Da, e vorba despre România!/Desant al diplomaților americani în instituțiile din Justiție după ce Antony Blinken, noul secretar de Stat al SUA, a anunțat o puternică agendă anti-corupție

Da, e vorba despre România!/Desant al diplomaților americani în instituțiile din Justiție după ce Antony Blinken, noul secretar de Stat al SUA, a anunțat o puternică agendă anti-corupție

Diplomații americani de la București au făcut în ultima săptămână un adevărat tur de forță, având întâlniri cu liderii celor mai importante instituții din domeniul Justiției. Întâlnirile susținute ale Ambasadei SUA vin la scurt timp după ce Antony Blinken, noul secretar american de Stat, a anunțat că lupta anti-corupție va fi readusă într-o poziție importantă pe agenda sa.

Însărcinatul cu afaceri al SUA la București, David Muniz, și consilierul juridic Jessica Kim au avut săptămâna trecută întâlniri cu ministrul Justiției, Stelian Ion, cu șefii DNA, DIICOT și Parchetul General, dar și cu Consiliul Superior al Magistraturii.

În plus, cei doi diplomați americani au discutat cu liderii Agenției Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) și Agenția Națională de Integritate (ANI).

David Muniz și Jessica Kim au susținut explicit desființarea Secției Speciale (SIIJ), potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA. Diplomații au arătat că SUA promovează statul de drept în România, iar la întâlnirea cu ministrul Stelian Ion au discutat despre ”reformele necesare pentru asigurarea independenței sistemului judiciar”.

La DNA, David Muniz și Jessica Kim ”au evidențiat parteneriatul solid dintre Ambasadă și DNA și au declarat că sprijină activitatea importantă a DNA în lupta continuă împotriva corupției din România”, potrivit comunicatului citat. Și în celelalte întâlniri ”s-a subliniat implicarea comună a țărilor noastre în consolidarea eforturilor de combatere a corupției din România”, arată Ambasada SUA.

Eforturile diplomatice ale Ambasadei SUA vin pe fondul relansării subiectului corupției la nivel Departamentului de Stat al SUA. În luna ianuarie, Antony Blinken, noul șef al diplomației americane în Administrația Biden, a anunțat în timpul audierilor din Senatul SUA că va acorda o atenție sporită combaterii corupției în statele partenere. ”Vreau să aducem combaterea corupției sus pe agenda Departamentului de Stat”, a spus el în Senat.

Mai mult, când a fost întrebat de un senator dacă ia în calcul să elaboreze un raport anual privind corupția la nivel global, după modelul raportului privind traficul de persoane, Blinken a dat un răspuns pozitiv, fără a adăuga însă alte detalii.

”Corupția este, fără discuție, una dintre principalele cauze ale conflictelor din întreaga lume”, a mai spus Blinken.

Întâlnirile diplomaților americani cu șefii instituțiilor din justiție au loc în plină încercare a ministrului Stelian Ion de desființare a SIIJ și de refacere a legilor justiției după modificările în serie făcute de PSD. Proiectul de desființare a SIIJ a fost adoptat săptămâna trecută de guvern și trimis în Parlament, în ciuda avizului negativ de la CSM, iar Stelian Ion a anunțat că urmează proiectele de modificare a legilor justiției.

Premierul Florin Cîțu a anunțat la rândul său, după o vizită la Bruxelles, că unul dintre obiectivele guvernului este reforma în justiției, cu scopul ridicării în acest an a Mecanismului pentru Cooperare și Verificare (MCV) instituit de Comisia Europeană încă de la aderarea României la UE. (Foto: David Muniz și Jessica Kim în vizită la DNA / sursa: Ambasada SUA)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina