De ce vrea NASA să se întoarcă pe Lună înainte de a trimite oameni pe Marte. Scopul misiunii Artemis I

De ce vrea NASA să se întoarcă pe Lună înainte de a trimite oameni pe Marte. Scopul misiunii Artemis I

Înainte de o misiune cu echipaj uman pe suprafața planetei Marte, NASA vrea să se întoarcă pe suprafața selenară, dar într-un mod în care Luna nu a mai fost explorată până acum.

Capsula Orion spre Lună - simulare video

Misiunea Artemis I, fără astronauți la bord, care va fi lansată luni, 29 august, la 15.33 ora României, este considerată primul pas către viitorul explorării spațiale pe care NASA o pregătește. NASA lansează spre Lună cea mai puternică rachetă pe care a fabricat-o vreodată. Capsula Orion, plasată în vârful rachetei, va transporta un echipaj simulat, alcătuit din trei manechine: un bărbat și două femei, echipate cu senzori pentru a măsura nivelurile de radiații pe care le-ar întâlni un echipaj din viața reală.

Ne întoarcem pe Lună pentru a învăța să trăim, să muncim, să supraviețuim”, a spus administratorul NASA, Bill Nelson, în timpul unei conferințe de presă la începutul acestei luni, potrivit CNN.

Acesta a precizat că oamenii vor învăța, în misiunea pe Lună, cum să își folosească resursele pentru a supraviețui în condiții ostile: „Vom învăța cum să folosim resursele de pe Lună pentru a putea construi lucruri în viitor pe măsură ce mergem - nu un sfert de milion de kilometri depărtare, nu o călătorie de trei zile, ci la milioane și milioane de kilometri distanță într-o călătorie de luni și luni, dacă nu de ani”.

Pregătire pentru amartizare

Astronautul NASA Randy Bresnik a vorbit despre importanța explorării selenare ca modalitate de a se pregăti pentru amartizarea pe Marte: „Vom merge mai întâi în unele locuri mai apropiate. Atunci te poți întoarce acasă dacă ți se rup șireturile sau ceva de genul asta”.

Artemis I este o misiune de testare, a subliniat Nelson, care servește ca zbor inaugural al rachetei Space Launch System al navei spațiale Orion și al scutului său termic, precum și ca echipament de protecție pentru viitorii astronauți, precum și pentru măsurarea expunerii la radiații.

Vor avea loc serie de experimente științifice și demonstrații tehnologice în interiorul Orion, dar și prin sateliți mici numiți CubeSats care vor zbura în afra navei spațiale și vor aduna date suplimentare despre mediul spațial cu care se vor confrunta viitorii astronauți Artemis.

Artemis marchează o schimbare istorică

Obiectivul de a duce oameni pe Marte până în 2033 a fost stabilit de administrația Obama, iar administratorii NASA au susținut obiectivul de atunci.

Cu Artemis care este lansat luni, NASA se află într-un punct care marchează o schimbare istorică, cu rolul de a pregăti cea mai semnificativă serie de misiuni de explorare științifică și umană de-a lungul unei generații”, a declarat Bhavya Lal, administrator asociat NASA pentru tehnologie, politică și strategie.

În cadrul misiunii Artemis II, programată pentru 2024, astronauții vor urma o cale similară ca și Artemis I, înconjurând Luna la o distanță mai mare decât oricare dintre misiunile Apollo. Artemis III, programată pentru sfârșitul anului 2025, va ateriza prima femeie și următorul bărbat la polul sudic al Lunii, unde regiunile aflate în umbră permanent pot adăposti gheață și alte resurse care ar putea susține astronauții în timpul plimbărilor lungi pe Lună.

Momentul lansării va fi transmis în direct de NASA pe canalul său de YouTube.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia