CUTREMUR la Casa de licitații a NABABILOR! Amănunte INCENDIARE!

CUTREMUR la Casa de licitații a NABABILOR! Amănunte INCENDIARE!

Polițiștii care au efectuat joi percheziții la casa de licitații Artmark au ridicat mai multe obiecte, printre care unele propuse pentru clasare la Ministerul Culturii, se arată într-un comunicat remis AGERPRES. Procurorii spun că existau date că la Artmark și la domiciliile unor persoane erau deținute bunuri sustrase din situri arheologice românești protejate. Captura e impresionantă. Percheziții au avut loc și la o altă casă de licitații.

Patronul din acte al Artmark este Alexandru Bîldea, scrie  Flux24 .

CASĂ FONDATĂ DE PATRICIU ȘI ACTUALUL ȘEF AL ICR

Afacerea Artmark a început în 2008, cînd Bîldea, avocat al Grupului Rompetrol, partener fondator al Casei de avocatură Buduşan, Bîldea & Asociaţii, a înfiinţat casa de licitaţii, împreună cu Radu Boroianu, fost ambasador al României în Elveţia, actualmente șef al ICR. Afacerea a debutat cu un împrumut de 2 milioane de euro, luate de la un fond de investiţii elveţian, la care Dinu Patriciu era acţionar. Împrumutul i-a fost acordat cu sprijinul direct al lui Patriciu, iar banii au fost folosiţi pentru achiziţionarea primelor opere de artă scoase la licitaţie. Iniţial, acţionarii afacerii au fost Alexandru Bîldea (acţionar majoritar), Radu Boroianu şi Dinu Patriciu, prin fondul elveţian de investiţii. În 2010, Bîldea reuşeşte să achite împrumutul, scoţîndu-l din acţionariat pe Dinu Patriciu, dar şi să răscumpere acţiunile deţinute de Radu Boroianu, devenind, astfel, acţionar unic.

Preşedintele Centrului Cultural ArtSociety al Artmark este Ruxandra Garofeanu, cunoscut critic de artă, apropiată a primarului sectorului 2, Nicolae Onțanu, căruia îi organizează seri de artă.

NUME MARI ÎN CONSILIUL ONORIDIC AL ARTMARK

Din Consiliul Onorific al Centrul Cultural mai fac parte: Ruxandra Balaci,Director Artistic al Muzeului Național de Artă Contemporană,  fostul președinte Emil Constantinescu. Gilda Lazăr de la firma de țigarete JTI, Amalia Năstase, Tudor Octavian, critic de artă și invitat permanent la România Tv, Catrinel Pleșu, soția lui Andrei Pleșu, avocatul Florin Țucă și alții.

ArtSociety a avut onoarea să beneficieze de sprijinul unor personalități marcante ale culturii românești, dintre care amintim: Andrei Pleșu, Horia Roman Patapievici, Dinu C. Giurescu, Constantin Bălăceanu Stolnici, Mugur Isărescu, Mircea Albulescu, Dan Hăulică, Alexandru Tomescu , Neagu Djuvara, Ion Grigorescu, Ioan Sbârciu, Ruxandra Demetrescu, Doina Păuleanu, Tiberiu Alexa, Paul Gherasim etc, se spune pe pagina de internet a galeriei.

PERCHEZIȚIILE

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Alba Iulia au efectuat percheziții la două galerii de artă din București și la domiciliile unor persoane, de unde au fost ridicate pentru examinare mai multe loturi de bunuri arheologice, respectiv 3 monede Koson din aur, 1.050 monede antice din argint (denari romani, tetradrahme etc.), o armă dacică tip sica, depozite de unelte, statuete și vase ceramice (inclusiv aparținând culturii Cucuteni).

Au mai fost indisponibilizate și sunt în curs de examinare circa 2.000 tablouri oferite la vânzare de către casele de licitații, se menționează într-un comunicat transmis vineri AGERPRES de către PCA.

Potrivit sursei citate, în contextul cercetărilor vizând combaterea infracțiunilor comise în dauna patrimoniului cultural național, procurori ai PCA Alba Iulia au coordonat o acțiune desfășurată în perioada 24 — 26 februarie de structurile specializate ale Poliției Române în domeniul protejării patrimoniului cultural național.

Astfel, la data de 24 februarie, prin cooperare judiciară internațională, a fost recuperată de la un agent comercial din Olanda o monedă Lysimach din aur, ce a fost depusă în custodia Muzeului Național de Istorie a României din București.

De asemenea, joi și vineri au fost efectuate percheziții la două galerii de artă din București și la domiciliile unor persoane cu privire la care existau date că ar deține bunuri sustrase din situri arheologice românești protejate. Cu prilejul acestor activități au fost identificate și ridicate pentru examinare mai multe loturi de bunuri arheologice: 3 monede Koson din aur, 1.050 monede antice din argint (denari romani, tetradrahme etc.), 102 artefacte din metal (o armă dacică tip sica, depozite de unelte etc), 12 statuete și vase ceramice (inclusiv aparținând culturii Cucuteni), care au fost depuse în custodia Muzeului Național de Istorie a României.

PRECIZĂRILE ARTMARK

Casa de licitații Artmark  precizează că atât custodia, cât și consignarea obiectelor pentru organizarea unei licitații dedicate istoriei Daciei s-au făcut în baza unor contracte scrise, iar experții au propus clasarea unora dintre acestea. De asemenea, reprezentanții Artmark menționează că au fost depuse la Poliție adrese prin care s-au cerut date legate de aceste obiecte.

"Adeverim faptul că în cursul zilei de ieri, într-o acțiune de percheziție domiciliară, unități diverse de Poliție au sechestrat și ridicat toate artefactele cu privire la care am propus Ministerului Culturii clasarea. (...) Din nefericire însă, în cadrul aceleiași acțiuni, au fost indisponibilizate și toate celelalte obiecte de artă și de colecție găsite depozitate la sediu (mii de tablouri, sculpturi, cărți, artă decorativă etc)", precizează sursa citată.

Artmark arată că, potrivit planificării agendei de expoziții și licitații 2016, comunicate public cu circa un an înainte, prin afișare pe website și menționare în cataloagele de licitație, a dorit să organizeze un eveniment dedicat istoriei Daciei.

În acest context, reprezentanții casei de licitații susțin că în acest scop au anunțat tematica de consignare colecționarilor și galeriilor, propunându-le să pună în vânzare, în cadrul evenimentului de licitație publică, obiecte de colecție în legătura cu istoria Daciei.

"Am primit în custodie numeroase obiecte, arme unelte, monede, cărți, hărți, afișe, ceramică etc, selectând aproximativ 120 în vederea consignării și punerii în vânzare prin licitație. Atât custodia, cât și consignarea s-au făcut, ca întotdeauna, în baza unor contracte scrise, cu obligații reciproce specifice; totodată, obiectele consignate au fost menționate în registrul de patrimoniu, pe care orice comerciant autorizat are obligația să îl țină", arată sursa citată.

Reprezentanții Artmark indică faptul că, sesizând valoarea specială a multora dintre aceste obiecte, conform legii, experții specializați în istorie antică cu care casa colaborează au întocmit propuneri de clasare a acestor artefacte în categoriile patrimoniului național cultural, fond, respectiv tezaur, propuneri pe care le-au depus la Direcția pentru Cultură București.

"Mai mult decât atât, pentru a ne asigura că ni se permite legal să punem în vânzare aceste antichități, am înregistrat la Inspectoratul General al Poliției două adrese, (...) care descriu toate aceste obiecte, atașând fotografiile și rapoartele de expertiză și solicitând: să ni se comunice 'dacă vreunul dintre acestea figurează în evidențele IGPR ca fiind obținut ilicit', respectiv 'dacă pentru vreunul dintre obiecte există vreo interdicție de comercializare'", se precizează în comunicat.

Potrivit acestora, deocamdată nu s-a primit răspuns la aceste adrese.

Reprezentanții Artmark își exprimă speranța că Poliția va reveni asupra măsurii de indisponibilizare a obiectelor de la Artmark.

"Oferind Poliției tot sprijinul în vederea investigării corecte și eficiente, ne exprimăm speranța ca Poliția să revină asupra măsurii de indisponibilizare a obiectelor de artă și de colecție aflate la sediul nostru, pentru a permite reluarea activității legale și legitime de piață de artă (livrarea obiectelor cumpărate și achitate, organizarea expozițiilor viitoarelor licitații din 22 și 24 martie, activitățile curente de documentare, expertizare, evaluare etc.)", mai arată reprezentanții Artmark.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am închis conturile la BCR. Nu mai colaborez cu firme austriece. Am anulat vacanța de schi în Austria cu angajații. La revedere Austria pe o perioadă…

2 Voi ați citit ce scria Dan Alexe acum câțiva ani despre Austria, băncile ei și legătura cu Croația?

3 Premierul Ciucă aruncă dinamita: Nivelul relațiilor cu Austria va scădea la nivelul însărcinatului cu afaceri externe la Viena

4 Fotografia asta o fi trucată?

5 Loredana Groza, în ipostaze care par desprinse din filme pentru adulți...