"Cumințenia pământului" va fi expusă la Muzeul Băncii Naționale a României

Sculptura "Cumințenia pământului", opera lui Constantin Brâncuși, va fi expusă la Muzeul Băncii Naționale a României, ea fiind transferată vineri de la Muzeul Cotroceni pentru a fi mai accesibilă publicului larg.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, transmis vineri AGERPRES, decizia a fost luată de Ministerul Culturii și de Executiv împreună cu proprietarii operei de artă, pentru a face celebra sculptură mai accesibilă publicului larg.

Vizitarea operei lui Brâncuși se va putea face gratuit începând din data de 16 iunie, acțiunea fiind realizată în cadrul campaniei de susținere a subscripției naționale pentru achiziția sculpturii de către statul român.

Comunicatul precizează că OMNIASIG acoperă costul poliței de asigurare pentru protejarea lucrării până la încheierea campaniei.

"Campania pentru achiziționarea operei 'Cumințenia pământului' de Constantin Brâncuși este și un demers de natură educațională. Campania de strângere de fonduri va antrena o conștientizare atât la nivelul instituțiilor publice de cultură, cât și la nivelul societății civile în ceea ce privește rolul artei și al artistului în societate. Campania va aduce un subiect înalt cultural pe agenda opiniei publice, iar Brâncuși și opera lui vor fi subiect de dezbatere publică, ceea ce este atât de necesar în societatea de astăzi. Va fi pus în lumină, pe agenda publică, un subiect de natură culturală, simbolică și identitară. Asumarea responsabilității acestei campanii este un act de curaj în guvernanță. Este o campanie care asumă o serie de riscuri și de responsabilități simbolice", afirmă Corina Șuteu, ministrul Culturii, citată în comunicat.

Opera marelui sculptor va putea fi admirată în perioada 16 iunie — 8 iulie, de luni până vineri, între orele 10,00 — 18,00, iar din 11 iulie "Cumințenia pământului" va putea fi văzută conform programului normal de vizitare a muzeului, publicat pe site-ul Băncii Naționale a României.

"Este un fapt firesc să găzduim în Muzeul Băncii Naționale, în perioada campaniei de subscripție națională, această operă a lui Brâncuși pe care o percepem ca parte a Tezaurului României. Acest spațiu, încărcat nu numai cu istorie, dar și cu valori culturale inestimabile este, într-adevăr, locul cel mai potrivit pentru 'Cumințenia pământului'. Îi așteptăm pe toți iubitorii de artă și de istorie să profite de această ocazie unică și să-i aducă, astfel, un omagiu marelui nostru sculptor", a declarat Olga Voinea, șef serviciu la Muzeul Băncii Naționale a României, conform comunicatului.

Mihai Tecău, președinte Directorat OMNIASIG Vienna Insurance Group, a precizat că atașamentul față de valorile românești, corelat cu capacitatea de asigurări personalizate (...) i-au determinat să se implice în campania pentru "Cumințenia pământului" și să susțină costurile pentru asigurarea operei. "Evaluarea și asigurarea unei astfel de lucrări de artă reprezintă o operațiune complexă, nu se întâmplă în fiecare zi să îl asiguri pe Brâncuși și o facem cu emoție și responsabilitate", a spus Tecău.

Achiziția "Cumințeniei pământului" se poate face printr-un efort conjugat al statului român și al cetățenilor: suma de cinci milioane de euro a fost alocată deja de Guvern și e nevoie ca șase milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuțiilor voluntare ale persoanelor private și cele juridice până, cel târziu, pe 30 septembrie 2016.

Printre personalitățile care și-au arătat deja sprijinul pentru campania de subscripție publică se numără Doina Lemny, Mircea Cărtărescu, Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Alexandru Tomescu, Vlad Alexandrescu, Tudor Giurgiu, François Saint-Paul (ambasadorul Franței la București), Oana Manea, Alexandru Dedu. De asemenea, în spotul publicitar își declară susținerea Maia Morgenstern, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Andrei Pleșu, Iuliana Tudor, Melania Medeleanu, Irina Păcurariu, Dragoș Bucurenci, părintele Constantin Necula, Mariana Lungu, Dan Amariei, Matei Oprina, Cristiana Mongol Stancu, Iv cel Naiv și Virgil Stănescu.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Şeful spitalului principal din Wuhan a murit de infecţie cu coronavirus. Partidul ar vrea să amâne Congresul d…

2 VIDEO Priviți, presa americană independentă continuă să publice imagini cu adevărul din China

3 Nu vă lăsați manipulați de mafia securistă!

4 Udrea / Eram în topul politicienilor care conduc astăzi țara și chiar Europa, dacă nu era un plan ticluit afară…

5 PSD lăcrimează / Carmen Dan, Manda, Codrin Ștefănescu și Mitralieră când îl văd pe Dragnea adus cu cătușe...

recomandări

Te ia DNA: Catalin Chereches

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul asta zboară printr-un munte într-o cascadorie la limită