Dat în URMĂRIRE! Vă mai aduceți aminte? În 2014 se certa cu Dragnea pe șefia PSD! Acum, Dragnea îl alintă Sebi!

Dat în URMĂRIRE! Vă mai aduceți aminte? În 2014 se certa cu Dragnea pe șefia PSD! Acum, Dragnea îl alintă Sebi!

Sebastian Ghiţă a fost dat în urmărire naţională, joi, la scurt timp după ce instanţa supremă a decis arestarea preventivă în lipsă a fostului deputat. Numele lui Sebastian Ghiţă şi date despre acesta au fost introduse în aplicaţia "Urmăriţi" a Poliţiei Române, la care au acces toate structurile de poliţie din ţară.

"La data de 5 ianuarie a.c., Poliţia Română a primit un mandat de arestare preventivă emis de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pe numele inculpatului Ghiţă Sebastian Aurelian. Conform Codului de procedură penală, pentru localizarea şi prinderea inculpatului Ghiţă Sebastian Aurelian, a fost dispusă darea în urmărire a acestuia, activitate ce se desfăşoară de poliţişti, sub supravegherea procurorului competent”, a anunţat Poliţia Română.

 Vă mai aduceți aminte? În 2014 se certa cu Dragnea pe șefia PSD! Acum, Dragnea îl alintă Sebi!

Fugarul este alintat de Liviu Dragnea cu apelativul „Sebi”. Dragnea este cel mai „periat” si laudat lider politic la Romania TV, postul infiintat de Ghita. De altfel, Dragnea este singurul lider de partid care ia in serios „dezvaluirile” lui Ghita de la RTV.

„Nu le iau in ras, pentru ca din pacate nu sunt singurele informatii de acest gen care au ajuns la mine atat in timpul campaniei electorale cat si dupa alegeri, mai ales dupa alegeri. Am primit din foarte multe parti informatii de la oameni cu care nu am vorbit niciodata in viata mea si de care nici nu auzisem si care mi-au transmis ca au fost presati, intrebati sa spuna ceva despre mine sau macar sa accepte sa inventeze ceva despre mine. Aceasta declaratie asumata a lui Sebi Ghita ma pune pe ganduri serios si cred ca trebuie sa ne puna serios pe ganduri pe toti”, spunea Dragnea la sfarsitul lunii decembrie.

Potrivit procedurii, în cazul în care Sebastian Ghiţă nu va fi găsit în ţară, iar autorităţile vor avea indicii că acesta a părăsit România, anchetatorii vor cere instanţei emiterea unui mandat european de arestare pe numele lui, urmând să fie dat şi în urmărire internaţională.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, joi, emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pentru Sebastian Ghiţă, înlocuind controlul judiciar pe cauţiune, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova. 

Mandatul de arestare a fost emis în lipsă, pentru că Sebastian Ghiţă este dispărut din 21 decembrie 2016, şi va fi pus în executare imediat după ce fostul deputat va fi găsit, întrucât decizia nu este definitivă, dar este executorie.

"Dispune arestarea în lipsă a inculpatului Ghiţă Sebastian Aurelian, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data punerii efective în executare a mandatului de arestare preventivă. Dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatului Ghiţă Sebastian Aurelian”, potrivit deciziei ICCJ.

Decizia de arestare preventivă poate fi contestată, în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru procuror şi de la comunicare pentru inculpat, la Completul de cinci judecători al instanţei supreme, care va pronunţa o soluţie definitivă în această cauză. În cazul în care decizia de arestare preventivă va fi menţinută de Completul de cinci judecători, Ghiţă ar putea pierde cauţiunea de 60 milioane de lei, depusă când a fost luată măsura controlului judiciar, ca o garanţie că acesta va respecta obligaţiile care îi revin în cadrul măsurii preventive.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă este căutat din 21 decembrie 2016, după ce a fost chemat la DNA Ploieşti, în dosarul de corupţie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair în România, şi nu s-a prezentat, ulterior pe numele lui fiind emis un mandat de aducere.

Sebastian Ghiţă nu avea dreptul să plece din ţară fără acceptul procurorilor, întrucât este sub control judiciar, măsură preventivă luată în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie alături de foşti şefi din Parchet şi Poliţie din judeţul Prahova.

Ultima dată, Sebastian Ghiţă s-a prezentat la sediul IPJ Prahova pentru a semna, conform procedurilor, în cadrul controlului judiciar pe 19 decembrie 2016.

Instanţa supremă a respins, în 27 decembrie, cererea DNA Ploieşti de emitere a unui mandat de arestare preventivă în lipsă a fostului deputat Sebastian Ghiţă şi a menţinut măsura controlului judiciar pe cauţiune, cu interdicţia de a părăsi ţara în dosarul în care acesta este cercetat sub control judiciar.

Un complet de trei judecători de la instanţa supremă decisese, în 16 decembrie, ca lui Sebastian Ghiţă să îi fie ridicată interdicţia de părăsire a ţării, una dintre obligaţiile din cadrul controlului judiciar pe cauţiune.

De la dispariţia sa, din 21 decembrie, Sebastian Ghiţă a avut patru apariţii la România TV, postul de televiziune pe care îl controlează, în care a lansat acuzaţii la adresa procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). El a prezentat, marţi seara, o înregistrare audio în care Traian Băsescu discuta despre dosarul lui Dan Voiculescu, invocând şi numele judecătoarei Camelia Bogdan, dar şi pe cele ale procurorului şef al DNA Codruţa Kovesi şi pe al prim-adjunctului SRI Florian Coldea.

Procurorii Parchetului instanţei supreme s-au autosesizat în acest caz, privind posibile imixtiuni în actul de justiţie. 


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 CTP / „Juriul de la Chișinău a acordat zero puncte României. Ce ziceți de asta?”

3 ULTIMA ORĂ Un general american anunță că Rusia ia în considerare capitularea în războiul împotriva Ucrainei

4 Aviația tactică a Rusiei a dispărut din Ucraina. De ce oare?

5 Notă internă strict secretă a FSB: Agenții ruși „cred că Putin este bolnav în faza terminală”