De ce puiul la rotisor are un gust atât de bun? Secretul cărnii suculente: „Dezvoltă o aromă fantastic de intensă”

De ce puiul la rotisor are un gust atât de bun? Secretul cărnii suculente: „Dezvoltă o aromă fantastic de intensă”

Cheia atractivității puiului de rotisor este gustul acestuia. Aproape fără greș, aceștia au carne suculentă, caramelizată și foarte gustoasă, motiv pentru care sunt populari în întreaga lume de secole. Dar știm ce se folosește pentru prepararea lor, de ce au un gust atât de bun?

Puii la rotisor, un preparat gustos FOTO Shutterstock

Cu excepția cazului în care sunt făcuți acasă, puii la rotisor sunt rareori gătiți singuri, scrie Yahoo Life . Dimpotrivă, majoritatea magazinelor dispun de rotitori mari care gătesc mai multe păsări. De obicei, mai mulți pui se rotesc unul în jurul celuilalt în cadrul rotisorului. Indiferent de mașina de rotisor folosită, multe păsări sunt gătite în imediata apropiere una de alta. Pe lângă faptul că arată apetisant, acest lucru are ca rezultat un beneficiu major: grăsimea lichefiată de la acei pui care se gătesc în partea de sus a mașinii se scurge pe cei de dedesubt.

Datorită grăsimii, puii dezvoltă o aromă fantastic de intensă. De asemenea, ungerea previne uscarea cărnii și este un factor cheie în dezvoltarea nuanței maro caracteristice a puiului de rotisor.

Atunci când prăjesc pui, cei mai mulți bucătari urmăresc să obțină o piele crocantă. Acesta nu este cazul majorității puilor de rotisor care prezintă o piele mai moale, lipicioasă, care este cumva și mai atrăgătoare.

Pielea este lipicioasă

Pielea lipicioasă de pui este un semn distinctiv al păsărilor la rotisor, inclusiv cei gătiți atât în ​​magazinele uriașe, cât și în tarabele mici de pe marginea drumului. Deși s-ar putea să nu fie crocantă, această piele este bogat caramelizată într-un mod care nu poate fi replicat prin alte procese de gătit. Kip Kolow, care a fost pionier în introducerea puiului de rotisor în Statele Unite, a spus într-un interviu pentru Taste : „Puiul de rotisor are o caramelizare diferită, un conținut diferit de umiditate și nu veți obține niciodată o piele mai bună”.

În timp ce aroma pielii este dezvoltată în timpul gătirii, textura sa unică este obținută ulterior atunci când puiul se află în ambalajul său înainte de vânzare. În acest timp, condensul care se formează în interiorul ambalajului înmoaie pielea odată crocantă, oferindu-i textura moale și lipicioasă îndrăgită de toți cunoscătorii de pui la rotisor. Cei care doresc o piele proaspătă nu trebuie să-și facă griji. Pielea poate fi cu ușurință crocantă acasă fie reîncălzind întreaga pasăre în cuptor, fie îndepărtând pielea și gătindu-l într-o friteuză cu aer.

Conțin adesea multă sare

Mulți oameni știu că sarea este un potențiator de aromă. Mai puțini sunt conștienți de faptul că diferitele concentrații de sare au efecte foarte diferite asupra aromelor unui fel de mâncare. La concentrații mari, sarea îmbunătățește foarte mult experiența umami. În consecință, cantități mari de sare sunt adesea adăugate la produsele alimentare sărate, iar puii la rotisor nu diferă. De exemplu, o porție de de pui de la faimoasa rotiserie Costco conține 460 de miligrame de sare. Aceasta este o cantitate mare de sare care ar putea fi considerată excesivă. În ceea ce privește aroma, impactul ei este incontestabil.

Carnea este suculentă

Pe lângă adăugarea de aromă, soluția salină care este injectată în țesutul puiului asigură, de asemenea, ca puiul să rămână suculent. Acest lucru se datorează nu numai adăugării de apă suplimentară, ci și aditivilor, inclusiv fosfat. Acești aditivi ajută carnea să absoarbă și să rețină umiditatea înainte, în timpul și după procesul de gătire. Drept urmare, fiecare gură de carne păstrează o textură suculentă. Este important de reținut, totuși, că Fundația Națională a Rinichiului afirmă că o dietă bogată în fosfați poate avea multiple implicații negative asupra sănătății, inclusiv creșterea riscului de atac de cord.

Injectarea carcaselor de pui cu fosfat este extrem de comună, așa cum a explicat Tom Super, vicepreședinte senior de comunicare pentru Consiliul Național al Puilor pentru Consumer Reports : „În esență, toți puii sunt îmbunătățiți cu o soluție [injectată în pasăre] pentru a menține umiditatea cărnii și gustul". Aceasta înseamnă că cele mai populare mărci de magazine alimentare, inclusiv Costco, folosesc o anumită formă de fosfat în puii lor de rotisor. Oamenii ar trebui să țină cont de acest lucru atunci când decid dacă să mănânce produsul suculent cu regularitate, avertizează specialistul.

Carnea este gătită uniform

Gătitul unui pui acasă implică adesea aplicarea directă de căldură, ceea ce duce la expunerea cărnii la temperaturi inegale. Chiar și puii care sunt gătiți în cuptor suferă aceeași soartă, deoarece majoritatea cuptoarelor de acasă nu reușesc să distribuie căldura în mod uniform. În cele din urmă, acest lucru duce ca unele părți ale puiului să devină prea puțin gătite. În oricare dintre cazuri, experiența alimentară nu este una plăcută.

Gătitul neuniform nu este o problemă pentru puii de rotisor; elementele de încălzire din rotitoarele de mari dimensiuni sunt aranjate astfel încât toți puii să primească o cantitate egală de căldură. Din acest motiv, toată carnea este gătită la perfecție. Mai mult, toată suprafața puiului este și rumenită. Când vine vorba de mâncare, acest proces de gătit asigură că fiecare bucățică de carne este gustoasă, suculentă și fragedă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”