Danemarca: Fostul şef al serviciului de informaţii, condamnat cu executare pentru trădarea secretului profesional într-o carte de memorii

Danemarca: Fostul şef al serviciului de informaţii, condamnat cu executare pentru trădarea secretului profesional într-o carte de memorii

Fostul şef al serviciului danez de informaţii (PET), Jakob Scharf, a fost condamnat vineri la patru luni de închisoare cu executare pentru trădarea secretului profesional într-o carte de memorii, relatează AFP.

Instanţa a stabilit că, în 24 de locuri din carte, Scharf a divulgat în mod conştient informaţii confidenţiale, mai ales despre operaţiuni ale serviciului şi despre metodele acestuia de lucru.

Judecătorii au considerat că circumstanţele sunt agravante întrucât dezvăluirile au fost făcute în scop comercial.

Cartea, intitulată 'Şapte ani la PET - epoca lui Jakob Scharf', divulgă de asemenea detalii despre diferite dosare de terorism şi legăturile cu servicii de informaţii ale unor alte state.

Ea a fost scrisă de un colaborator al Politiken, cotidian de referinţă în Danemarca, care l-a publicat în paginile sale în octombrie 2016 pentru a protesta împotriva cenzurii, după interdicţia de punere în vânzare ordonată de justiţie.

Redactorul-şef al cotidianului a fost condamnat, la 18 ianuarie, la o amendă de 50.000 de coroane daneze (6.700 de euro) pentru încălcarea interdicţiei.

Jakob Scharf, în vârstă de 52 de ani, s-a aflat la conducerea PET între 2007 şi 2013, într-o perioadă în care Danemarca a fost ţinta unui atentat în urma publicării unor caricaturi ale profetului Mahomed.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...