De ce numărul enorm de soldați ruși uciși în Ucraina nu îl îngrijorează pe Putin

De ce numărul enorm de soldați ruși uciși în Ucraina nu îl îngrijorează pe Putin

Ucraina estimează la 250.000 numărul soldaților și mercenarilor ruși uciși în războiul în curs de desfășurare în teritoriul său. Totuși, în pofida pierderilor umane uriașe, nu există niciun semn de diminuare a agresiunii militare ruse și de îngrijorare din partea lui Vladimir Putin în legătură cu această problemă.

Cadavre ale soldaților ruși strânse de ucraineni FOTO EPA-EFE

„Pentru oamenii care trăiesc în orașe mici, sate și închisori, războiul este o opțiune de a câștiga înzecit decât înainte”, explică pentru Newsweek Boris Grozovski, expert în economia rusă la Wilson Center. „Așa că ei și familiile lor văd războiul ca pe o loterie pentru a scăpa de sărăcie”, adaugă el.

Grozovski compară actualul sistem de recrutare pentru război din Rusia cu colectivizarea efectuată de sovietici.

Moscova le oferă „țăranilor și muncitorilor săraci șansa să devină mari șefi dacă își ucid vecinii mai bogați și independenți”. „Putin le spune acum rușilor săraci: «Mergeți și omorâți ucraineni. Dacă aveți noroc și vă întoarceți vii, veți deveni bogați. Dacă veți muri, familia voastră va primi sume uriașe de bani de la guvern»”, subliniază expertul de la Wilson Center.

În martie 2022, la scurt timp după declanșarea invaziei din Ucraina, Putin a declarat în Consiliul de Securitate al Rusiei că familia unui soldat ucis pe front va primi aproape 7,5 milioane de ruble (77.000 de dolari) și ale compensații, precum și „despăgubiri lunare”.

Fundația Victimelor Războiului din Ucraina a constatat că salariul mediu pentru locurile de muncă legate „direct” de război se ridică la 300.000 de ruble (aproape 2,8 mii euro), mult mai mare decât media națională de aproximativ 63.000 de ruble (584 de euro).

De-a lungul războiului, au apărut numeroase plângeri din partea soldaților ruși precum că nu au fost plătiți, dar stimulentele promovate în public sunt ispititoare, ajungând până la 500.000 de ruble pe lună (puțin peste 4,6 mii euro).

În plus, recruților li se oferă înlesniri în stingerea creditelor și datoriilor care în mod normal nu sunt disponibile pentru cei cu locuri de muncă obișnuite.

„Pentru mulți oameni afectați de sărăcie, războiul este o opțiune de a-și pune lucrurile în ordine”, spune Grozovski. „Ei fac această alegere pentru că nu au alte opțiuni pentru a-și îmbunătăți semnificativ situația. Construirea unui astfel de sistem social este una dintre cele mai mari crime ale lui Putin”, subliniază el.

Săptămâna trecută, Reuters a constatat o dublare a cheltuielilor militare anuale ale Rusiei, la peste 100 de miliarde de dolari pentru 2023, sau o treime din cheltuielile totale ale guvernului.

Potrivit lui Grozovski, creșterea mare a cheltuielilor militare a adus deficitul țării la 2,6 trilioane de ruble în prima jumătate a anului, aproape de calculul făcut de guvern pentru întregul an 2023.

Creșterea costurilor economice ale războiului lui Putin este mai ușor de stabilit decât pierderile umane, deoarece Moscova își ascunde morții. Ultimul său bilanț - de aproape 6.000 de soldați uciși sau răniți - datează din septembrie 2022. Nici Ucraina nu își prezintă bilanțul real.

Totuși, după ce au analizat necrologurile și datele despre mortalitate înregistrate de Serviciul Federal de Statistică, instituțiile media independente de limba rusă Meduza și Media Zone au constatat că, până la sfârșitul lunii mai, circa 55.000 de bărbați ruși sub 50 de ani ar fi murit în luptele din Ucraina. Totuși, Putin continuă să promită stimulente financiare pe care -sar putea să nu le poată acoperi într-o zi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

2 Horoscop joi, 30 mai. Racii sunt prea curioşi, iar fecioarele nu se pot concentra

3 N-o să vă vină să credeți, dar acest articol a fost publicat în revista SRI...

4 VIDEO Surpriză de proporții, drona care ar fi lovit radarul din Rusia ar fi de fabricație portugheză

5 O lege mai mult decât interesantă promulgată de președintele Iohannis...