Un nou cutremur s-a produs luni după-amiază în Oltenia. Seismul a avut o magnitudine de 4,9 grade, conform INFP.

SeismografFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Cutremurul a avut loc la ora 16.02, la adâncimea de doar 15 km.

Cutremurul s-a produs la 16 km NV de Târgu Jiu, 66 km NE de Drobeta-Turnu Severin, 70 km S de Hunedoara, 84 km S de Deva, 97 km E de Resita, 99 km V de Râmnicu Valcea.

Cel mai semnificativ cutremur din zona Olteniei s-a produs în 14 februarie şi a avut o intensitate de 5,7 pe Richter, fiind urmat de sute de replici. Cu o zi înainte, în aceeaşi zonă, s-a produs un seism de 5,2 grade, la o adâncime de 16,5 kilometri.

Sistemul de tip „dublet seismic” înregistrat în februarie reprezintă cea mai intensă activare a zonei de când există date despre această regiune, potrivit INFP.

Zona în care au avut loc aceste cutremure este cunoscută printr-o activitate seismică slab-moderată, cu evenimente cu magnitudine peste 5 foarte rare. Ultimul cutremur estimat cu magnitudinea de 5,2 s-a produs 1943, la adâncimea de 9,9 kilometri, spunea Institutul Național pentru Fizica Pământului.

Alte cutremure mai semnificative produse în zonă au fost înregistrate în:1912 – 4,5 grade, adâncime 10 km

  • 1916 – 3,9 grade, adâncime 10 km
  • 1962 – 4 grade, adâncime 16 km
  • 1963 – 4,5 grade, adâncime 10 km.

După cele două cutremure puternice din Gorj, INFP a anunțat că a trimis în zonă specialiști pentru montarea a trei stații seismice și 5 stații GPS, pentru analize în vederea cercetărilor privind procesul de desfășurare a cutremurelor și efectele produse de acestea:

  • „Noile stații seismice pot înregistra cutremure de magnitudine de valoare mică și pe baza înregistrărilor se pot estima pagubele din zonă, iar stațiile GPS vor înregistra deformările crustale. Echipamentele s-au montat în localitățile Lelești, Runcu, Peștisani și Bâltișoara.
  • Aceste stații seimice vin în completarea celor 5 stații deja existene în această zonă, la Gura Zlata, Lotru, Petroșani, Târgu Jiu, Herculane și Strehaia”.

„Pământul nu poate fi pus într-o formulă”

În urma cutremurelor din Gorj, reprezentanții INFP au avut mai multe ieșiri publice în care au subliniat că nu se pot face predicții ale cutremurelor.

  • „Pământul nu poate fi pus într-o formulă. Nu putem să facem preziceri.
  • Nu există nicio metodă de a face predicţii pentru cutremur, la nivel mondial, nu există o formulă.
  • Aceste sisteme de forțe care apar în scoarța terestră au un caracter complex și haotic, nu evoluează într-un mod ușor de prezis. Este imposibil de spus ce se va întâmpla exact în viitor.
  • Un olandez a început o „predicție” cu „sooner or later” (mai devreme sau mai târziu). Aceasta nu este o predicție. Astfel de „predicții” nu au cum să fie acceptate de comunitatea științifică.
  • Asta e, suntem la cheremul naturii.
  • Aparatele înregistrează mișcările în timpul producerii seismelor, nu le pot prevedea”, au afirmat specialiștii de la Institutul pentru Fizica Pământului.