Curtea de Conturi a demarat un audit al performanței managementului general al privatizării la instituțiile implicate în acest proces

Curtea de Conturi a demarat un audit al performanței managementului general al privatizării la instituțiile implicate în acest proces

Curtea de Conturi a inițiat un audit al performanței managementului general al privatizării în cadrul căruia se urmărește și clarificarea situației veniturilor obținute din acest proces, se arată într-un răspuns dat de instituție la o solicitare a deputatului PNL Andreea Paul privind sumele încasate de stat din privatizări.

"Cu privire la solicitarea dumneavoastră de a vă pune la dispoziție sumele totale și anuale încasate la bugetul României în ultimii 26 de ani, dar și lista exhaustivă a activelor statului privatizate și a sumelor aferente colectate vă comunicăm că nu deținem informații care să ofere o astfel de imagine. În această situație, au fost solicitate informații de la principalele entități implicate în privatizare. Precizăm că, pe baza datelor ce ne-au fost transmise de unele dintre aceste entități, nu putem formula un răspuns complet și competent, pentru aceasta fiind necesară obținerea de informații de la toate entitățile implicate în privatizare, precum și o verificare a lor. Menționăm faptul că instituția noastră a inițiat un audit al performanței managementului general al privatizării în cadrul căruia se urmărește și clarificarea, la nivelul instituțiilor implicate în privatizare a căror activitate se analizează, a situației veniturilor obținute din aceasta", este răspunsul Curții de Conturi.

Andreea Paul a trimis în data de 23 august o interpelare parlamentară "Sumele încasate la bugetul României din privatizări" către principalele cinci entități ale statului care au competențe în domeniul privatizărilor: Ministerul Finanțelor Publice (MFP), Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) și Curtea de Conturi a României.

Conform datelor publicate de Andreea Paul pe blogul personal, în urma răspunsurilor primite, Ministerul Finanțelor Publice a virat 21,6 miliarde de lei, în perioada 2000 — iulie 2016, în contul deschis la Trezoreria Statului pentru sumele rezultate din vânzarea pachetelor de acțiuni deținute de stat.

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, succesoarea din anul 2012 a fostei Autorități pentru Valorificarea Activelor Statului, a transmis ca a încasat 14,4 miliarde lei din contractele de privatizare pe care le-a derulat, iar Departamentul pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului (DPAPS), instituția succesoare din anul 2014 a Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, a răspuns că statul român a încasat peste 4,7 miliarde lei din privatizări, din anul 2003 până în prezent, din contractele monitorizate de către acest Departament.

"Având în vedere că situația încasărilor la bugetul de stat din privatizări în ultimul sfert de veac e departe de a fi clarificată, Curtea de Conturi mi-a răspuns că a demarat ieri (miercuri n.r) un audit cu privire la managementul activelor statului și sumele încasate în urma privatizării lor", scrie Andreea Paul pe blogul său.

Potrivit deputatului PNL, cele mai mari încasări în contul Trezoreriei au fost înregistrate în anul 2006, urmat de anul 2004 și, respectiv, 2013, conform răspunsului furnizat de către MFP, iar cele mai mici venituri obținute și încasate efectiv din privatizări au fost înregistrate în perioada 2014-2015, când statul român a încasat efectiv 3 milioane de lei din privatizări.

Statul român a încasat peste un miliard de euro din privatizări, din anul 2003 până în prezent, din contractele monitorizate de către Departamentul pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului din cadrul Ministerului Economiei. Cea mai mare sumă încasată a fost obținută la vânzarea Petrom către OMV, din anul 2004, când România a obținut 707,87 milioane euro. Statul român a mai încasat, în anul 2004, peste 250 de milioane de euro prin privatizarea Distrigaz Sud și Distrigaz Nord. Suma obținută din cele 3 privatizări reprezintă aproape 90% din totalul veniturilor încasate din privatizările Ministerului Economiei, potrivit răspunsului transmis de către DPAPS.

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a obținut, în anul 2006, 7,96 miliarde lei din privatizări, mai mult de jumătate din veniturile totale încasate în ultimii 25 de ani, de 14,42 miliarde lei. AAAS a derulat în perioada 1992-2016, peste 11.000 de contracte, dintre care cele mai multe (75%) au fost semnate în perioada 1996-2000.

AGERPRES-


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante