Danemarca suplimentează ajutorul militar oferit Ucrainei cu 2,4 miliarde de euro

Danemarca suplimentează ajutorul militar oferit Ucrainei cu 2,4 miliarde de euro

Danemarca va dona Ucrainei încă 2,4 miliarde de euro, printr-un fond destinat în special achiziţiei de echipamente militare, a anunţat luni premierul danez Mette Frederiksen, relatează Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.

Frederiksen se numără printre posibilii succesori ai lui Stoltenberg pentru șefia NATO FOTO ARHIVĂ

"Războiul în Ucraina este într-o fază foarte critică, cu o situaţie gravă pe câmpul de luptă, şi Ucraina are aşadar nevoie de tot sprijinul posibil. Ucrainenii au nevoie acum de armele noastre şi de sprijinul nostru, de aici şi urgenţa", a motivat şefa guvernului danez într-un interviu acordat televiziunii publice DR.

Guvernul său a creat un fond special destinat achiziţiei de arme şi muniţii oferite Ucrainei pentru a ajuta această ţară în războiul cu Rusia. Fondul a fost deja alimentat cu o tranşă de şapte miliarde de coroane daneze (circa 950 de milioane de euro).

Noua alocare de 17,9 miliarde de coroane daneze (circa 2,4 miliarde de euro) va fi împărţită în două tranşe, una de 7,5 miliarde de coroane, care va fi folosită pentru anul în curs, iar cealaltă în valoare de 10,4 miliarde de coroane va fi alocată pentru anul 2024, "întrucât nimic nu indică faptul că anul viitor va fi un an al păcii", a indicat Mette Frederiksen.

Toţi aceşti bani vin din bugetul statului danez, iar 70% din suma alocată anterior a fost deja cheltuită pentru a furniza Kievului echipamente militare, a precizat ea.

Pe lângă acest ajutor militar, guvernul de la Copenhaga a anunţat că va juca un rol important în instruirea piloţilor militari ucraineni pe avioanele de luptă americane F-16, în cadrul unui plan european.

Mette Frederiksen nu a exclus posibilitatea ca Danemarca să doneze Ucrainei într-un anumit orizont de timp avioane F-16 . Armata daneză dispune în prezent de circa 40 de astfel de aparate, dintre care sunt în serviciu aproximativ 30, acestea urmând să fie înlocuite treptat în anii următori cu avioane F-35.

„Această contribuție majoră va consolida în continuare capacitățile de luptă ale forțelor armate ale Ucrainei pe termen scurt și mediu. Forța noastră este în unitate!", a mulțumit pe Twitter președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”