Cutremur în Nepal: Alpiniști decedați, alții sunt blocați în tabăra de bază pe Everest în urma avalanșelor

Cutremur în Nepal: Alpiniști decedați, alții sunt blocați în tabăra de bază pe Everest în urma avalanșelor

Risc Seismic

Numeroși alpiniști implicați în diferite expediții pe Everest au fost surprinși sâmbătă de avalanșe, în urma cutremurului din Nepal, până în prezent fiind înregistrate opt victime în rândul cățărătorilor, alte zeci de persoane fiind blocate din cauza nămeților, potrivit unui oficial nepalez, scriu AFP și Reuters. * Cutremur/Nepal: Zeci de victime și persoane rănite în Kathmandu în urma clădirilor prăbușite

* Cutremure de peste 5 grade produse în lume în 2015 (cronologie)

Cutremurul înregistrat sâmbătă în Nepal este cel mai puternic din ultimii 81 de ani din această țară, Institutul Geologic al SUA revizuind magnitudinea acestuia la 7,8, față de 7,5 cât a fost anunțată inițial .

Un oficial al ministerului nepalez de interne a anunțat potrivit unei estimări preliminare decesul a 688 de persoane în regiunile populate ale Nepalului, din care numai în capitala Kathmandu au fost înregistrate 181 decese, scrie agenția Reuters.

În urma cutremurului și a replicilor care au urmat (cu magnitudini de 6,6 și 5,5) s-au produs avalanșe pe Everest, mulți alpiniști au fost surprinși de nămeți.

O parte a taberei de bază de pe Everest este acoperită de zăpadă, cel puțin opt oameni au murit și alte câteva zeci sunt răniți, potrivit ministerului nepalez de turism, relatează Reuters și Xinhua.

'Numărul celor decedați ar putea fi mult mai mare, incluzând atât alpiniști străini, cât și șerpași nepalezi', a declarat Gyanendra Shrestha, oficial nepalez din cadrul Ministerului nepalez de turism, adăugând că avalanșa a îngropat o parte a taberei de bază de pe Everest, potrivit Reuters.

Un alpinist, prins de avalanșă în tabăra de bază de pe Everest, a transmis un mesaj text unui jurnalist AFP, în care l-a anunțat că ninge și elicopterele nu pot ajunge în acea zonă, scrie agenția France Presse.

Alpinistul Daniel Mazur a postat pe Twitter că tabăra de bază de pe Everest a fost 'afectată serios', iar echipa sa de alpiniști este prinsă de avalanșă. 'Vă rog să vă rugați pentru fiecare dintre noi', a mai postat acesta pe rețeaua Twitter.

Alpinistul român Alex Găvan, aflat pe muntele Pumori, la aproximativ 8 km vest de Everst, a postat pe rețeaua Twitter informația potrivit căreia cutremurul a provocat o avalanșă pe masivul Everest, transmite Reuters.

Cutremurul a fost simțit la tabăra de bază de pe Everest, apoi s-a produs o avalanșă mare pe masivul Pumori, a scris românul Alex Găvan pe contul său de Twitter , adăugând 'am fugit din cort pentru a mă salva. Nevătămat. Mulți, foarte mulți oameni se află pe masivul Pumori', potrivit Reuters.

Privind situația din regiunile nordice și estice ale Indiei afectate de cutremur, unde s-au înregistrat până în prezent 12 victime, premierul Narendra Modi a convocat o reuniune de urgență cu oficiali ai regiunilor respective pentru analizarea situației și adoptarea unor măsuri specifice, potrivit Xinhua. A cerut de asemenea forțelor aeriene naționale să fie pregătite pentru a interveni în zonele afectate. AGERPRES

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Ați văzut ce frumos s-a întors cheița după faza cu „Ciolacu e tătic”?

2 VIDEO Penibilul ăsta a fost ani de zile șeful de facto al SRI?

3 „Cu tot respectul pentru Firea, eu nu pot sa mă aliniez în a o susține pentru că, de obicei, orice cal devine gloabă”

4 „Tu muncești și-ți cumperi o Dacie pentru că atât poți, eu muncesc și-mi cumpăr un Ferrari pentru că atât pot”

5 Dedesubturile unui scandal politico-matrimonial de mahala