De ce Occidentul a ignorat constant avertismentele țărilor est-europene în privința Moscovei, potrivit unui istoric

De ce Occidentul a ignorat constant avertismentele țărilor est-europene în privința Moscovei, potrivit unui istoric

Invazia pe scară largă a Ucrainei a schimbat profund percepția Occidentului asupra relevanței avertismentelor persistente venite din partea țărilor est-europene cu privire la gravitatea amenințării ruse, potrivit istoricului american Alexander Motyl, profesor de științe politice la Universitatea Rutgers.

Occidentul a tins să nu asculte avertismentele țărilor est-europene FOTO SHUTTERSTOCK

În cadrul unui interviu acordat postului de radio NV, difuzat vineri, Alexander Motyl, istoric și expert în spațiul ex-sovietic, a menționat decalajul perpetuat de-a lungul anilor între țările est-europene și cele occidentale care a făcut ca ultimele să minimalizeze întrucâtva preocupările primelor.

Din punctul de vedere al lui Motyl, până la invazia rusă în Ucraina a existat o „problemă culturală, o problemă legată de mentalitatea europenilor occidentali” concomitent cu o problemă istorică și geografică a raportării la Rusia.

În experiența lor vestică, Moscova nu juca rolul dominant pe care îl percepeau, prin prisma experienței istorice sau culturale, țările baltice, Belarus, Ucraina, Polonia. Așadar, din perspectiva acestor țări, pericolul venind dinspre Rusia a fost mereu ceva teoretic și nicidecum unul atât de limpede precum era văzut de la Kiev, Varșovia și Tallinn (Estonia). Ei [vesticii] sunt tentați să creadă că est-europenii exagerează, poate chiar că sunt puțin cam inconștienți, că ei nu pot pricepe consecințele unei opoziții radicale față de Moscova”, a explicat istoricul american.

Invazia rusă în Ucraina a schimbat aceste percepții, astfel încât în prezent Europa occidentală este nevoită să admită cel puțin într-o oarecare măsură că „ țările din Europa de Est, inclusiv ucrainenii, au avut dreptate – nu doar în privința faptului că Moscova a reprezentat mereu o amenințare, ci și a necesității de a se apăra împotriva ei”, spune Motyl.

„Și că pericolul nu există doar pentru țările baltice și ucraineni – ci și pentru Europa însăși”, subliniază el.

În același timp, Motyl este convins că europenilor le-ar fi în prezent dificil să ignore „programul imperialist, bazat pe genocid și fascist ca fiind o amenințare considerabilă pentru Europa însăși”.

„Ucraina, Polonia, Estonia și Letonia – toate aceste țări au solicitat un răspuns imediat prin prisma faptului că ele experimentează acest pericol chiar la ușa lor. Pentru europenii occidentali acest pericol este resimțit ca oarecum îndepărtat. Din nou, problema este viteza reacției la acest pericol. Situația se schimbă, doar că, din nefericire, într-un ritm destul de lent”, concluzionează Alexander Motyl, istoric și profesor de științe politice la Universitatea Rutgers.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...