Curtea Supremă din Rusia revocă licența ziarului independent „Novaia Gazeta”

Curtea Supremă din Rusia revocă licența ziarului independent „Novaia Gazeta”

O nouă lovitură pentru „Novaia Gazeta”, un bastion al jurnalistului de investigație din Rusia. Publicația tocmai a anunțat că autorizația sa de difuzare a fost revocată joi de Curtea Supremă a Rusiei.

Novaia Gazeta este unul din puținele ziare din Rusia care a criticat războiul FOTO Arhivă

Curtea Supremă a luat decizia cu privire la revocarea licenței „Novaia Gazeta” în urma unei solicitări în acest sens primite din partea Roskomnadzor, organismul responsabil de monitorizarea comunicațiilor în Rusia.

Publicația a transmis că va face apel. „Novaia Gazeta” nu a precizat cum va proceda dacă decizia va fi confirmată în apel.

Această decizie face parte din trei plângeri depuse la sfârşitul lunii iulie de Roskomnadzor şi aprobate în scurt timp de „justiţia” regimului Putin.

La începutul lunii septembrie, un tribunal din Moscova a revocat licenţa versiunii pe hârtie a ziarului, apoi pe cea a unei noi reviste lansate în Rusia. De altfel, ziarul nu a mai apărut de la sfârşitul lunii martie în Rusia, când a decis să-şi suspende publicarea de teama represaliilor, în plină represiune a criticilor la adresa războiului din Ucraina, notează AFP, potrivit Agerpres .

Dar în ultimele săptămâni, „Novaia Gazeta” a reluat activitatea de publicare. La începutul lunii august, redacţia „Novaia Gazeta” a lansat un nou site, Novaia.media, care face posibilă citirea anonimă a conţinutului acestuia în Rusia. Redactorul-şef al ziarului este Dmitri Muratov, fost co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2021.

Presiunea împotriva presei independente era deja în creştere în Rusia, dar războiul declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei a marcat o accelerare brutală a represiunii interne. Zeci de website-uri media au fost blocate şi jurnaliştii au fugit în masă din ţară, remarcă AFP.

Pe 5 septembrie, fostul jurnalist rus Ivan Safronov a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru „trădare". Fostul jurnalist consideră acest dosar drept o răzbunare pentru munca sa.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria