De aia a fugit Vâlcov? Ion Ghizdeanu, pus sub acuzare pentru suspiciuni de falsificare a deconturilor în FDI, „pușculița pentru baroni” inventată de Dragnea și Vâlcov

De aia a fugit Vâlcov? Ion Ghizdeanu, pus sub acuzare pentru suspiciuni de falsificare a deconturilor în FDI, „pușculița pentru baroni” inventată de Dragnea și Vâlcov

Ion Ghizdeanu, fostul președinte al Comisiei Naționale de Prognoză, este vizat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 într-un dosar în care există suspiciuni de falsificare a unor procese verbale de alocare a unor bani de la stat, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

UPDATE 13.38: Ion Ghizdeanu a ajuns la Parchet

El a fost citat azi la parchet pentru a fi pus sub acuzare, potrivit surselor citate.

E vorba despre alocarea de bani din Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI), un instrument financiar gândit de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov în 2019 pentru a le da bani de la bugetul de stat baronilor locali. FDI era gestionat de Comisia Naționalî de Prognoză. Guvernul Orban a desființat Fondul și l-a înlocuit din funcție de Ghizdeanu.

Miercuri, în județul Olt au avut loc mai multe percheziții în acest dosar, potrivit publicației  Concret în Olt .

Ce este FDI. Noul instrument numit Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI) a fost lansat de guvern și Comisia Națională de Prognoză în primăvara anului 2019. Fondul era gestionat formal de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, instituție condusă la acel moment de Ion Ghizdeanu și care era subordonată de facto premierului Dăncilă. Instrumentul a fost inventat de Darius Vâlcov, iar lista proiectelor aprobate la finanțare arată că primarii PSD primesc peste 80% din proiecte.

Finanțarea proiectelor de dezvoltare se asigură sub formă de granturi, acordate din Fond, iar sursa de finanțare a Fondului o reprezintă împrumuturile în lei, acordate din disponibilitățile contului curent general al Trezoreriei Statului. Valoarea totală a împrumuturilor acordate Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză pe un interval de 20 ani este de 10 miliarde de euro. Finanțarea va fi acordată pentru mici proiecte în domenii precum sănătatea, mica infrastructură, educația și cercetarea.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...