De ce trăiesc femeile mai mult decât bărbații. Rolul deschiderii emoționale în longevitate, explicat de un cunoscut psihiatru

De ce trăiesc femeile mai mult decât bărbații. Rolul deschiderii emoționale în longevitate, explicat de un cunoscut psihiatru

Există o serie întreagă de posibile motive pentru care femeile tind să trăiască în medie mai mult decât bărbații, o parte explicată prin diferențele genetice dintre sexe, o altă parte derivată din stilul de viață al femeilor și bărbaților.

Sursa foto: Shutterstock

Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii. Pare o generalizare riscantă, dar este confirmată de cifre. Aproape toate statisticile din ultimul deceniu au arătat acelaşi lucru. Datele Eurostat arată că speranța de viață la naștere a femeilor din UE este de 82,9 ani, în vreme ce a bărbaților este de 77,2 ani. În România, femeile au o speranță de viață de 76,6 ani, cu aproape șapte ani și jumătate mai mult decât bărbații, care au o speranță de viață de 69,2 ani.

Această discrepanță în longevitate a fost subiectul unor numeroase studii și dezbateri, iar o perspectivă care a câștigat în popularitate sugerează că modul în care femeile și bărbații gestionează și exprimă emoțiile ar putea juca un rol esențial în această ecuație.

Medicul specialist psihiatru Cozmin Mihai de la Spitalul „Socola” din Iași subliniază că una dintre explicațiile pentru durata de viață mai lungă a femeilor este legată de abilitatea lor de a se deschide și a împărtăși mai des experiențele și emoțiile lor. Potrivit medicului, această tendință a femeilor de a comunica și de a căuta sprijin social are un impact pozitiv asupra sănătății lor fizice și mentale pe termen lung.

Unul dintre motivele pentru care voi, femeile, trăiți mai mult decât noi, bărbații, este acela că voi vă destăinuiți și povestiți foarte mult. Descărcați foarte mult din cutia asta cu multă presiune emoțională. Noi bărbații nu o facem, tocmai de aceea prezentăm un risc cardiovascular și psihic mai mare decât voi. Cu toate că pe depresie și anxietate aveți un deficit din acest punct de vedere”, explică medicul psihiatru Cozmin Mihai.

Cercetările în domeniu au evidențiat că suprimarea sau reprimarea emoțiilor poate avea consecințe negative asupra sănătății, contribuind la creșterea nivelului de stres. În contrast, exprimarea deschisă a emoțiilor poate servi ca o formă de eliberare emoțională și poate contribui la reducerea stresului și a riscului de boli asociate.

Pe lângă exprimarea emoțiilor, există și alți factori care pot contribui la longevitatea femeilor. De exemplu, femeile sunt mai susceptibile să caute îngrijire medicală preventivă și să adopte stiluri de viață sănătoase, inclusiv o alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate, spun experții.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”