Cum simțim deficiența de vitamina D. Ce consecințe grave poate avea această carență pe termen lung

Cum simțim deficiența de vitamina D. Ce consecințe grave poate avea această carență pe termen lung

Oboseala excesivă, depresia, durerile de spate, căderea părului și durerile de oase pot fi semne ale deficitului de vitamina D . În timp, această carență poate duce la afecțiuni cardiovasculare, infecții, boli neurologice și la unele tipuri de cancer.

Principala sursă de vitamina D este soarele. FOTO Pixabay

Supranumită „vitamina soarelui”, vitamina D este esențială pentru sănătate. Are are o mulțime de beneficii pentru sistemul osos și întărește sistemul imunitar.

Există mai multe tipuri de vitamina D, precum D2 şi D3, care sunt cele mai importante, însă cea mai recomandată este D3, care este produsă în mod natural de organism în urma expunerii la razele soarelui.

Iar pentru ca organismul să producă în mod natural o cantitate suficientă de vitamina D3, este necesară expunerea zilnică la soare timp de 15-20 de minute. În caz contrar, apare deficitul .

Deficitul de vitamina D poate fi sugerat de simptome precum oboseală excesivă, depresie, dureri de spate, căderea părului și dureri de oase, iar pe termen lung,carența poate duce la afecțiuni cardiovasculare, infecții, boli neurologice și la unele tipuri de cancer, precum cel mamar, de prostată și colon.

Copiii cu deficiență de vitamina D pot face rahitism, iar adulții osteoporoză, potrivit eHealth Romania .

Semne ale deficienței de vitamina D

Semne frecvente care indică insuficiența acestei vitamine sunt durerile de oase și de mușchi, prezente la adulți mai ales iarna, la fel și rigiditatea crescută a încheieturilor, în special dimineața.

De asemenea, o stare de ușoară tristețe sau deprimare poate poate fi legată de un deficit de vitamina D, vitamină cu rol în creșterea nivelului de serotonină, hormonul stării de bine.

Un semn al deficienței de vitamina D poate fi și transpirația. În cazul bebelușilor (în zona capului, la ceafă), un astfel de detaliu trebuie neapărat precizat medicului pediatru: ar putea indica necesitatea unui supliment de vitamina D.

Aplicația care arată cât timp trebuie să stai la soare

Trebuie precizat că, doar din alimentație, necesarul zilnic de vitamina D nu poate fi asigurat.

„Principala sursă de vitamina D rămâne soarele”, precizează medicul Michael Holick, de la Centrul Medical Universitar Boston, citat de publicația Huffington Post.

O aplicație de mobil dezvoltată de doctorul Michael Holick poate ajuta la calcularea corectă a timpului necesar de expunere pentru a asimila doza necesară de vitamina D. Aplicația D Minder corelează perioada de expunere necesară cu tipul de piele și locul în care te afli.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?