori FOTO MA

Înainte să moară, lui Stalin i s-a aplicat un tratament cu lipitori FOTO MA

„Întreaga omenire cinstește memoria lui I.V Stalin”

Reacțiile internaționale la moartea lui Stalin au fost extrem de numeroase, fapt care atestă influența liderului de la Kremlin în perioada de expansiune a comunismului. Pagini întregi de condoleanțe sunt dedicate publicării anunțurilor diferitelor state (R.P. Chineză, Iran, Argentina, Uruguay, etc) și totodată sunt publicate pagini din „opera” lui Stalin pe tema industrializării, a luptei de clasă și a democrațiilor populare.

Aproape toată luna martie, în Steagul Roșu au fost publicate articole despre funeraliile lui Stalin dar și despre presupusa importanță, la scară planetară, pe care a avut-o viața acestuia.: ”Glorie veșnică marelui geniu al omenirii progresiste, părintelui iubit al celor ce muncesc, Iosif Vissarionovici Stalin” sau „Stalin va trăi veșnic în inimile tuturor oamenilor muncii”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat