Dănescu (ARB): Piața neagră ar putea scădea cu 5%, dacă băncile ar crește cu 10% digitalizarea anual, timp de 4 ani

Dănescu (ARB): Piața neagră ar putea scădea cu 5%, dacă băncile ar crește cu 10% digitalizarea anual, timp de 4 ani

Piața neagră ar putea scădea cu 5%, dacă băncile ar crește cu 10% digitalizarea anual, timp de patru ani, a declarat președintele executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, într-o conferință de specialitate.

"Industria bancară și în Europa și în România are un anumit grad de maturitate. Maturitate în sens de business strategy înseamnă că într-o piață, care cu toate că este concurențială, este foarte greu să inovezi. De ce? Deoarece concurentul foarte rapid va avea inovația ta. Câștigul din inovație, cum este în medicină, medicamentele generaliste și așa mai departe, în bănci nu se regăsește în aceeași valoare. În concluzie, și câștigul financiar din inovație este mai mic. Avantajul competitiv de obicei durează mai puțin într-o industrie matură. (...) Timp de 4 ani dacă reușim să creștem cu 10% digitalizarea, consecutiv în cei patru ani, am putea să reducem măcar cu 5% piața neagră, care s-ar ridică undeva la 29%. Știm aceste cifre, cunoaștem mai bine decât oricine genul acesta de judecată și de acțiuni pe care trebuie să le luăm. Nu ne întoarcem să vorbim și de ziua de astăzi? Ne întoarcem să vedem că mai sunt câteva legi de modificat pentru a avea semnătura electronică?", a spus Dănescu.

El a precizat că băncile sunt foarte reglementate pentru că au impact mare asupra economiei.

"Băncile sunt foarte reglementate de ce? Pentru că sunt foarte mari ca impact asupra economiei. La nivelul Europei, activele bancare sunt de peste 3 ori mai mari decât PIB-ul european. O modificare în acest proces bănesc extraordinar de mare duce și la un impact foarte puternic asupra economiei europene și asupra societății în general. În concluzie, trebuie să fim cât mai mult reglementați. Riscurile pe care le aduc orice fel de blocaje, de fraudă, duc la efecte foarte agile imediate și cu impact la nivelul societății. Oare este o discuție ipocrită chiar și la nivel european care pune pe primul plan agenda digitală europeană, înțelegând concurența între continentul european și cel american sau asiatic, într-un continent unde finanțarea băncilor este făcută în proporție de 75% din finanțarea continentului, comparativ cu America unde ai 25%? Au fost băncile retincente la inovație? Nu. În același timp legislația, riscurile, impactul pe care îl au asupra societății și economiei în general le-au făcut mai conservatoare", a mai arătat oficialul ARB.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu