De ce a fost trimis la închisoare comisarul care a luat mită un ceas inteligent

De ce a fost trimis la închisoare comisarul care a luat mită un ceas inteligent

Un comisar din județul Neamț, trimis în judecată pentru corupție, a fost condamnat definitiv la trei ani și patru luni de închisoare cu executare. „Adevărul” a studiat sentința prin care polițistul a fost trimis în spatele gratiilor.

Comisarul Iulian Cloșcă a fost condamnat la închisoare cu executare FOTO Roman24

Curtea de Apel Bacău a pronunțat, în 9 ianuarie 2023, sentința finală într-un dosar de corupție în care a fost trimis în judecată comisarul Iulian Cloșcă, acuzat că a cerut de la patronul unei firme de taxi din Roman două ceasuri Apple Watch și un iPhone 11, din care a primit efectiv un ceas Apple Watch în valoare de 1.549 de lei. Comisarul Cloșcă a fost condamnat, în primă instanță, de Tribunalul Neamț, la trei ani de închisoare cu suspendare. Sentința a fost, însă, atacată cu apel, iar Curtea de Apel Bacău a decis condamnarea comisarului la trei ani și patru luni de închisoare cu executare.

Acuzațiile aduse polițistului

Potrivit DNA, care l-a trimis în judecată pe polițist, comisarul a amendat de mai multe ori o firmă de taximetrie. Mai mult decât atât, firma de taximetrie a fost amendată inclusiv de Inspectoratul Teritorial de Muncă, la sesizarea polițistului rutier. Patronul firmei de taximetrie s-a declarat convins că este șicanat pentru a fi intimidat. Același patron a declarat că, la un moment dat, a mers la sediul Poliției, iar la ieșire comisarul l-a abordat întrebându-l dacă „cunoaşte vreo persoană care să aibă de vânzare două ceasuri marca Apple Watch şi un telefon mobil iPhone 11”.

Potrivit DNA, după discuțiile purtate pe Whatsapp, despre modelul de ceas, patronul firmei de taximetrie „s-a întâlnit cu inculpatul la o vulcanizare aflată pe E 85 şi i-a remis ceasul mai sus arătat, fără însă ca inculpatul să-i fi remis vreo sumă de bani în schimbul ceasului primit”.

Apărarea comisarului

Pe tot parcursul anchetei și al procesului, comisarul de Poliție a recunoscut discuțiile despre ceas și primirea unuia dintre dispositive, dar a negat vehement că pretinderea şi primirea acestora ar fi fost comise cu titlu de mită. Mai mult, comisarul a declarat că pentru ceasul primit a plătit în avans suma de 200 de euro tocmai pentru „a clarifica anticipat că nu solicita nicio favoare, iar respectiva înţelegere nu avea nicio legătură cu atribuţiile sale de serviciu”.

Verdictul judecătorilor

Curtea de Apel Bacău l-a condamnat pe comisar la închisoare cu executare, arătând că fapta este dovedită, iar „în susţinerea săvârşirii infracţiunii cu intenţie directă, deosebit de relevantă este însăşi declaraţia inculpatului, potrivit căreia, deşi cunoştea că preţul smart watch-ului este de 1.500 lei, a considerat că prin achitarea sumei de 200 euro a făcut plata corectă”. „Or, a achita 200 euro pentru un produs în valoare, dovedită cu acte, de 1.500 lei, denotă faptul că inculpatul a acceptat gratuit bunul pentru diferenţa de preţ, de aproximativ 500 lei”, se arată în sentința Curții de Apel Bacău, prin care s-a reținut că „probatoriul a dovedit indubitabil că inculpatul a primit ceasul Apple Watch cu titlu gratuit”.

„Curtea observă că bunurile care au constituit obiectul mitei pretinse şi parţial primite nu au o valoare bănească mică, aşa cum greşit a reţinut prima instanţă, ci, din contră, una substanţială, valoarea totală fiind aproximativ de 1800 euro, aşa cum s-a arătat deja prin prezenta hotărâre. Se observă că nici etica şi deontologia profesională, pe care inculpatul trebuia să le aibă şi care să îi diriguiască exercitarea atribuţiilor de serviciu, acesta deţinând o funcţie publică înaltă, aceea de comisar, nu l-au înfrânat din a comite prezenta faptă de corupţie”, se mai arată în sentința Curții de Apel Bacău.

Judecătorii care au decis condamnarea cu executare a comisarului au mai arătat că „inculpatul, fiind superior şcolarizat şi instruit, a înţeles să se folosească de a sa cunoaştere într-un mod care să îl disculpe, încercând să dea o aparenţă de liceitate acţiunilor sale prin susţinerea că ar fi achitat preţul ceasului primit, preţ pe care l-ar fi negociat anterior”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?