Cum explică ministrul Finanțelor prevederile din bugetul pe 2024. Lista priorităților

Cum explică ministrul Finanțelor prevederile din bugetul pe 2024. Lista priorităților

Ministerul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat prevederile pentru bugetul 2024, cum ar fi cheltuielile pentru investiții și creșterea fondurilor alocate pentru educație, dar și cum va fi dusă lupta împotriva corupției și evaziunii, plus prioritățile din anul următor.

Marcel Boloș a explicat prevederile pentru bugetul 2024 FOTO Inquam Photos

Ministrul Boloș a explicat prevederile din bugetul pe anul viitor , ce vor cuprinde cheltuieli pentru investiții de peste 200 miliarde de lei, pentru programe care să sprijine categoriile vulnerabile. De asemenea, bugetul pe 2024 va avea o creștere istorică pentru educație, de 61%. Ministrul Finanțelor a asigurat că salariile profesorilor vor crește, așa cum s-a promis.

Marcel Boloș a afirmat în cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook, că lupta împotriva corupţiei şi evaziunii, dar și digitalizarea vor constitui priorități în transformarea ANAF.

Avem bugetul pentru anul 2024. O temă care a ţinut agenda zilele acestea, cum de altfel este şi firesc. Au fost dezbateri numeroase, care sunt un plus. Pentru că în orice proces complex, cum este cel de elaborare a bugetului care afectează fiecare cetăţean din ţara aceasta, diversitatea de opinii este esenţială pentru a atinge soluţii mai complete şi echitabile”, a transmis ministrul pe Facebook.

Cele cinci direcții ale bugetului

Ministrul Boloș a explicat cele cinci direcții ale bugetului pentru anul viitor, ce cuprind cheltuilelile pentru investiții, fonduri alocate pentru sprijinul categoriilor vulnerabile, creșterea bugetului pentru educație, formarea și finanțarea unor scheme de ajutor pentru a oferi sprijin financiar antreprenorilor și mediului de afaceri și lupta împotriva coupției și evaziunii.

2024 este anul cu cele mai mari cheltuieli pentru investiții, atât din fonduri naționale, cât și din fonduri europene, unde asigurăm cofinanțarea. Pentru ca în viața de zi cu zi, drumul pe care mergeți, spitalul unde vă faceți analizele sau școala unde învață copilul dumneavoastră să fie la standarde de bun simț: 120 miliarde lei alocați. Bugetul alocă fonduri pentru programe care să sprijine categoriile vulnerabile, asigurându-ne că niciun membru al comunității nu este lăsat în urmă: peste 200 miliarde lei alocați”, a transmis ministrul.

Marcel Boloș a transmis că bugetul alocat pe 2024 pentru educație va sprijini programele și inițiativele de educație incluzivă. „Vom avea o creștere istorică de 61% pentru educație. Bugetul sprijină inițiativele de educație incluzivă, cu alocări pentru adaptarea programelor și infrastructurii pentru a susține învățarea tuturor elevilor, indiferent de nevoile lor. Vorbim despre alocări speciale destinate modernizării și extinderii infrastructurii școlare, dar și de fonduri pentru programe de formare și dezvoltare profesională a cadrelor didactice. În plus, salariile profesorilor vor crește așa cum s-a promis.”

Cum sunt văzute IMM-urile

„Va fi un an în care vom fi alături de mediul de afaceri. Vom finanța scheme de ajutor de stat pentru a oferi sprijini financiar pentru antreprenori și IMM-uri, conducând la dezvoltarea de noi afaceri și, implicit, la crearea de locuri de muncă. Numărul mediu de salariați și câștigul mediu resimțit în portofelul oamenilor va fi în creștere.”

„Lupta împotriva corupției și evaziunii va trece la un alt nivel. Digitalizarea constituie o prioritate şi reprezintă cheia consolidării capacităţii administrative necesară transformării ANAF, care va aduce un aport mai bun la creșterea gradului de colectare a veniturilor bugetare”, a explicat ministrul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

5 „Ar fi primul val al ofensivei”