Cum încearcă Putin să îi întoarcă pe ucraineni împotriva propriului guvern. Cazul Nicolaev

Cum încearcă Putin să îi întoarcă pe ucraineni împotriva propriului guvern. Cazul Nicolaev

Nicolaev a devenit fără voie orașul unde Moscova supune la test strategia sa de a înfrânge Ucraina vizându-i infrastructura de alimentare cu apă, energie și căldură, relatează NYT.

În Nicolaev, un oraș răvășit de bombardamente de pe coasta sudică a Ucrainei, din robinete curge apă din mare, în timp ce curentul electric este adesea întrerupt. Locuitorii își revarsă blestemele asupra Rusiei, dar asta nu-i împiedică să-și arate frustrarea față de conducătorii locali.

Rezistența ucraineană este greu încercată în orașul Nicolaev de la Marea Neagră după ce rușii au reluat bombardamentele asupra orașelor ucrainene importante, după o pauză de câteva luni.

Chinuindu-se să obțină victorii pe câmpul de luptă, liderul de la Kremlin a adoptat tactica de a acționa pentru a deteriora viața de zi de zi a ucrainenilor nu doar făcându-le viața tot mai grea, lipsindu-i de utilități esențiale la apropierea iernii, ci și punându-și speranța că va stârni dezbinare în mijlocul lor.

Situația a devenit dificilă și pentru autoritățile locale în măsură în care locuitorii așteaptă de la ei să ia măsuri pentru a remedia avariile astfel încât populația să sufere cât mai puțin. Nu reușesc mereu, fapt care mărește frustrarea populației.

„Este pur și simplu imposibil să trăiești așa”, spune Iulia Kravets, care are grijă de un nou-născut într-un apartament situat la un etaj superior. Soțul ei, Oleksandr, cară zilnic zeci de litri de apă, pentru ca familia să aibă apă de băut, dar și pentru baia copilului și pentru gătit.

Se întrerupe curentul electric, se întrerupe apa și cineva trebuie să fie responsabil pentru asta. Noi îl învinuim pe primar", a spus ea.

Locuitorii din Nicolaev nu au apă potabilă în apartamente

Așteptând la coadă pentru apă potabilă, Elizaveta Kaciuk îi înjură pe ruși penttru că din cauza lor trebuie să meargă zilnic după apă, un demers nu întotdeauna încununat de succes. Dar ea este nemulțumită și de autoritățile locale și de cum gestionează ei serviciile pentru populație. Crede că nu se străduiesc îndeajuns.

Uneori se întâmplă să plece acasă fără apă pentru că cisternele se golesc înainte să-i vină rândul.

E adevărat, Rusia a aruncat în aer conductele, însă multe lucruri depind realmente de liderii locali. Dacă ar cheltui banii așa cum ar trebui, nu ne-am mai confrunta cu această problemă”, estte convinsă femeia.

Nu este singura care gândește astfel. În orașul Nicolaev, apa de la robinet este sărată și cu rugină în ea, iar curentul electric merge întrerupt. Locuitorii spun că s-au săturat să tot aștepte să se rezolve ceva, cu toate că înțeleg că pe ruși trebuie să dea vina pentru probleme și că bombardamentele aproape zilnice stau în calea restabilirii serviciilor.

Strategia Rusiei

Nicoalev este doar unul din orașele aflate în raza campaniei mai largi a Moscovei de a scoate din funcțiune infrastructura ce asigură alimentarea cu apă, electricitate și căldură a orașelor ucrainene la apropierea iernii. Moscova și-a intensificat loviturile cu rachete și drone la începutul acestei luni, provocând pene de curent în marile orașe - inclusiv la Kiev, dar și în regiunile pe care Rusia nu a reușit să le controleze în totalitate - și pagube materiale după lovirea clădirilor rezidențiale. Zeci de civili au fost uciși în locuințele lor sau pe stradă.

Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, o treime din infrastructura energetică a țării a fost afectată de bombardamente. Oficialii și analiștii ucraineni consideră că aceste atacuri – care nu influențează în niciun fel situația de pe câmpul de luptă – sunt menite doar pentru a înspăimânta civilii țării invadate și a-i calma pe susținătorii fanatici ai războiului lui Putin în Ucraina ce au devenit neliniștiți și înverșunați din pricina eșecurilor militare.

În ciuda greutăților, majoritatea ucrainenilor sunt deciși să îndure și să nu cedeze acestor presiuni din partea inamicului.

Pesemne că Putin crede că oamenii vor spune: <<Destul! Stop! Păstrează teritoriile ocupate>>. Doar că el nu înțelege Ucraina. Sunt pregătită să continui să trăiesc în acest fel atâta timp cât e nevoie”, spune Natalia Loboika, educatoare, în timp ce cară apă într-un cărucior.

