Date personale: UE şi Japonia creează 'cel mai mare spaţiu securizat' din lume

Date personale: UE şi Japonia creează 'cel mai mare spaţiu securizat' din lume

Uniunea Europeană şi Japonia au creat miercuri 'cel mai mare spaţiu din lume de fluxuri securizate' de date personale, prin convergenţa reglementărilor lor privitoare la protecţia vieţii private, a anunţat miercuri Comisia Europeană într-un comunicat, citat de AFP.

Companiile vor putea de acum să transfere acest tip de date în deplină securitate juridică, după ce fiecare din părţi a finalizat procedurile de recunoaştere a conformităţii garanţiilor aduse de cealaltă.

'Europenii vor beneficia de norme stricte în materie de protecţie a vieţii private atunci când datele lor vor fi transferate spre Japonia', a subliniat comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova. 'Companiile noastre vor beneficia de un acces privilegiat la o piaţă de 127 milioane de consumatori', a adăugat ea.

Comisia Europeană ceruse Japoniei o serie de garanţii suplimentare, mai ales în ce priveşte condiţiile în care o firmă niponă poate transfera spre o ţară terţă date personale pe care le-a importat din UE.

Guvernul japonez 'a furnizat totodată asigurări Comisiei în ce priveşte accesul la date al autorităţilor publice japoneze în scopuri de proceduri penale şi de securitate naţională', a precizat executivul comunitar.

Japonia a acceptat, de asemenea, să creeze un 'mecanism de procesare a plângerilor' europenilor privind accesarea eventuală a datelor lor de către autorităţile publice japoneze.

Datele personale înglobează tot ceea ce permite identificarea unui individ, în mod direct (nume, fotografie) sau indirect (un număr de client, de pildă). Ele au devenit valoroase pentru numeroase companii, care le transferă adesea în străinătate pentru exploatare în scopuri comerciale.

În interiorul Uniunii Europene procesarea datelor cu caracter personal este guvernată de noul Regulament General privind Protecţia Datelor (RGPD), intrat în vigoare în mai 2018, într-un context marcat de scandalul la nivel planetar în care a fost implicat Facebook.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Îi vom distruge!” / Rușii, izolați în Sud după ce ucrainenii au distrus și ultimul pod!

2 Rusul nu știa ce i se întâmplă. Fusese capturat...

3 O profeție tulburătoare făcută de Carl Sagan înainte de a muri s-a viralizat

4 VIDEO Priviți, așa e pe front, în Ucraina...

5 Dovada că e groasă pentru Rusia în Ucraina! Șoigu, în vizită de urgență la cea mai mare fabrică de tancuri!