Curtea de Apel București începe procesul în care Ion Rădoi este acuzat de folosirea influenței și șantaj

Curtea de Apel București începe procesul în care Ion Rădoi este acuzat de folosirea influenței și șantaj

Curtea de Apel București a dispus joi începerea judecării pe fond în dosarul în care Ion Rădoi, președintele al Sindicatului Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou, este acuzat de DNA de folosirea influenței și șantaj.

Ion Rădoi, liderul sindicatului Uniunii Sindicatul Liber Metrou FOTO: Inquam Photos

Curtea de Apel Bucureşti a respins contestaţia depusă de Ion Rădoi şi a menţinut decizia Tribunalului Bucureşti prin care s-a constatat legalitatea sesizării instanţei şi a rechizitoriului întocmit de procurori, potrivit Agerpres.

În dosar este judecată și Elena Claudia Minea, administrator al unor societăți comerciale și președintele USR, fiind parte vătămată în proces, în calitate de fost ministru al Transporturilor.

Procurorii DNA mai explicaă faptul că „prezenta cauză a avut ca obiect investigarea modului în care inculpatul Rădoi Ion şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea de lider sindical pentru a obţine foloase necuvenite din exploatarea şi administrarea spaţiilor comerciale din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2017 - iulie 2021. Influenţa şi autoritatea in calitate de lider sindical ar fi fost folosite în raport cu responsabili decizionali din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi conducerea SC Metrorex SA pentru atingerea unor scopuri personale sau pentru interese de grup, fără legătură cu dialogul social, ori protejarea drepturilor salariaţilor”, a mai subliniat sursa citată.

Reprezentanţii DNA au făcut o trecere în revistă a istoriei afacerilor de la ieşirile de la metrou: „În cursul anului 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deţinută de Sindicatul Unitatea- Sindicatul Liber de la Metrou (U.S.L.M) şi controlată de inculpatul Rădoi Ion, ce avea ca obiect exploatarea şi administrarea în comun a suprafeţelor din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activităţi comerciale în scopul obţinerii de profit. În realitate, SC Sindomet Servcom SRL a controlat şi gestionat singură administrarea spaţiilor comerciale de la metroul , având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spaţiilor comerciale, a modului de înfiinţare de noi spaţii comerciale şi a modul de stabilire a chiriei pentru spaţiul comercial închiriat. Cu titlu de exemplu, precizăm că unele dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societatea respectivă pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participaţiune, care a încetat în luna septembrie 2018.

În aceste condiţii, invocând existenţa unui litigiu cu SC Metrorex SA, SC Sindomet Servcom SRL, ar fi refuzat să predea spaţiilor comerciale, continuând exploatarea nelegală a acestora şi obţinerea de venituri care se ridică la peste 10 milioane de lei lei.În perioada septembrie 2017 – septembrie 2018, inculpatul Rădoi Ion, în calităţile menţionate mai sus, ar fi acţionat pentru prelungirea succesivă a contractului de asociere în participaţiune.

Ulterior, în perioada septembrie 2018 - iulie 2021, inculpatul Rădoi Ion s-ar fi folosit de influenţa şi autoritatea funcţiei sale de conducere în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul (SC Sindomet Servcom SRL şi comercianţi din spaţiile de la Metrou) de bani sau foloase necuvenite rezultate din exploatarea spaţiilor comerciale ce ar fi funcţionau ilegal din luna septembrie 2018.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

5 „Ar fi primul val al ofensivei”