Cutremur 1977: 45 de ani de la moartea actorului Toma Caragiu (4 martie)

Cutremur 1977: 45 de ani de la moartea actorului Toma Caragiu (4 martie)

Risc Seismic

Marele actor Toma Caragiu s-a născut la 21 august 1925, într-o familie de aromâni. A urmat ciclul gimnazial la Liceul "Sfinţii Petru şi Pavel" din Ploieşti, fiind ales pentru trupa de teatru a liceului. A absolvit cursurile liceale în 1945 şi s-a înscris la Facultatea de Drept, dar a abandonat cursurile şi s-a înscris la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică Bucureşti, clasa Victor Ion Popa, potrivit site-ului CineMagia - www.cinemagia.ro .

Debutul său actoricesc a avut loc în 1948, pe scena Studioului Teatrului Naţional din Piaţa Amzei, când era student în anul III, cu rolul unui scutier din ''Toreadorul din Olmado'', în regia maestrului Ion Şahighian, precizează site-ul amintit. La 1 mai 1948, a fost angajat ca membru al Teatrului Naţional, iar în 1949 a absolvit Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică.

În perioada 1951-1953 a jucat pe scena Teatrului de Stat din Constanţa, iar în 1953, la vârsta de 28 de ani, a fost numit director al Teatrului de Stat din Ploieşti, funcţie pe care a deţinut-o timp de 12 ani. A interpretat pe scena ploieşteană 34 de roluri. Perioada 1953-1965 a fost apreciată drept ''Epoca Caragiu'', notează site-ul www.teatruploiesti.ro .

La începutul anilor '60, a fost invitat de Liviu Ciulei la Teatrul Bulandra din Bucureşti. Dintre numeroasele roluri în teatru, amintim: Rică Venturiano - ''O noapte furtunoasă'' de I.L. Caragiale; Truffaldino - ''Slugă la doi stăpâni'' de Carlo Goldoni; Figaro - ''Nunta lui Figaro'' de Beaumarchais; Ianke - ''Take, Ianke şi Cadâr'' de Victor Ion Popa; Pampon - ''D'ale carnavalului'' de I.L. Caragiale; Bertoldo - ''Bertoldo la curte'' de Leunid Rahmaninov; Macheath (zis Mackie-sis) - ''Opera de trei parale'' de Bertolt Brecht; Tipătescu - ''O scrisoare pierdută'' de I.L. Caragiale; Primarul - ''Revizorul'' de Gogol, Ion - ''Puterea şi adevărul'' de Titus Popovici; James Tyrone - ''Lungul drum al zilei către noapte'' de Eugene O'Neill, precizează sursa menţionată.

Piesa de teatru "D'ale carnavalului" de Ion Luca Caragiale, 1966. În imagine (de la stg. la dr.) actorii: Toma Caragiu, Marin Moraru şi Octavian Cotescu

Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL/AGERPRES FOTO



Artista Margareta Pâslaru, care i-a fost parteneră de scenă lui Toma Caragiu în ''Opera de trei parale'' la Teatrul Bulandra, şi-l aminteşte pe actor ca fiind un om "disciplinat, punctual", tratând cu seriozitate pregătirea unui rol.

''În 1962, Liviu Ciulei m-a ales pentru rolul Polly Peachum (...) în piesa 'Opera de trei parale' de Bertold Brecht. (...) Disciplinat, punctual, Tomiţă trata cu seriozitate pregătirea rolului, atât partea de proză, cât şi cea muzicală. Astfel, perfecţionismul meu găsea ecou şi susţinere atât din partea regizorului, cât şi a marelui actor. Independent de cele descrise mai sus, noi doi aveam ritualul nostru seară de seară. Înainte de a coborî scările de metal în scenă, îndeplineam anumite gesturi 'purtătoare de noroc'. De pildă, Tomiţă îmi aranja voalul de mireasă, amintindu-mi să-i dau 'intrarea muzicală' - adică să-i strâng mâna - la începutul duetului nostru, acompaniat de orchestra ce îşi făcea intrarea pe scenă, într-o camionetă. La rândul meu, trebuia să-i verific floarea de la butonieră, pălăria şi cravata, în timp ce ne şopteam unul altuia într-un ritm mecanic, alert: '- Eu nu sunt cântăreţ'. '- Zău că eşti bariton veritabil'. '- Zici?' mormăia Tomiţă rotindu-şi ochii mulţumit. '- Zic!', şopteam ridicând trena rochiei de mireasă (...). Duetul nostru avea succes seară de seară, cu aplauze la scenă deschisă. (...) Din câte mi s-a spus, spectacolul de la teatrul 'L.S. Bulandra' a însumat aproape 400 de reprezentaţii, dacă nu mai mult, revoluţionând peisajul teatral românesc în 1964'', declara pentru AGERPRES Margareta Pâslaru, în 2017.

Sursa foto: Margareta Paslaru/Facebook.com


Toma Caragiu a jucat roluri de comedie, dar şi drame. Unul dintre filmele foarte cunoscute este "Actorul şi sălbaticii" (1975), în care Toma Caragiu interpretează rolul unui alt mare actor - Constantin Tănase.

"Eu, care sunt un inhibat, un timid şi în general un om singuratic, retras, deseori sfios, alteori brutal, aveam nevoie să joc mult. (... ) Sunt fericit că am ales teatrul, altminteri nu m-aş fi putut exprima şi nu-mi pot imagina cum m-aş fi făcut util într-o altă profesiune", spunea Toma Caragiu, conform site-ului tvri.tvr.ro .

Toma Caragiu în piesa de teatru "D'ale carnavalului" de Ion Luca Caragiale, 1966

Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL/AGERPRES FOTO



Toma Caragiu a interpretat numeroase roluri şi în film. Din bogata filmografie a actorului amintim: ''Vremea zăpezilor'', ''Subteranul'', ''Răpirea fecioarelor'', ''Răzbunarea haiducilor'', ''Haiducii lui Şaptecai'', ''Zestrea Domniţei Ralu'', ''Săptămâna nebunilor'', ''Facerea lumii'', ''Bariera'', ''Ciprian Porumbescu'', ''Operaţiunea Monstrul", ''Serenada pentru etajul XII'', ''Buzduganul cu trei peceţi'', ''Nufărul roşu'', ''Vara romantică'', ''Poveste sentimentală'', ''Străzile au amintiri'', ''Procesul alb'', seria B.D. - ''Brigada Diverse intră în acţiune'', ''Brigada Diverse în alertă!'', ''B.D. la munte şi la mare'' -, ''Trei scrisori secrete'', ''Mastodontul'', ''Premiera'', ''Tufă de Veneţia'', ''Gloria nu cântă'', ''Marele singuratic''.

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu