Cursa aeriană MH17: Un suspect susţine că aeronava nu a fost doborâtă de o rachetă BUK

Cursa aeriană MH17: Un suspect susţine că aeronava nu a fost doborâtă de o rachetă BUK

Inculpatul rus Oleg Pulatov a declarat marţi unui tribunal olandez că prăbuşirea avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines în 2014, în Ucraina, nu a fost cauzată de o rachetă, transmite AFP. Mărturia lui Pulatov, care susţine că nu a văzut nicio rachetă de tipul indicat de procurori, a fost înregistrată în Rusia şi transmisă prin avocaţi instanţei din Schiphol care judecă dosarul catastrofei cursei aeriene MH17.

Anchetatorii susţin că avionul decolat din Amsterdam, care se îndrepta spre Kuala Lumpur, a fost lovit de o rachetă deasupra zonei de conflict între separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei şi forţele guvernamentale ucrainene. Toţi cei 298 de pasageri şi membri ai echipajului de la bord au fost ucişi; printre ei se aflau şi 196 de olandezi.

Procurorii olandezi i-au inculpat pentru omor şi pentru implicare intenţionată în atac pe cetăţenii ruşi Serghei Dubinski, Igor Ghirkin şi Oleg Pulatov şi pe ucraineanul Leonid Harcenko - cu toţii, deţinători ai unor grade înalte în rândul separatiştilor. Conform rechizitoriului, ei au pus sistemul antiaerian sol-aer BUK la dispoziţia celor încă neidentificaţi care l-au folosit împotriva aeronavei Boeing 777.

Pedeapsa maximă pentru cei patru inculpaţi este închisoarea pe viaţă. Pulatov este singurul care şi-a ales ca reprezentanţi avocaţi olandezi, ceilalţi trei fiind judecaţi în contumacie. El a declarat că 'niciun BUK şi niciun ordin legat de un BUK nu au fost menţionate la întrunirile' la care a participat în ziua catastrofei.

Echipa de anchetatori condusă de olandezi a stabilit în mai 2018 că avionul Malaysia airlines a fost lovit de o rachetă BUK provenită de la brigada antiaeriană rusă 53, cu baza la Kursk, în sud-estul Rusiei. Olanda şi Australia au acuzat explicit Rusia de uciderea unor cetăţeni ai lor. Moscova a negat orice implicare în atac şi a susţinut că vinovate sunt autorităţile de la Kiev. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990