Da, este harta trupelor NATO mobilizate pe flancul estic, inclusiv în România, după invazia Rusiei în Ucraina

Da, este harta trupelor NATO mobilizate pe flancul estic, inclusiv în România, după invazia Rusiei în Ucraina

Ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, NATO și-a crescut prezența defensivă pe flancul de est, inclusiv în România, cu mai multe trupe, avioane și nave. Vedeți în articol cum arată acum harta trupelor și echipamentelor militare dislocate în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria, al căror număr a fost crescut după ce Vladimir Putin a declanșat războiul din Ucraina, în 24 februarie.

Militari NATO in RomaniaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

La acest moment, pe flancul estic sunt mobilizați 40.000 de soldați sub comanda directă a NATO și 100.000 de soldați americani.

NATO a publicat miercuri o hartă a trupelor mobilizate pe flancul estic:

Forța de răspuns a NATO va crește de la 40.000 de militari la peste 300.000 - Stoltenberg

În aceste zile, la Madrid are loc un summit istoric al celor 30 de state NATO, la care va fi revizuit noul concept strategic al Alianței Nord-Atlantice, pentru prima oară din 2010 încoace, astfel că acesta va prevedea clar că Rusia este o amenințare directă la adresa securității transatlantice, a declarat miercuri secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg.

La summitul de la Madrid ar urma să se decidă și o creștere masivă a forțelor NATO aflate în stare de alertă ridicată. „Vom transforma forța de răspuns a NATO și vom crește numărul forțelor noastre de înaltă pregătire la mult peste 300.000", a spus Stoltenberg.

Forța de reacție rapidă a NATO, forța de răspuns a NATO, are în prezent aproximativ 40.000 de soldați.

"Ne vom consolida, de asemenea, capacitatea de a ne întări în caz de conflict, cu mai multe echipamente prepoziționate, cu capacități desfășurate în avans, cum ar fi apărarea aeriană, și cu forțe alocate în prealabil pentru apărarea anumitor aliați", a adăugat secretarul general al alianței.

Biden anunță creșterea prezenței militare a SUA în România

Și președintele american Joe Biden, aflat la summitul NATO de la Madrid, a anunțat miercuri că Statele Unite își vor „întări poziția militară în Europa”, astfel încât alianța să poată "răspunde amenințărilor care vin din toate direcțiile și în toate zonele: terestre, aeriene și maritime".

El a anunţat o consolidare a prezenţei militare şi a capacităţilor americane în Spania, Polonia, România, în statele baltice - Estonia, Letonia şi Lituania -, în Marea Britanie, Germania şi Italia.

Biden a amintit că SUA au desfăşurat deja suplimentar, în acest an, 20.000 de militari în Europa pentru "a întări liniile ca răspuns la iniţiativele agresive ale Rusiei".

Joe Biden a confirmat totodată că Washingtonul va ridica de la 4 la 6 numărul distrugătoarelor sale de la baza navală Rota din Spania ;i va stabili, de asemenea, în Polonia "un cartier general permanent al Corpului 5 al armatei americane".

"Vom menţine o brigadă suplimentară compusă în total din 5.000 de persoane, care îşi va avea baza în România", a declarat Joe Biden, adăugând că SUA vor proceda la "desfăşurări suplimentare în statele baltice".


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...