Cum putem evita substanțele cancerigene din alimente. Medic: „Foarte rar să consumăm mezeluri, doar ocazional”

Cum putem evita substanțele cancerigene din alimente. Medic: „Foarte rar să consumăm mezeluri, doar ocazional”

Nitrozaminele prezente în alimente pe care le consumăm frecvent sunt cancerigene, avertizează EFSA, care a anunțat rezultatele unui nou studiu. Deși să renunțăm la toate alimentele care ne pun în pericol este aproape imposibil, anumite decizii putem adopta.

Mezelurile ar trebui să le consumăm doar ocazional, spun medicii FOTO: Pixabay

Mezelurile ar trebui să le consumăm doar ocazional, spun medicii FOTO: Pixabay

La mai bine de șase decenii de când s-a descoperit efectul cancerigen al nitrozaminelor, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) a publicat rezultatele unui studiu care arată că o serie de alimente pe care le consumăm zilnic conțin cel puțin zece nitrozamine, compuşi care se pot forma în timpul preparării şi procesării, cu efect cancerigen.

Este vorba de pește procesat, carne și mezeluri, lactate, cacao, bere și alte băuturi, cereale procesate, alimente fermentate sau marinate. „Evaluarea noastră concluzionează că, pentru toate grupele de vârstă ale populaţiei UE, nivelul de expunere la nitrozaminele din alimente constituie o problemă de sănătate”, a declarat Dieter Schrenk, preşedintele Grupului ştiinţific pentru contaminanţi din lanţul alimentar, citat de EFSA într-un comunicat. Deși nu le putem exclude, pur și simplu, din alimentație, am putea controla expunerea.

Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist, a explicat, într-o intervenție în direct la Digi 24, ce riscuri există atunci când consumăm aceste produse, dar și ce putem face, fiecare dintre noi, pentru a le reduce.

Carnea procesată și riscul de cancer colorectal

„European Food Safety Authority (EFSA) a dat aceste noi recomandări și tocmai este subliniat efectul toxic al nitraților care sunt adăugați pentru procesarea cărnii. Acești nitrați, în momentul în care interacționează cu aminele, ei se transformă în nitriți, interacționează cu aminamide și formează aceste nitrozamine-nitrozamide care au efect cancerigen. Vreau să vă prezint un mic studiu, care a fost făcut de 22 experți din 10 țări. Au revizuit 800 de studii și au arătat că de fapt 50 grame de carne procesată, dar consumată zilnic, va crește riscul de cancer colorectal, de exemplu, cu 18%. Alte tipuri de cancere al căror risc crește sunt cancerul pancreatic și cancerul de prostată”, a explicat medicul.

Deși substanțele care conduc la formarea nitrozaminelor pot fi regăsite în foarte multe produse, și nu le putem evita pe toate, produsele ultraprocesate, care au și o listă lungă de ingrediente, prezintă categoric un risc mult mai mare pentru sănătate.

„Ce putem să știm și cum să facem diferența: un aliment ultraprocesat, un mezel, de exemplu, este evident că va avea mult mai multe substanțe nocive, nitriți folosiți ca și conservanți, spre deosebire de o carne pregătită la cuptor, gătită în casă sau într-un restaurant, unde nu vom mai găsi aceste substanțe”, a menționat medicul.

Sfatul de bază, a întărit medicul nuriționist Anca Hâncu, în intervenția de la Digi 24, este acela de a evita pe cât posibil alimentele ultraprocesate. Cum putem face asta? Preparând mâncarea acasă și consumând rar mezeluri și conserve produse industrial.

„Gătirea mâncării în casă ne ajută foarte mult în acest sens și un consum foarte atent din aceste alimente ultraprocesate. Adică foarte rar să consumăm mezeluri, doar ocazional”, a mai spus medicul.

Dr. Hâncu a avertizat de asemenea că este sezonul grătarelor și tindem să ieșim mult mai mult și să consumăm produse preparate astfel, la temperaturi foarte înalte, acest mod de preparare crescând riscul dezvoltării altor substanțe nocive.

„Pentru că este sezonul grătarelor, ar fi de menționat și acele hidrocarburi policiclice care apar în momentul în care sunt gătite alimentele la temperaturi ridicate, în aer liber. Se recomandă mai degrabă gătirea la grătarul electric, unde temperaturile nu ajung chiar atât de sus”, a mai spus medicul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Se întâmplă ceva cu Donald Trump?

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Lucrătura e gata / Vlad Gheorghe anunță excluderea din Partidul DREPT a cinci dintre cei zece deputați

5 Un cutremur de 5.1 grade pe scara Richter a zguduit România