De ce suntem nervoși cu sau fără motiv. Ce se întâmplă în organism când avem nervi mai mult de 3 minute

De ce suntem nervoși cu sau fără motiv. Ce se întâmplă în organism când avem nervi mai mult de 3 minute

Când ne lăsăm pradă nervilor, ne facem, de fapt, rău singuri, chiar dacă avem sau nu dreptate. Efectul asupra organismului este devastator și doar conștientizarea acestui fapt ne poate salva.

Nervozitatea distruge neuronii din creier FOTO arhivă Adevărul

În ultima perioadă, mulți dintre noi se enervează din nimic, în timp ce alții caută pretexte ca să o facă.

„Din ce în ce mai mulți oameni sunt nervoși, cu sau fără motiv. Acest trend ascendent trage un puternic semnal de alarmă că ceva se întâmplă atât în exteriorul lor, cât și în interior. Interiorul fiecăruia dintre noi are o mare nevoie de pace, echilibru și vindecare”, explică psihologul Stelian Chivu.

Ca să ajungem aici, e necesar să înțelegem cum acționează nervozitatea și iritabilitatea .

Mai întâi, în minte apar gânduri de nervozitate, judecată și răzbunare. Gândurile negative vor crea un reflex necondiționat, ce va conduce la programe mentale pe măsură.

Acestea vor modela efectiv corpul mental, făcându-l să fie preponderent agitat, nervos, încordat, cu gânduri și replici de aceeași frecvență. Așa se ajunge la depresie, anxietate, atacuri de panică, dar și la tulburări neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson și tulburări obsesiv-compulsive).

Pe acest fond, ajungem să avem în permanență o gândire critică, reacționară, care ne va influența puternic emoțiile. Nervozitatea și iritabilitatea vor face astfel să trăim mai mult și mai intens stările negative.

„Dacă o stare de nervozitate este trăită mai mult de trei minute, va atrage stări, evenimente și oameni care vor intensifica și expansiona trăirile negative pe care le avem. În acest context, nu vom mai înțelege și nu vom mai putea trăi bucuria și iubirea”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Nervii ne distrug organismul

Studiile științifice au arătat că stările de nervozitate și iritabilitate distrug un număr considerabil de neuroni și împiedică formarea altora noi, favorizează apariția bolilor cardiovasculare, gastrointestinale, afectează sistemul nervos și implicit producția de hormoni.

Când devenim nervoși fără motiv, e un semnal de alarmă care ne spune că trebuie să facem ceva pentru ca această situație să nu se agraveze.

„Poți deveni nervos când vorbești cu alte persoane nervoase. Asta arată că informația este recepționată, preluată și instalată ca programe-emoție ce încep să ne influențeze în funcție de structura psihoemoțională din interior”, exemplifică psihologul Stelian Chivu.

Specialistul are pacienți care vin calmi la cabinet, iar când încep să vorbească despre problema pe care o au, încep să plângă sau să se enerveze. Vindecarea vine după ce psihologul îi scoate din propria lor poveste și le dă să facă exerciții individualizate, care le induc o stare de calm, iar rezolvarea nu întârzie să apară.

Vindecare în trei pași

Primul pas spre vindecare este conștientizarea stării de nervozitate.

Al doilea pas este ca cei în cauză să înțeleagă că, de fapt, își fac rău singuri , chiar dacă sunt îndreptățiți să se supere pe o anumită situație sau persoană.

Al treilea pas este deconectarea de gândurile, stările și manifestările care provoacă și susțin nervozitatea și iritabilitatea.

Asta înseamnă ieșiri în natură, sport, muzică relaxantă, rugăciune, meditații și exerciții de respirație conștientă.

„E o vorbă care spune <<nervozitate multă, sănătate puțină>>. Prin urmare, faceți tot ce vă stă în putere ca să scăpați de nervozitate, pentru că mijloacele sunt gratuite și vă sunt la îndemână”, încheie psihologul Stelian Chivu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...