Dacă populiștii câștigă alegerile din Slovacia, vor înceta imediat sprijinul militar pentru Ucraina

Dacă populiștii câștigă alegerile din Slovacia, vor înceta imediat sprijinul militar pentru Ucraina

Slovacii votează în cadrul unor alegeri anticipate ca urmare a prăbușirii fostului guvern de centru-dreapta, iar în sondaje conduce partidul populist SMER.

Robert Fico promite încetarea ajutorului militar către Ucraina FOTO arhivă Adevărul

În fruntea celor mai multe sondaje se află partidul populist SMER al lui Robert Fico, care a promis încetarea imediată a sprijinului militar slovac pentru Ucraina. Fico a fost forțat să demisioneze din funcția de prim-ministru în urma asasinării jurnalistului de investigație Jan Kuciak în 2018.

„Dacă SMER intră la guvernare, nu vom trimite nici măcar un singur cartuș în Ucraina ", a declarat el recent susținătorilor.

Amenințarea a declanșat semnale de alarmă în capitalele occidentale, care testează unitatea NATO și UE pentru a găsi semne de fisuri. Este un ecou al retoricii venite din partea Ungariei, vecina Slovaciei și membră NATO, care spune că doar diplomația poate asigura pacea.

Dar pentru unii, amenințarea lui Fico este o pistă falsă. Bratislava a fost un aliat loial și de neclintit, furnizând Kievului rachete sol-aer și elicoptere, donând chiar întreaga sa flotă de avioane de luptă MiG-29 scoase din uz, potrivit bbc.com .

Cu toate acestea, nu mai sunt prea multe de dat. „Dulapul este gol", a declarat un oficial occidental pentru BBC. Ceea ce rămâne sunt contractele comerciale pentru arme grele, inclusiv obuziere autopropulsate comandate de Ucraina și partenerii săi occidentali.

Producătorii sunt în majoritate companii de apărare deținute majoritar de stat, iar un guvern Fico ar putea - teoretic - să intervină.

Derapaje nepermise și folosirea unui limbaj pe placul Moscovei

Dar aceste contracte oferă locuri de muncă pentru slovaci și venituri pentru statul slovac. Este puțin probabil ca Fico să le pună în pericol, a considerat oficialul.

SMER nu a răspuns la solicitările de interviu. Dar deputatul partidului, Lubos Blaha, a vorbit cu BBC în această vară, folosind un limbaj care părea să fi fost scris la Moscova, nu la Bratislava.

„Trebuie să oprim acest război - cu orice preț", a spus Blaha. „Pot să înțeleg că ucrainenii nu ar fi fericiți că vor pierde, de exemplu, Donbasul, sau Crimeea. Dar, totuși, trebuie să fim realiști", a spus dl Blaha, descriind conflictul ca fiind un „război prin procură al Statelor Unite împotriva Rusiei pe teritoriul ucrainean".

Robert Fico, între timp, a declarat recent la un miting că războiul a început în 2014, când „naziștii și fasciștii ucraineni au început să ucidă populația rusă din Donbas".

La egalitate cu SMER se află Slovacia Progresistă, un partid liberal și pro-occidental care promite să mențină ajutorul militar acordat Ucrainei. Tomas Valasek se teme că Robert Fico urmează exemplul liderului ungar Viktor Orban

„Răposata [secretar de stat american de origine cehoslovacă] Madeleine Albright ne-a numit în mod faimos gaura neagră a Europei și a scos Slovacia de pe pista de aderare la NATO", a spus Tomas Valasek, viceliderul partidului, fost ambasador la NATO, referindu-se la anii 1990, tulburi și autoritari, sub conducerea lui Vladimir Meciar.

„Nu cumva strigați lupul prea devreme?”

„Bănuiesc că asta este ceea ce ne rezervă viitorul dacă fostul prim-ministru Fico va fi reales", a spus el, adăugând că liderul SMER a luat o foaie din cartea de joc a lui Viktor Orban.

Valasek a mers în orașul ceh Brno pentru a obține sprijin în rândul studenților universitari slovaci, dintre care zeci de mii vor merge acasă pentru a vota în acest weekend - unii dintre ei cu două trenuri speciale puse la dispoziție gratuit de ONG-urile slovace.

În fiecare an, aproximativ 17% dintre absolvenții de liceu slovaci părăsesc țara pentru a studia la universități din străinătate. Media OCDE este de 2%. Ei pleacă, a spus el, din cauza dezamăgirii față de învățământul superior și de asistența medicală precare, a lipsei de toleranță - în special în afara capitalei - și a unui sentiment general de nemulțumire.

Peste jumătate dintre ei nu se mai întorc niciodată. Alegerile din Slovacia stârnesc îngrijorare în Occident și în NATO cu privire la ceea ce înseamnă pentru coaliția care sprijină Ucraina

Slovacia progresistă oferă o viziune a unei societăți deschise, tolerante și cosmopolite. SMER respinge această viziune drept „fascism liberal", făcând în schimb campanie pentru stabilitate, ordine și securitate socială.

„În ultimele săptămâni, mai mulți diplomați străini mă întreabă - nu cumva strigați lupul prea devreme?", a declarat Beata Balogova, redactor-șef al cotidianului SME.

Balogova respingea ideea optimistă că, odată ajuns la guvernare, Fico populistul va ceda locul - așa cum a făcut-o în trecut - lui Fico pragmaticul, mai ales în condițiile grele ale construcției coaliției slovace.

„Este o presupunere foarte greșită", a spus ea.

Electoratul slovac, hrănit cu amenințări mai mult sau mai puțin reale

„În acest moment, Robert Fico nu are o versiune mai bună a sa. În acest moment, el trebuie să continue să-și hrănească electoratul. Pentru acest electorat trebuie să învingi pe cineva în fiecare zi. Pentru că odată ce le-ai spus că există o amenințare a migrației, există o amenințare a comunității LGBT și a liberalilor - trebuie să continui să lupți împotriva lor."

Nici SMER, nici Slovacia Progresistă nu au șanse să obțină mult mai mult de 20%, iar sondajele sugerează că ar putea exista până la 10 partide în noul parlament. Formarea unei coaliții ar putea fi încurcată.

Sondajele sugerează că ar putea exista până la 10 partide în noul parlament slovac, astfel încât formarea unei coaliții ar putea fi complexă.

Întors la Bratislava, m-am îmbarcat într-o croazieră de agrement pe Dunăre. Ambarcațiunea noastră cu motorină a înaintat în amonte spre Viena și spre vest, înainte de a face un viraj lent de 180 de grade spre est. În aval se afla Budapesta, unde aparent se află mentorul politic al lui Fico.

„Slovacia este în derivă de ceva timp", a declarat Alena Kudzko, însoțitoarea mea de pe fluviu, analist la grupul de reflecție Globsec din Bratislava.

„Ceea ce îi unește pe slovaci este faptul că ei cred că țara lor ar trebui să fie o punte între est și vest" , a spus ea.

„Sună ca o idee frumoasă, dar nu este fezabilă în realitate. Atunci când o țară importantă duce un război la granițele tale, este dificil să fii o punte.”

În martie, Kudzko și colegii ei au publicat un sondaj care arăta că doar 40% dintre slovaci credeau că Rusia este responsabilă pentru războiul din Ucraina. Jumătate vedeau Statele Unite ca pe o amenințare la adresa securității. Retorica SMER pare să cadă pe un teren fertil.

Nu degeaba sunt unii îngrijorați că Robert Fico ar putea trage Slovacia înapoi pe orbita Moscovei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat