Cum poate ajuta o clătită perfectă la prevenirea orbirii?

Cum poate ajuta o clătită perfectă la prevenirea orbirii?

Cercetătorii de la Colegiul Universitar din Londra studiază fizica clătitelor pentru a ajuta la îmbunătaţirea tratamentelor pentru glaucom.

Cum poate ajuta o clătită perfectă la prevenirea orbirii?

Cercetătorii, conduşi de Ian Eames, profesor de mecanică a fluidelor de la University College din Londra, au ajuns la concluzia că pentru a îmbunătăţi o intervenţie chirurgicală pentru glaucom, trebuie privit procesul de coacere a clătitelor, mai exact procesele fizice la care sunt supuse clătitele atunci când sunt gătite, relatează Descoperă.

"Clătitele variază în funcţie de forme şi mărimi, iar fiecare are favoritele sale: unii preferă o clătită mică, groasă, cu o suprafaţă netedă în timp ce alţii se bucură de o clătită mare şi subţire, cu «cratere» şi muchii crocante. Am descoperit că variaţiile în textură şi modelele rezultă din diferenţele în modul în care apa din aluat se scurge în timpul coacerii şi că acest lucru este în mare măsură dependent de grosimea şi răspândirea aluatului", a declarat Ian Eames.

Acest studiu despre cum apa din aluat se scurge în timpul coacerii clătitelor poate ajuta la înţelegerea modului cum foile flexibile, precum este retina umană, interacţionează cu fluidele şi vaporii, spre exemplu în cazul glaucomului.

Conform Descoperă, pentru cercetare, echipa a folosit 14 reţete diferite de pregătire a clătitelor, analizând raportul dintre aspectul clătitei şi diametrul său în raport cu volumul aluatului şi raportul dintre făina lichidă şi aluat.

Pentru toate clătitele, echipa a folosit aceeaşi tigaie şi aceeaşi căldură, fără, însă, a folosi ulei sau grăsime pentru a unge tava. Cantitatea de ou şi făină a rămas constantă, dar cantitatea de lapte a variat.

Echipa a constatat că aluatul mai gros a avut tendinţa să capteze vaporii de apă, cauzând cratere neregulate pe partea de jos a clătitei. Acest lucru face ca pe partea superioară a clătitei să apară insuliţe.

"Noi lucrăm pentru a îmbunătăţi metodele chirurgicale de tratament a glaucomului, care este o acumulare de presiune în ochi, cauzată de lichid. Pentru a trata acest lucru, chirurgii au aflat o metodă de a elimina fluidul prin tăierea cu atenţie a foilor flexibile ale sclerei", a explicat coautorul studiului, Peng Khaw, directorul Centrului de Cercetare NIHR Biomedicale Moorfields Eye Hospital şi Institutul UCL de Oftalmologie.

"Îmbunătăţim această tehnică de lucru alături de ingineri şi matematicieni. Este un exemplu minunat de cum ştiinţa activităţilor de zi cu zi ne poate ajuta la tratamentele medicale ale viitorului", a declarat Peng Khaw.

Glaucomul este principala cauză a orbirii ireversibile. Boala afectează 3,54% din populaţia mondială cu vârsta cuprinsă între 40 şi 80 de ani. Boala este incurabilă, iar tratamentele existente sunt orientate pe managementul şi prevenirea ulterioarelor deteriorări suplimentare.

Cauza principală a acestor daune este cauzată de presiunea lichidului ocular.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiriac ar fi bolnav grav!

2 „Aș vrea să îi spun că o consider o imbecilă”

3 Dur articol! Așa este, domnule președinte?

4 Dacă textul ăsta era un sex anal, „Superman” mergea crăcănat o săptămână!

5 CULISE Tabăra Cîțu și-a împărțit funcțiile / Gorghiu urmează să devină al doilea om în stat!