Danemarca: Trei responsabili ai unei grupări iraniene arabe, găsiţi vinovaţi de spionaj în favoarea Riadului şi susţinerea terorismului

Danemarca: Trei responsabili ai unei grupări iraniene arabe, găsiţi vinovaţi de spionaj în favoarea Riadului şi susţinerea terorismului

Un tribunal danez a decis vineri că trei responsabili ai unei grupări iraniene arabe de opoziţie se fac vinovaţi de finanţarea şi susţinerea de activităţi teroriste în Iran, precum şi de spionaj în favoarea Arabiei Saudite, transmit Reuters şi AFP.

Cei trei, care sunt membri ai Mişcării arabe de luptă pentru eliberarea Ahvaz (ASMLA) şi au fost arestaţi în urmă cu doi ani, sunt pasibili de pedepse de până la 12 ani de închisoare pentru "culegerea de informaţii privind indivizi şi organizaţii, în Danemarca şi străinătate, precum şi privind afaceri militare iraniene şi pentru transmiterea acestor informaţii unui serviciu de informaţii saudit", potrivit tribunalului din Roskilde, în apropiere de Copenhaga.

Sentinţa în acest caz este aşteptată în martie.

Cei trei bărbaţi cu vârste între 40 şi 51 de ani ar putea fi expulzaţi din Danemarca, unul dintre ei riscând de asemenea retragerea cetăţeniei daneze.

ASMLA vizează crearea unui stat separat al etnicilor arabi în provincia sud-vestică iraniană Khuzestan, bogată în petrol. Arabii reprezintă o minoritate în Iran.

Cei trei au fost găsiţi vinovaţi, între altele, de favorizarea de atacuri anti-iraniene şi susţinerea grupării militante Jaish Al-Adl, ce operează în Iran şi este considerată organizaţie teroristă în SUA.

Într-un caz legat de cel de vineri, în mai anul trecut un norvegian de origine iraniană a fost condamnat tot de justiţia daneză la şapte ani închisoare pentru spionaj în favoarea unui serviciu de informaţii iranian şi complot pentru asasinarea unui membru al ASMLA.

Aceste două cazuri au evidenţiat lupta pentru putere ce are loc între Arabia Saudită şi Iran pe teritoriul Danemarcei, stat care în 2018, după arestarea norvegianului, a cerut UE să impună sancţiuni Iranului.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...