Daniel Speckhard, fost ambasador american care a condus efortul de reconstrucție a Irakului în urmă cu un deceniu, apreciază că astfel de atacuri au scopul de a aprinde furia ucrainenilor față de propriul guvern, în pofida responsabilității evidente a Moscovei.

Tactica lui Putin este o subminare insidioasă, pe termen lung, explică el.

Oamenii nu se demoralizează brusc și atârnă un steag alb la ferestre. Nu așa lucrează Putin. El acționează prin intermediul sistemului politic local. Oamenii încep să fie nemulțumiți de liderii lor politici, iar aceștia trebuie să abată atenția de la război”.

Nicolaev, un oraș-test al tacticii lui Putin

Ce s-a întâmplat cu orașul Nicolaev este un caz elocvent. În aprilie, armata rusă a aruncat în aer conductele de apă potabilă ale orașului, probabil crezând că împinge pe acesta cale populația să plece și astfel orașul să fie mai lesne de capturat. Administrația locală a apelat la o măsură de ultimă instanță conectând conductele de un estuar al Mării Negre, și aprovizionând populația cu apă sărată.

Un oraș anterior înstărit a fost obligat să transporte zilnic apă de băut din fântâni și cisterne instalate în parcuri și în curțile bisericilor de umplerea cărora s-au îngrijit organizațiile umanitare.

În interviurile cu jurnaliștii locuitorii au recunoscut un anumit grad de frustrare față de autoritățile locale, dar au exprimat și sfidare față de agresiunea rusă.

Kaciuk, analist financiar înainte de război, este convinsă că „nu ar trebui negociat cu teroriștii”.

Nu dorim un armistițiu de încetare a focului. Ne dorim victoria”, a spus femeia la sfârșitul zilei, după ce și-a terminat drumurile pentru apă.

Cu toate astea, lunile în care orașul a fost obligat să se descurce fără utilități esențiale și-au lăsat amprenta asupra populației.

Ne simțim ca niște cetățeni de mâna a doua. Nu eram săraci. Mergeam în vacanță la mare în fiecare an”, spune femeia.

„Oamenii devin tot mai furioși” pe ruși, spune Halina Komisarenko, o crescătoare de câini de rasă care a câștigat mai multe premii la concursuri naționale. „Pur și simplu îi urâm și mai tare. Mai degrabă aș sta pe întuneric și în frig decât în Rusia”.

Ce spun cetățenii ucraineni

De la începutul invaziei pe scară largă, în februarie, Rusia a lovit infrastructura civilă din zonă cu rachete, artilerie și de peste 10.000 de ori, potrivit evidenței ținute de guvernatorul regional Vitali Kim. Țintele au constat în atacuri asupra spitalelor și clinicilor – și vizate au fost 964 de conducte de gaz natural și stații de pompare, dar și 30 de instalații de distribuție a apei.

Ei atacă infrastructura civilă pentru a crea un câmp informațional negativ în interiorul țării noastre și speră că astfel poporul nostru se va certa și că va cere președintelui nostru să negocieze cu Rusia", a declarat Kim într-un interviu.

Doar că este un efort eșuat, a spus el, pentru că ei nu au reușit să-i întoarcă pe locuitori împotriva propriului guvern: „Vorbim cu oamenii noștri și le explicăm: <<Rusia a distrus sursa de apă>>, a spus el.

Un sondaj național realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, publicat săptămâna trecută, a arătat că 86% dintre ucraineni susțin continuarea acțiunilor militare împotriva ocupației rusești, chiar dacă atacurile cu rachete au loc în continuare. Totuși, sprijinul popular a fost mai scăzut, de 69%, în estul Ucrainei, unde bombardamentele au fost mai intense.

Înainte de invazie, orașul Nicolav – situat pe un mal al râului Buh, acolo unde acesta formează un estuar cu Marea Neagră - pompa aproximativ 31 de milioane de galoane de apă dulce pe zi prin două conducte care traversează teritoriul controlat acum de forțele rusești. Când rușii le-au întrerupt, oficialii ucraineni au fost nevoiți să improvizeze și să introducă prin conducte apă de mare.

Apa este doar o altă armă de război. Ei bine, din nefericire, așa trăim acum. Dar, din fericire, majoritatea oamenilor înțeleg și dau vina pe ocupant, dau vina pe agresor. Unii oameni se vor plânge întotdeauna. Și mă învinovățesc pe mine, și îl învinovățesc pe primar că le face viața grea", a dezvăluit Boris Dudenko, directorul instalațiilor de apă din oraș.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale