De ce nu au ajuns la timp echipametele militare de miliarde de dolari, livrate Ucrainei, din Occident

De ce nu au ajuns la timp echipametele militare de miliarde de dolari, livrate Ucrainei, din Occident

Încă de la începutul atacului Rusiei asupra Ucrainei, țările occidentale au trimis ajutoare militare în valoare de miliarde de dolari. Obținerea rapidă a echipamentelor nu a reprezentat o problemă. Aducerea lor în prima linie este, în schimb, o cu totul altă poveste.

Ucraina a întâmpinat probleme de logistică FOTO US Air Force

Voința armatei ucrainene de a lupta a fost motivul cheie pentru care planul președintelui rus, Vladimir Putin, de a obține o victorie militară rapidă, a eșuat lamentabil, anul trecut. În același timp, sprijinul militar occidental a fost vital pentru progresul Ucrainei, notează Business Insider.

O coaliție de zeci de țări a oferit sau s-a angajat să ofere ajutor militar , în valoare de aproximativ 60 de miliarde de dolari Ucrainei, odată cu începere războiului din data de 24 februarie 2022.

Acest ajutor variază de la tancuri de luptă principale și rachete antitanc până la piese de artilerie din epoca sovietică și sisteme moderne de rachete de artilerie de mare mobilitate M142, precum și alte echipamente: milioane de cartușe de muniție pentru arme de calibru mic, ochelari de vedere pe timp de noapte și vehicule blindate.

Pentru militarii aflați în război, a fost însă o mare provocare să aducă echipamentul potrivit, trupelor potrivite, la momentul potrivit.

Drumul de la sosirea armamentului în Ucraina, până în prima linie

Țările occidentale s-au străduit să livreze aceste echipamente Ucrainei, depășind dezbaterile politice și obstacolele logistice, dar aducerea lor în prima linie prezintă o cu totul altă problemă. Nici cele mai moderne arme nu le pot fi de ajutor ucrainenilor, dacă nu ajung la timp.

La fel ca orice armată mare, în special una care a crescut foarte rapid în timpul unui conflict, forțele ucrainene s-au confruntat și se confruntă cu probleme legate de mutarea armelor și echipamentelor în primele linii și între unități.

Principalul lucru pe care îl auziți în prima linie este că armata ucraineană, ca orice forță mare într-un război mare, are probleme de distribuție internă, așa că multe dintre nemulțumirile lor au de-a face cu propria logistică”, a spus Michael Kofman, directorul programului de studii ruse de la CNA, o organizație de cercetare, într-un episod din martie al podcastului Geopolitics Decanted.

Acesta a fost înregistrat la scurt timp după ce Kofman s-a întors dintr-o călătorie în Ucraina.

Armamentul intră în Ucraina, dar apoi toate unitățile ucrainene trebuie să-și găsească o cale pentru a-l distribui și există o mulțime de provocări în asta. Oricine a văzut vreodată o operațiune militară poate observa acele probleme, în care o unitate are un lucru, alta nu”, a adăugat Kofman.

Generalul major al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, Steven Edwards, liderul Comandamentului pentru Operații Speciale Europa, a făcut aluzie la aceste tipuri de dificultăți logistice în timpul unui eveniment din septembrie, spunând că „obținerea echipamentelor și a resurselor de la partenerii noștri s-a dovedit a fi foarte foarte dificilă”.

Totodată, mediul operațional restrâns îngreunează logistica Ucrainei. Trupele americane din Afganistan și Irak s-au bucurat de o superioritate aeriană completă, permițând avioanelor și elicopterelor să-și aprovizioneze forțele terestre după bunul plac.

Ucraina nu are această capacitate, deși forțele sale au împiedicat armata Rusiei să controleze spațiul aerian , lucru ce le poate permite trupelor ucrainene să transporte provizii la sol, fără amenințarea unui atac din partea aeronavelor rusești.

Majoritatea problemelor de logistică din Ucraina provin din confuzia și dificultatea de a furniza unităților din prima linie ceea ce au nevoie atunci când au nevoie. Kofman a spus că nu a auzit plângeri cu privire la cât de mult material a fost furnizat, ci mai degrabă frustrare în legătură cu accesarea materialului care a fost trimis în Ucraina.

Nu este problema că SUA nu ne oferă suficiente lucruri. Este mult mai mult despre cum putem avea acces la lucrurile pe care se presupune că ni s-au oferit”, a mai Kofman.

A aduce echipamentul potrivit la locul potrivit este „un proces cu o mulțime de părți în mișcare”, a declarat pentru Insider, o Beretă Verde a Armatei care servește într-o unitate a Gărzii Naționale.

Oamenii din logistică trebuie să se asigure că oferă ceea ce au nevoie băieții din prima linie. Este mai greu decât pare. Trebuie să existe o comunicare constantă între cerere și ofertă, a spus operatorul Forțelor Speciale, vorbind anonim.

Ceea ce complică și mai mult situația este faptul că armata ucraineană este o forță dinamică. A urmat o serie de reforme și alte schimbări în anii de după atacul Rusiei din 2014 și a crescut continuu, de când Moscova a atacat anul trecut, integrând noi trupe și noi echipamente pentru a se apăra mai bine împotriva invaziei.

În iulie 2022, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat pentru The Times of London că 130.000 de oameni s-au alăturat Forțelor de Apărare Teritorială, până în a 10-a zi de război. Armata, împreună cu alte forțe, precum poliția, ar număra în jur de un milion de oameni.

Echiparea de noi unități în timp ce sprijiniți unitățile care sunt deja în luptă este un echilibru dificil. Nu este vorba doar despre distribuirea de arme și gloanțe. Multe trupe ucrainene se rotesc, de asemenea, prin SUA și țările europene pentru antrenament.

Distribuirea informațiilor, o altă provocare

Distribuirea informațiilor este, de asemenea, o provocare pentru forțele ucrainene și pentru partenerii lor occidentali, care trebuie să se asigure că informațiile ajung la unitățile care le pot folosi în timp util.

Aceste informații au permis forțelor ucrainene să dea lovituri majore forțelor ruse, cum ar fi scufundarea crucișatorului rusesc cu rachete ghidate Moskva în Marea Neagră în aprilie 2022, care a fost realizată cu ajutorul oficialilor americani, care au confirmat locația navei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

3 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

4 Rusia, oameni buni...

5 Potrivit manualului, dacă Rusia ar fi respectat propria doctrină militară, ar fi cucerit Ucraina în prima etapă a invaziei