Cum scăpăm de mucegai. Medic alergolog: „Sunt organisme asemănătoare plantelor, însă nocive pentru sănătate”

Cum scăpăm de mucegai. Medic alergolog: „Sunt organisme asemănătoare plantelor, însă nocive pentru sănătate”

Mucegaiul de pe perete e un real pericol pentru sănătate: irită tractul respirator superior, provocând tuse şi probleme de respiraţie. De aceea, trebuie eliminat cu „apă și săpun sau soluții clorinate”, explică medicul dr. Ruxandra Goșa, medic specialist în alergologie-imunologie.

Mucegaiul poate produce alergii și boli de plămâni FOTO: Arhivă, Adevărul

Mucegaiurile sunt ciuperci microscopice saprofite sau parazite, sub formă de filamente, care se înmulțesc prin spori. Cei care locuiesc într-o locuinţă afectată de mucegai se pot expune la diverse afecţiuni medicale, cum ar fi: alergii, iritaţii, astm bronşic, boli de plămâni sau tulburări depresive. De obicei, mucegaiul se dezvolta în spațiile unde există umiditate foarte mare, în zone întunecoase și răcoroase.

Medicii recomandă eliminarea lui cu „apă și săpun” sau soluții speciale.

„Sunt organisme asemănătoare plantelor, dar nu fac fotosinteză. Și atunci sunt doar nocive pentru sănătatea noastră. Trebuie să-l îndepărtăm. Cum se îndepărtează? Cu apă și săpun, lăsat foarte bine să se usuce, să fie bine ventilat. Mucegaiul iubește umiditatea. Sau putem apela la soluții clorinate, sunt detergenți speciali. Aerisim bine după ce îi utilizăm, astfel încât să nu irite suplimentar căile respiratorii”, a explicat dr. Ruxandra Goșa, specialist în alergologie și imunologie clinică, în emisiunea realizată de dr. Mihail Pautov.

Dr. Ruxandra Goșa, medic specialist dermato-venerologie și alergologie-imunologie la clinica Sanador. A absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila București, promoția 2004. A finalizat pregătirea în Dermato-venerologie la Spitalul Clinic Colentina, centru de excelență la nivel național.

Cât de rău face mucegaiul de perete

În cazul în care petreceți mult timp într-o astfel de încăpere puteți dezvolta alergii, iritaţii, rinită alergică, astm bronșic. Alte probleme ce pot apărea sunt migrene, tulburări depresive, oboseala cronică, dureri musculare sau articulare.

Reacţiile alergice se manifestă sub forma rinitei alergice: strănut, secreţii nazale, ochi roşii şi iritaţii ale pielii. Severitatea simptomelor depinde de gradul de expunere la spori şi de sensibilitatea fiecărui organism în parte. Iritaţiile se manifestă la nivelul ochilor pielii, gâtului şi plămânilor (tuse).

Copiii, persoanele în vârstă, dar şi femeile însărcinate trebuie să se ferească de mucegaiul din interior pe cât de mult posibil.

În general, mucegaiurile acţionează prin trei mecanisme: infecţie, alergie şi toxicitate. Micotoxinele eliberate de mucegaiuri şi inhalate de oameni afectează ficatul, inhibă sinteza proteinelor şi cauzează hemoragii şi vărsături.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat