Cum și-a pierdut o femeie cu 8 clase singurul venit lunar, de 142 de lei, după campania Ralucăi Turcan de verificare a ajutoarelor sociale. „Să nu avem probleme la controale”

Cum și-a pierdut o femeie cu 8 clase singurul venit lunar, de 142 de lei, după campania Ralucăi Turcan de verificare a ajutoarelor sociale. „Să nu avem probleme la controale”

La finalul lui ianuarie, ministrul muncii Raluca Turcan a declanșat o campanie națională de verificare a beneficiilor de asistență socială. Unul dintre scopurile declarate era identificarea persoanelor „cu adevărat vulnerabile”, pentru a le oferi „sprijin în acord cu nevoile lor”. Pentru Vasilica, o femeie din Olt, în vârstă de 58 de de ani, absolventă de școală generală și beneficiara unui ajutor social lunar în valoare de 142 de lei, „sprijinul” a însemnat tăierea singurei sale surse de venit, relatează Libertatea .

Femeia a fost nevoită să plece din casa în care a trăit o viață, pentru că se dărâma pe ea. S-a mutat în casa fiicei sale, din comuna vecină. Primăria a decis să-i taie, din acest motiv, ajutorul de 142 de lei începând cu 1 februarie. Deși femeia muncește în comună pentru acei bani.

„Ați văzut și dumneavoastră, controale de la minister, se anunță tot felul de minuni, să nu avem probleme”, justifică Cezar Filip, primarul comunei în care Vasilica are adresa din buletin.

„Nu mai pot să stau aici. Unde să dorm?”, spune cu amărăciune Vasilica, în dimineața de 5 februarie, încercând să descuie lacătul cu care și-a ferecat poarta.

În papuci de cauciuc, cu spatele încovoiat, femeia pășește în curtea gospodăriei ei din satul Greci, comuna Osica de Sus, județul Olt, unde trăiește de la vârsta de 2 ani. Când vrea să intre în casă, se desprind bucăți întregi din zid. Aici a copilărit, și-a crescut fiica, și-a îngrijit mama imobilizată la pat și tot aici s-a chinuit cu singurătatea în ultimii ani. Pereții înnegriți sunt acoperiți de un țesut roșu tuciuriu. Miroase a fum de la un foc de mult stins. Dintr-o fotografie din 73, zâmbește timid Vasilica, pe atunci școlăriță. La stânga și la dreapta ei, ca doi soldați mândri, bunicii ei. Casa ei nu mai e „locuibilă”, sunt de acord și primarul, și asistentul social.

Vasilica își pierde singurul venit lunar

Ca să nu cadă casa peste ea, la propriu, femeia s-a mutat acum câteva luni la fiica ei, în Slătioara, o comună vecină. Mergea însă în Osica de Sus, de câteva ori pe lună, cu microbuzul, ca să presteze munca în „beneficiul comunității”, în schimbul ajutorului social. În valoare de 142 de lei, era singurul venit lunar al femeii. Îi ajungea de „lumină și pâine”. Ca să supraviețuiască, o mai ajută o soră de la București.

În România, 176.674 de persoane singure sau familii primeau ajutor social, numit venit minim garantat, în decembrie anul trecut.

Suma variază de la:

142 de lei pe lună pentru o persoană singură, ca Vasilica,

la 255 de lei pentru o familie cu două persoane,

la 357 de lei pentru o familie cu trei membri,

la 442 de lei pentru o familie cu patru persoane până 527 de lei la o familie cu cinci membri.

Suma medie plătită a fost de 265,7 lei.

Citește integral pe Libertatea



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”