Cum își amplifica Kremlinul propaganda în Ucraina ocupată. Rusia deschide un post TV în Herson: „Tavriya TV va promova fericirea și iubirea“

Cum își amplifica Kremlinul propaganda în Ucraina ocupată. Rusia deschide un post TV în Herson: „Tavriya TV va promova fericirea și iubirea“

Într-o mică parcare din orașul Herson, ocupat de ruși, s-au auzit aplauze săptămâna trecută, când Anton Alikhanov a tăiat o panglică roșie pentru a marca inaugurarea ceremonială a unui post de televiziune local, Tavriya TV, relatează The Guardian .

Rușii păzesc un monument dedicat eliberării Hersonului în al Doilea Război Mondial Foto EPA EFE

Noul canal face parte dintr-o acțiune de propagandă în Herson, despre care Rusia speră că va ajuta să-și cimenteze stăpânirea asupra orașului din sudul Ucrainei, ocupat în primele zile ale invaziei. Alikhanov, guvernatorul regiunii Kaliningrad din Rusia, a declarat că jurnaliştii din oraşul său vor veni la Herson pentru a „ajuta” noul post TV să găsească mesajul potrivit. Kremlinul a desemnat diverse regiuni rusești să „îndrume“ diferite părți ale Ucrainei ocupate.

Kirilo Stremusov, șeful adjunct al autorităților ruse de ocupație din Herson, nu a făcut un secret din misiunea canalului: „Tavriya va începe acum să lucreze ca o mașinărie mare care nu va face doar propagandă, ci va promova și familia, bunătatea, fericirea și dragostea. Desigur, împreună cu Rusia mare și unită.”

În orașele din apropierea Kievului, care au fost ocupate în primăvară, stăpânirea rusă a fost o perioadă de teroare când chiar și ieșirea afară era periculoasă pentru locuitori. Și în Herson există rapoarte credibile despre răpiri, arestări și torturi. Dar aici există o altă latură a ocupație ruse. Kremlinul încearcă să prezinte un viitor fericit și prosper în interiorul Rusiei, în timp ce se pregătește să organizeze un „referendum” pentru anexarea Hersonului și a altor trei regiuni ucrainene.

În interviuri telefonice, locuitorii din Herson au descris o atmosferă de rău augur pe străzile pustii ale orașului, deoarece o mare parte a populației a fugit, iar celor care au rămas le este frică să vorbească liber și sunt îngrijorați despre ceea ce vor aduce lunile următoare.

Dar la televizor, locuitorii pot urmări o versiune diferită a propriei realități, în care populația a salutat cu bucurie dominația rusă. În noua lume media pe care Rusia a creat-o la Herson, Moscova nu este o forță invadatoare, ci un eliberator binevoitor, aducând belșug economic și renaștere culturală în Herson și salvând cetățenii săi de naziștii ucraineni.

„Când mă uit la știri de televiziune sau deschid canalele pro-ruse Telegram, mi se pare că am pășit într-un fel de realitate complet alternativă”, a spus un rezident de la Herson în vârstă de 30 de ani, care a cerut să nu fie numit.

Până când Tavriya va începe să funcționeze, principalul canal local din Herson este VTV Plus, care emite de mai bine de un deceniu. La sfârșitul lunii februarie, chiar înainte de ocupația rusă, transmisiunile VTV au fost în ucraineană și au inclus interviuri cu localnicii care s-au alăturat brigăzilor de apărare teritorială și de supraveghere de vecinătate, care au vorbit despre apărarea teritoriului lor împotriva rușilor.

În săptămânile de după ocupație, VTV a încercat să rămână neutru, prezentând interviuri cu primarul ucrainean, Ihor Kolikaiev, care a rămas în oraș și a continuat să lucreze chiar și după ce rușii au preluat conducerea. În acest timp, au avut loc o serie de mitinguri pro-ucrainene în Herson, cu protestatari neînarmați înfruntând soldații ruși.

Dar rușii au început curând după aceea o represiune împotriva disidenței, iar postul de televiziune nu a făcut excepție. Proprietarii VTV erau cunoscuți de multă vreme ca fiind simpatizanți ai Rusiei, dar o angajată a VTV, care rămâne la Herson, a declarat că majoritatea jurnaliştilor de acolo au demisionat la scurt timp după ocupația rusă.

Ea a spus: „Cei care au rămas sunt în mare parte cei fără prea multă experiență. Au venit niște jurnaliști din Crimeea și Sankt Petersburg, iar ei sunt acum la conducere.

Până la începutul verii, emisiunile trecuseră în limba rusă, iar tonul devenise din toată inima pro-rus. S-a pus accentul pe a le spune locuitorilor că rezistența la stăpânirea rusă este inutilă.

Într-un buletin de știri din iunie, un tânăr de 19 ani, numit doar „Ivan”, spunea că este un recrut al armatei ucrainene, dar că a venit să se predea pentru că așa l-a sfătuit mama lui. Și-a dat detaliile de identificare unui ofițer rus.

La scurt timp după, postul a difuzat un material în care patru pretinși membri ai apărării teritoriale pro-ucrainene a Hersonului au venit să se predea, susținând că se simt abandonați de Ucraina. „Este timpul să oprim aceste jocuri partizane”, a spus unul dintre bărbați, care la un moment dat părea să plângă. El a fost unul dintre numeroșii intervievați VTV care arăta vizibil inconfortabil și nervos, deoarece pretindeau în fața camerei că sunt fericiți de sosirea Rusiei.

Deși există o constrângere larg răspândită, este, de asemenea, clar că o minoritate de rezidenți a cooperat cu nerăbdare cu ocupanții. Unii sunt pensionari, nostalgici după tinerețe, care văd dominația Moscovei ca pe o întoarcere la trecutul sovietic.

Alții sunt carierişti, care văd oportunităţi, în timp ce Kremlinul se luptă să găsească localnici care să ocupe posturi cheie. Printre acestea se numără adjunctul guvernatorului regiunii Stremousov, anterior blogger anti-vaccinist și marginal politic, care a obținut 1,5% din voturi la alegerile pentru primar din 2020.

Stremousov apare acum aproape zilnic la știri, mai ales după ce guvernatorul local numit de Kremlin, Volodimir Saldo, a fost dus la spital pe fondul unei suspiciuni de otrăvire.

Cu toate acestea, este clar că mulți oameni cooperează pentru că simt că nu au de ales. Angajata VTV cu care a vorbit cu The Guardian a spus că a rămas în Herson din motive de familie și că trebuie să continue să lucreze pentru a avea un venit. „Nu prea îmi place să lucrez aici, orașul este complet schimbat, dar ce pot face? Lucrez încet, așa că puține lucruri se realizează cu adevărat.”

Olena Vanina, corespondenta din Herson pentru canalul ucrainean 1+1, a declarat că, în săptămânile de după ocupație, a făcut reportaje folosind un telefon mobil pentru a nu atrage atenția asupra sa. „Dar după un timp, oamenii s-au speriat prea mult pentru a-și arăta fețele și nimeni nu a vrut să fie filmat”, a spus ea. Jurnalista a părăsit orașul în iunie, ca mulți alți ziariști ucraineni.

Pentru a umple golul, Rusia a înființat o „școală media” în oraș, promițând pregătire rapidă pentru oricine este interesat.

„O serie de jurnalişti au fugit din regiune pentru că au căzut sub influenţa propagandei ucrainene care le spunea că vor fi ucişi, torturaţi şi violaţi. Alții sunt încă prea speriați să vină la muncă”, a declarat Aleksandr Malkevici, jurnalistul și producătorul de televiziune din Sankt Petersburg care conduce școala, într-un interviu telefonic.

Într-un reportaj TV despre școală, Malkevici, care se află pe o listă de sancțiuni a SUA, a spus că oamenii fără experiență în jurnalism sunt bineveniți să se alăture și să fie instruiți.

Pe lângă preluarea postului local, Rusia a blocat și recepția canalelor naționale ucrainene și le-a înlocuit cu televiziunea rusă, unde războiul din Ucraina nu este numit război, ci „operațiune militară specială”.

La sfârșitul lunii mai, autoritățile ruse au redirecționat traficul de internet din Herson prin servere din Rusia, Crimeea ocupată și Donețk. Acum, accesul la toate domeniile de internet ucrainene este blocat fără utilizarea unui VPN, asigurând Moscova că are control total asupra informațiilor primite de oameni despre război.

Autoritățile au reînviat, de asemenea, ziarul din epoca sovietică Naddneprianskaia Pravda, care susține acum că are un tiraj de 250.000 de exemplare. „Herson este pământul rusesc!” proclamă titlul principal al primului număr.

Conținutul ziarului oferă o bună perspectivă asupra priorităților de propagandă pentru administrația rusă. Există articole repetate care promit rezidenților beneficii sporite, pensii și mai multe oportunități de muncă. Colaje foto deloc subtile arată bebeluși suprapuși pe teancuri de bancnote de ruble, alături de articole care explică modul în care viața în Rusia va fi numai lapte și miere.

Mai multe articole denunță ideologia „nazistă” a statului ucrainean, iar un număr îl citează pe actorul devenit propagandist rus Steven Seagal, care spune că Rusia și Ucraina sunt „o familie mare” și că „o forță externă cheltuiește bani uriași pentru propagandă” pentru a le diviza.

Există afirmații repetate cu privire la „dorința copleșitoare” a locuitorilor din Herson de a se alătura Rusiei într-un referendum, dar există și o mulțime de amenințări. Un articol de pe prima pagină avertizează asupra „măsurilor dure” împotriva celor care amenință ordinea publică, indicând faptul că a vorbi împotriva guvernării ruse este acum considerat a fi împotriva legii.

„Oamenii care discreditează organele guvernamentale ruse sau răspândesc informații false despre activitățile lor... vor fi, de asemenea, aduși în fața justiției”, se spune în articol.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”