Cum cresc obiceiurile zilnice riscul de atac de panică. De ce trebuie să evităm folosirea telefoanelor
Un atac de panică vă poate strica ziua sau chiar săptămâna. Și, deși puteți găsi o cauza, precum divorțul sau pierderea jobului, un lung șir de obiceiuri cotidiene pot cauza atacuri de panică, de la ieșitul în aer rece până la turnarea unei cești de cafea.
Atacurile de panică pot fi legate și de amânarea sarcinilor FOTO arhiva Adevărul
După cum scriu jurnaliștii de la cotidianul britanic Daily Mail, ”aceste atacuri de panică sunt uneori confundate cu atacurile de inimă deoarece semnele se suprapun. Ambele pot produce unei persoane hiperventilație, dureri în piept, transpirație sau greață”.
Cunoscuta actriță Elizabeth Olsen a dezvăluit recent că atunci când iese dintr-o încăpere unde e cald și iese afară când este frig are atacuri de panică.
Conform statisticilor, unul din 10 americani are cel puțin un atac de panică anual, iar 33% dintre americani au minimum un atac de panică pe parcursul vieții.
Perioada ce urmează unui atac de panică seamănă pentru o persoană cu o mahmureală, cauzând oboseală, migrene și un sentiment de epuizare emoțională și fizică.
Attiya Awadallah, o terapeută din New York care tratează în principal tineri, în special din Generația Z, a declarat pentru Daily Mail: ”Una dintre cele mai mari cauze ale atacurilor de panică este chiar teama însăși. Clienții mei au adesea atacuri de panică pur și simplu pentru că le e teamă să aibăun atac de panică. Iar această anxietate anticipatorie face ca organismul să reacționeze la cea mai mică senzație de disconfort”.
După cum spun specialiștii, frica de atac de panică sau de altă amenințare percepută face ca organismul să producă adrenalină, dopamină și serotonină.
Trecerea rapidă de la un mediu rece la unul cald și viceversa poate duce la o creștere a bătăilor inimii și disconfort fizic.
Și procrastinarea, comportamentul caracterizat prin amânarea acțiunilor sau a sarcinilor pentru mai târziu, poate duce la atacuri de panică.
”De fiecare dată când o sarcină e amânată, anxietatea crește până când presiunea acumulată explodează în panică, adesea în momente neașteptate”, mai precizează Attiya Awadallah.
Specialiștii mai spun că săritul meselor, acel fasting intermitent foarte popular printre celebrități, este o altă cauză a atacurilor de panică. Săritul meselor duce și la eliberarea hormonilor de stres, ce duce la anxietate.
Experții recomandă și reducerea timpului petrecut folosind telefoanele mobile, deoarece tehnologia poate suprastimula creierul, în special când e supus unei expuneri constante la știri negative.
Sursa: adevarul.ro