Curtea Supremă a Slovaciei a decis să nu interzică partidul de extremă dreapta al lui Marian Kotleba

Curtea Supremă a Slovaciei a decis să nu interzică partidul de extremă dreapta al lui Marian Kotleba

Curtea Supremă a Slovaciei a decis luni să nu interzică Partidul Popular Slovacia Noastră (LSNS) al lui Marian Kotleba, partid de extremă-dreapta, respingând o cerere în acest sens a Procurorului General, informează AFP.

"Propunerea (de interzicere) prezentată de Procurorul General Jaromir Ciznar nu era suficient justificată şi, în opinia Curţii Supreme, nu existau suficiente dovezi pentru a interzice partidul LSNS", a declarat Jana Zemkova, preşedinta unei camere a Curţii Supreme, citând decizia acesteia.

LSNS, care şi-a axat campania pe refuzul de a primi migranţi în Slovacia, a obţinut pentru prima dată locuri în Parlament în martie 2016. În prezent, el are 13 parlamentari din totalul celor 150 din Camera Deputaţilor.

Înainte de acest anunţ al Curţii, ministrul slovac al justiţiei Gabor Gal a calificat luni dimineaţa această formaţiune ca fiind "fascistă". "LSNS este un partid fascist. Nu este loc pentru fascism în Slovacia", a declarat Gal.

La rândul său, preşedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, Kalman Petocz, nu s-a declarat surprins de decizia Curţii Supreme, adăugând că aceasta "posibil nu a dorit să influenţeze viitoarele alegeri pentru Parlamentul European". Chiar dacă este eurosceptic, LSNS a înaintat candidaţi în acest scrutin.

Potrivit lui Petocz, "există atâtea afirmaţii antisemite, homofobe şi anti-rome făcute de oameni politici în general, încât mai multe partide politice ar putea fi interzise din acest motiv". "Trebuie să combatem extremismele mai mult la nivel politic, decât judiciar", a estimat el.

Liderul LSNS, Marian Kotleba, 42 de ani, fost guvernator regional din Banska Bystrica (centru), este cunoscut pentru organizarea de marşuri ale membrilor partidului său îmbrăcaţi în uniforme naziste. El a fost acuzat de discursuri ale urii, însă fără a fi vreodată condamnat.

Acest fost profesor de liceu, care poartă mustaţă, este nostalgic al regimului lui Jozef Tito, aliat al Germaniei fasciste. El a participat la alegerile prezidenţiale din martie anul trecut, obţinând 10,4% din voturi.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cabaret în 1985 la barul Melody din Mamaia. În imagini apare și Viorel Păunescu

2 Picanterii ale escortelor despre mahării prezenți la Forumul de la Davos

3 Noi amănunte din culisele „afacerii” fraților Tate

4 „Dacă tancurile ruseşti ar intra în Kiev, ar începe al Treilea Război Mondial”

5 Amantlâc cu iz de telenovelă / Oana Zăvoranu a chemat Poliția acasă, după ce a descoperit ce face Ashraf