CUTREMUR/A DEMISIONAT șeful SIE!
Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat de la conducerea SIE, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Iohannis, care a precizat că şeful statului a acceptat demisia acestuia.
Mădălina Dobrovolschi a precizat că demisia lui Mihai Ungureanu a fost înregistrată la Administraţia prezidenţială, iar preşedintele Iohannis va accepta această demisie.
MR Ungureanu ar fi demisionat din motive personale, potrivit surselor citate. Reamintim ca HotNews.ro a scris despre tensiunile aparute in relatia dintre MR Ungureanu si presedintele Klaus Iohannis inca din vara, cand Iohannis i-ar fi cerut lui Ungureanu demisia.
Una din cauzele care ar fi dus la racirea relatiilor este faptul ca "MRU se lauda ca din 2019 va fi viitorul presedinte" ceea ce l-ar fi deranjat pe seful statului, au confirmat pentru HotNews.ro sursele citate. In plus, lui MRU i se reproseaza ca ar fi ramas dependent de anumiti oameni de afaceri. Pe de alta parte, informatii privind racirea relatiilor au aparut imediat dupa episodul Black Cube, firma israeliana acuzata ca a spionat-o pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi. Black Cube a precizat, dupa izbucnirea scandalului ca actiunile din Romania ar fi fost in acord cu legea nationala si ca aveau autorizatii de la cele mai inalte autoritati. Nu e clar nici pana azi cine i-a autorizat si daca acest lucru este adevarat. Intre timp, ancheta in cazul Black Cube a evoluat, a fost retinut fostul ofiter SRI Daniel Dragomir, insa nu este clar daca numele lui MR Ungureanu este implicat in aceasta ancheta.
Interimar, conducerea SIE va fi asigurată de Silviu Predoiu, a mai precizat purtătorul de cuvânt al şefului statului.
În 24 iunie 2015, preşedintele Iohannis l-a desemnat pe Ungureanu pentru un nou mandat la conducerea SIE, acesta fiind numit prin votul Parlamentului din 30 iunie 2015.
Mihai Răzvan Ungureanu a mai fost şef al SIE în perioada decembrie 2007 - februarie 2012.
Preşedintele Klaus Iohannis i-a acceptat demisia. Până la numirea unui nou şef al spionajului extern, interimatul va fi asigurat de general Silviu Predoiu.
Silviu Predoiu este cunoscut în anul 1958, lucrează în SIE din 1990, iar din anul 2005 este adjunct al directorului SIE. Anterior, Predoiu a lucrat ca geolog la întreprinderea de metale rare.
CV Mihai Răzvan Ungureanu:
• iunie 2015- 26 septembrie - director al SIE
• februarie 2012 - Mai 2012, Prim-Ministrul României
• decembrie 2007 - 2012 - director al SIE
• decembrie 2004 - martie 2007- Ministru al Afacerilor Externe
• 2003-2004 - Coordonator adjunct, Iniţiativa de Cooperare pentru Europa de Sud-Est, Viena
• 2001-2003 - Director general - Emisar special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est
•1998-2001 - Secretar de stat MAE
Disputa SIE-DNA pe banii din offshore-uri ai românilor
SIE a fost implicat în această primăvară într-un război al declarațiilor cu DNA, după ce șefa direcției anticorupție a criticat serviciul pentru că nu a oferit nicio informație în scandalul Panama Papers.
„Nu pot să îmi explic de ce de la SIE în ultimii ani nu am primit vreo sesizare. Mi-e greu să cred că ofițerii SIE nu au informații. Nu am primit niciodată informări de la SIE, am aflat din comisii rogatorii sau din investigații jurnalistice. Mi-e greu să cred că ofițerii de informații nu dau peste aceste elemente și nu înțeleg de ce nu sesizează DNA. Am vazut că foarte mulți dintre cercetați își mută averea și bunurile în străinătate. Este de siguranță națională, ca atunci când milioane de euro sunt transferate în off-shore, sau când sume considerabile de bani sunt date ca mită prin off-shore-uri pentru licitații publice”, spunea Laura Codruța Kovesi în 26 aprilie, după ce documentele Panama au descoperit mai multe cazuri de români care aveau offshore-uri în Panama.
Reprezentanţii SIE s-au grăbit să dea replica: serviciul nu monitorizează cetăţenii români aflaţi în străinătate sau conturile şi achiziţiile lor.
„Informațiile SIE nu se pot constitui în probe în instanță, întrucât sunt obținute prin surse umane cetățeni străini, cu mijloace și metode specifice, care "nu pot fi dezvăluite nimănui și în nicio împrejurare". Respectând cu strictețe atât propria lege de organizare și funcționare cât și protocoalele de cooperare și competențele celorlalte structuri din Sistemul Securității Naționale, acest tip de informații sunt transmise spre completare, validare și exploatare acelor instituții ale statului cu atribuții și posibilități legale”, arătau reprezentanții SIE într-un comunicat.
În urma acestui schimb de replici, șefii celor două instituții au fost chemați la Cotroceni.
„Am avut o discuție cu Laura Codruța Kovesi și cu Răzvan Ungureanu. A fost o discuție constructivă, s-au lămurit lucrurile și în continuare urmează ca ei să găsească soluții la probleme împreună, să lămurească neînțelegerile între cele două instituții. Consider că problema s-a rezolvat”, spunea Klaus Iohannis în 28 aprilie.