Cum poți stimula nivelul de testosteron în mod natural?

Cum poți stimula nivelul de testosteron în mod natural?

Testosteronul joacă un rol esențial în organism, fiind principalul hormon sexual masculin.
 
Este firesc ca nivelul de testosteron să scadă pe măsură ce o persoană îmbătrânește, dar există anumite metode care pot încetini și inversa procesul, precum este și administrarea de testosteron pastile.

A avea un nivel optim de testosteron este important pentru sănătatea și bunăstarea unei persoane de sex masculin. Nivelurile scăzute ale acestui hormon pot afecta în mod nefavorabil organismul, mai ales funcția sexuală și poate provoca inclusiv o creștere în greutate.

Desigur, cea mai bună modalitate de a îmbunătăți nivelul de testosteron este prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Haideți să aruncăm o privire asupra câtorva metode naturale de stimulare a nivelului de testosteron.

1. Somn suficient

A dormi bine este la fel de important pentru sănătate, precum grija la alimentație și la exercițiile fizice. Lipsa somnului poate afecta negativ nivelurile de hormoni și substanțe chimice de care organismul are nevoie pentru a funcționa corect, inclusiv testosteronul.

A face din somn o prioritate poate ajuta la menținerea nivelului de testosteron. Oamenii ar trebui să doarmă cel puțin 7 până la 8 ore în fiecare noapte. Oricine are probleme cu somnul în mod regulat ar trebui să discute cu medicul specialist.

Interesant este că un studiu care a implicat bărbați în vârstă a constatat că un somn de până la 9,9 ore a fost asociat cu creșterea nivelului de testosteron, în timp ce somnul care a depășit aceste ore a dus la o scădere a nivelului de testosteron.

Deși unii oameni par să facă față orelor puține de somn, majoritatea cercetărilor recomandă minimul de 7 ore de somn în fiecare noapte.

2. Administrarea suplimentelor

Produsele pe bază de ingrediente naturale, atent selecționate, au efecte benefice asupra testosteronului. De obicei, acestea acționează ca un stimulent prin compoziția bogată în ingrediente naturale care și-au dovedit eficiența pro-androgene în studii clinice.

De exemplu, suplimentele pe bază de acid aspartic și rădăcină de maca au capacitatea de a crește fracția liberă de testosteron cu până la 37%, având totodată efecte hipolipemiante, imunomodulatoare și antioxidante.

Suplimentele pe bază de vitamina E și magneziu contribuie la creșterea nivelului de testosteron, acestea fiind substanțele care joacă un rol cheie în sinteza acestuia. Până și vitamina D contribuie la creșterea nivelului de testosteron.

Oricum ar fi, atunci când optezi pentru administrarea suplimentelor alimentare este important să te asiguri că acestea au la bază ingredinte naturale.

3. O alimentație sănătoasă

Ceea ce mănânci poate afecta nivelul de testosteron, precum și al altor hormoni. Orice tulburare alimentară afectează direct nivelul hormonilor.

​​Consumul suficient de proteine poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat de testosteron și poate ajuta la pierderea grăsimilor, fiind extrem de benefic pentru organism. De asemenea, grăsimile sănătoase ajută la echilibrul hormonal. Unele cercetări arată că o dietă săracă în grăsimi ar putea duce la un nivel scăzut de testosteron.

Prin urmate, o alimentație sănătoasă, bazată în principal pe alimente integrale, contribuie decisiv la stimularea nivelului de testosteron. Un echilibru sănătos de proteine, grăsimi și carbohidrați ajută în optimizarea nivelului hormonilor și în susținerea sănătății generale a organismului.

4. Exercițiile fizice

Mișcarea este una dintre cele mai eficiente modalități de a preveni multe boli legate de stilul de viață. Ba mai mult, un stil de viață activ crește nivelul de testosteron.

Un studiu din 2015 care a implicat bărbați supraponderali a constatat că sportul a fost mai benefic decât restricția calorică pentru creșterea nivelului de testosteron. Pe de altă parte, efectele asupra nivelului de testosteron pot varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv tipul de exercițiu și intensitatea antrenamentului.

S-a dovedit că antrenamentul de rezistență, cum ar fi halterele, crește nivelul de testosteron pe termen scurt. Totodată, antrenamentul cu intervale de mare intensitate (HIIT) poate fi, de asemenea, foarte eficient, deși toate tipurile de exerciții ar trebui să alterneze într-o oarecare măsură.

Pe scurt

Testosteronul stimulează libidoul, producția de spermatozoizi, distribuția grăsimii corporale, puterea musculară și crearea de globule roșii la bărbați. Nivelul acestuia poate fi crescut în mod natural prin odihnă, alimentație echilibrată, sport sau, în unele cazuri, prin suplimente.

Cu toate acestea, dacă ai un nivel scăzut de testosteron este important să consulți un profesionist din domeniul sănătății pentru sfaturi cu privire la testarea și tratamentul potrivit.


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Foarte interesante amănunte...

4 VIDEO Ultimele imagini cu Putin, la slujba de Paște...

5 O femeie indiană și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o la „relații sexuale împotriva naturii cu orice bărbat, femeie sau animal”