Dansuri cazaceşti şi flori oferite de Vladimir Putin miresei Karin Kneissl (GALERIE FOTO)

Dansuri cazaceşti şi flori oferite de Vladimir Putin miresei Karin Kneissl (GALERIE FOTO)

Preşedintele rus Vladimir Putin a dansat sâmbătă braţ la braţ cu şefa diplomaţiei austriece, Karin Kneissl, la nunta acesteia din urmă, care şi-a atras un val de critici pentru gestul ei de a-l invita la un asemenea eveniment pe liderul de la Kremlin, consemnează agenţiile Reuters şi EFE.


Foto: (c) DOMINIK ANGERER / EPA


La puţin timp după orele prânzului, televiziunea austriacă Oe24 a transmis în direct aterizarea avionului preşedintelui Vladimir Putin pe aeroportul oraşului austriac Graz. El a apărut apoi la nunta lui Karin Kneissl cu un buchet de flori şi însoţit de o trupă de solişti cazaci care le-au cântat mirilor o serenadă. Fotografii prezenţi au surprins şi momentele în care Kneissl şi Putin vorbeau ori dansau.


Foto: (c) ROLAND SCHLAGER POOL / EPA


Printre invitaţi s-au numărat şi cancelarul conservator austriac Sebastian Kurz, precum şi vice-cancelarul Heinz Christian Strache, liderul partidului de extremă dreapta FPOe, care a promovat-o pe Karin Kneissl în funcţia de ministru de externe, ea nefiind însă membră a acestei formaţiuni.


Foto: (c) ROLAND SCHLAGER POOL / EPA


În vârstă de 53 de ani, Karin Kneissl s-a căsătorit cu omul de afaceri Wolfgang Meilinger, nunta desfăşurându-se într-un sat viticol din apropiere de Graz.

Foto: (c) ROLAND SCHLAGER POOL / EPA


Dar elementul inedit al nunţii rămâne invitaţia pe care şefa diplomaţiei austriece i-a adresat-o liderului de la Kremlin, gest care a provocat surprindere şi un val de reacţii negative, mai ales în contextul în care Austria deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE. Cei care o critică pe Karin Kneissl văd în această invitaţie inclusiv o slăbire a poziţiei UE în faţa Rusiei.


Foto: (c) DOMINIK ANGERER / EPA


'Îi doresc sincer (lui Kneissl) tot ce este mai frumos la nunta ei, dar mi-ar fi plăcut ca pentru interesul naţional să se fi evitat reacţiile internaţionale negative cauzate de invitarea preşedintelui rus', a transmis purtătorul de cuvânt al Partidului Social-Democrat (de opoziţie), Andreas Schieder, referindu-se în special la reacţiile venite din Ucraina, unde preşedinta comisiei de politică externă a parlamentului de la Kiev, Hanna Hopko, a spus că 'din acest moment, Austria nu mai poate fi un mediator în Ucraina'.


Foto: (c) ROLAND SCHLAGER POOL / EPA


Răspunzând criticilor, MAE austriac a negat existenţa vreunei 'schimbări în politica externă a Austriei' şi a insistat că este vorba despre un 'eveniment privat', iar vizita lui Putin este una 'personală'.


Foto: (c) DOMINIK ANGERER / EPA


La rândul său, liderul extremei drepte austriece, Heinz Christian Strache, vede în această invitaţie mai degrabă o publicitate preţioasă pentru Austria prin mediatizarea intensă a prezenţei lui Putin la nuntă. 'Nu poate exista o publicitate mai bună pentru Austria, pentru natura ei minunată, peisajele de vis şi autentica ei ospitalitate', a spus preşedintele partidului care o susţine pe Karin Kneissl.


Foto: (c) DOMINIK ANGERER / EPA


La ora locală 16:23 avionul preşedintelui Putin a decolat de la Graz, îndreptându-se către Berlin, unde preşedintele rus va avea în cursul serii o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”