Dan Andronic deschide seria audierilor de la Comisia de anchetă parlamentară pentru prezidențialele din 2009

Dan Andronic deschide seria audierilor de la Comisia de anchetă parlamentară pentru prezidențialele din 2009

Jurnalistul Dan Andronic deschide seria audierilor din Comisia parlamentară de anchetă pentru prezidențialele din 2009, fiind totodată invitați săptămâna viitoare fosta președintă a AEP Ana Maria Pătru, Mircea Geoană, Viorel Hrebenciuc, a anunțat miercuri președintele comisiei, senatorul PSD Mihai Fifor.

Reuniți într-o primă ședință, senatorii și deputații au votat calendarul audierilor, acestea urmând a fi deschise de jurnalistul Dan Andronic — luni, de la ora 10,00.

"Pentru săptămâna viitoare ne-am propus să lucrăm luni, marți și miercuri în ședința comisiei. Începem deja să invităm pentru audieri o serie de persoane, la propunerea colegilor, persoanele implicate în ceea ce s-a întâmplat în 2009. Astfel, luni, comisia lucrează de la 10,00 la 13,00 și primul invitat va fi domnul Dan Andronic, pentru că au considerat colegii că de aici a pornit întreaga poveste și, prin urmare, ni se pare firesc să fie prezent la comisie pentru a relua această poveste pe care a prezentat-o și public", a declarat, la finalul ședinței, Mihai Fifor.

Potrivit acestuia, pentru a putea fi conturat un cadru al documentelor care au fost atunci emise, va fi invitată la audieri președinta Autorității Electorale Permanente din acea perioadă, Ana Maria Pătru, însoțită de vicepreședinții AEP.

Marți va fi audiat fostul senator Mircea Geoană, fost candidat la prezidențialele din 2009, iar miercuri a fost invitat la audieri fostul ministru de Interne Vasile Blaga.

Nu în ultimul rând, va fi invitat la audieri directorul STS, Marcel Opriș.

"Marți lucrăm de la ora 15,00 la ora 19,00. Am convenit cu colegii să ne vedem cu domnul Mircea Geoană, candidat la vremea aceea la prezidențiale, cu domnul Dan Șova și cu domnul Viorel Hrebenciuc — care era șeful campaniei electorale a PSD. Miercuri — de la 9,00 la 14,00 — vom invita ministrul de Interne de la vremea respectivă, domnul Vasile Blaga, însoțit de cei doi secretari de stat din momentul acela — pe ordine publică era dl chestor Marian Tutilescu, iar pe partea de prefecturi implicat în organizarea campaniei electorale dl Mihai Capră. Și, totodată, vom solicita prezența la comisie a STS prin domnul general Marcel Opriș", a precizat Mihai Fifor.

La finele fiecărei săptămâni se va discuta lista cu cei care vor fi audiați în săptămâna ce urmează și totodată documentele care vor fi solicitate pentru a fi prezentate comisiei de la diverse instituții.

"Scopul declarat al comisiei este să încercăm să aflăm adevărul vizavi de modul în care s-au desfășurat alegerile prezidențiale. Vom găsi soluții tehnice ca presa să fie informată. (...) Este o ședință care are și un anumit grad de confidențialitate. (...) Încercăm să avem un fir al desfășurării evenimentelor. Cu siguranță, toți cei care au fost implicați în evenimentele din 2009 vor fi invitați să apară în fața comisiei", a adăugat Fifor.

Întrebat dacă s-a stabilit o dată la care să fie audiat procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, Fifor a spus: "La finele fiecărei săptămâni vom stabili cine va fi invitat în săptămâna care urmează. Nu are nicio legătură cu deciziile CCR, este efectiv un calendar pe care îl stabilim cu ceilalți membri ai comisiei".

"Va fi chemat și dl Oprea. Așa a decis comisia, ca în prima săptămână să pornim așa. (...) O să vină și momentul în care îi vom invita pe cei care s-au aflat acolo, tocmai de aceea ne-am dorit să ne întâlnim prima dată cu domnul Dan Andronic, pentru a relua firul narațiunii domniei sale și a identifica persoanele pe care să le invităm la audieri în perioada următoare", a completat Mihai Fifor, întrebat de ce Oprea nu a fost chemat la audieri în prima săptămână, fiind cel în casa căruia s-au desfășurat evenimentele povestite de Dan Andronic.

Întrebat de ce nu este chemat și Traian Băsescu, senatorul PSD a arătat că senatorii și deputații comisiei "au considerat firesc" să se plece cu audierea celor care au sesizat neregulile în desfășurarea scrutinului prezidențial". "Nu ne-am dorit niciun fel de moment să pară că este o activitate politică, pentru că nu despre asta discutăm. Va fi invitat și dl. Traian Băsescu, fără niciun fel de dubiu, și cei pe care i-a văzut o țară întreagă la televizor cu un tabel foarte mare cu informații. Încercăm să fim obiectivi", a explicat Fifor. El a completat că este posibil să vină la audieri și Adriean Videanu.

În prima ședință s-a mai decis ca vicepreședinții comisiei de anchetă să fie parlamentarii Daniel Fenechiu (PNL) și Steluța Cătăniciu (ALDE). De asemenea, membrii supleanți vor participa la ședință fără drept de vot.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…