De citit! Efectele demisiei lui Stănescu. Cum reușește Dragnea să fie mereu cu doi pași în față?

De citit! Efectele demisiei lui Stănescu. Cum reușește Dragnea să fie mereu cu doi pași în față?

De citit acest material publicat de jurnalistul Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .

Demisia lui Paul Stănescu de la Ministerul Dezvoltării, după o săptămână de la decizia partidului de a-l schimba din funcție, a stabilit învingătorul în noua încleștare Iohannis – Dragnea. Liderul PSD câștigat, din nou, o rundă importantă. Exista o mică șansă să se termine altfel la capătul mai multor dacă. Dacă Stănescu rezista, dacă puciștii convingeau mai mulți parlamentari să voteze moțiunea, dacă guvernul Dăncilă pica, dacă Dragnea pierdea controlul majorității, dacă… Prea mulți dacă.

Klaus Iohannis a pierdut încă o rundă și arată din nou că, atunci când dorește să joace, ii lipsește ceva esențial: flerul și priceperea politică.

De acum, lucrurile sunt clare. Cu Stănescu afară din guvern, lăsat fără pușculița de la ministerul Dezvoltării, cu Firea și Țuțuianu trași pe linie moartă și paralizați administrativ, Dragnea și-a neutralizat pe rând toți rivalii interni. Greu de crezut că, dezbrăcați de atributele puterii, puciștii vor mai convinge pe cineva din partid să-i urmeze. Liderul PSD și-a securizat astfel majoritatea parlamentară și, implicit, guvernul. Moțiunea de cenzură anunțată de opoziție are de azi șanse minime de adoptare.

Apoi, de ce l-ar trăda Călin Popescu Tăriceanu? Ce motive ar avea să plece de lângă PSD? Mai mult, ridicarea imunității liderului ALDE depinde acum de bunăvoința lui Dragnea. Ancheta în dosarul Microsoft l-a legat și mai tare de liderul maxim, chiar dacă știe că alături de el se cam spulberă planurile sale de a candida la prezidențiale.

Dar cel mai important este că prin demisia lui Stănescu, Dragnea câștigă din nou controlul total asupra guvernului, dacă Olguța Vasilescu va fi instalată la ministerul Dezvoltării. Din momentul în care Stănescu și Șova au demisionat, Klaus Iohannis are o marjă îngustă de manevră. Va putea amâna o vreme momentul numirii noilor miniștri, dar nu-l va putea evita.

Am arătat deja care este adevărata miză a schimbării lui Stănescu din Guvern. Viorica Dăncilă pierde unul dintre ultimii susținători care o încurajau să-și păstreze urme de autonomie în raport cu liderul PSD, cel puțin pe tema OUG privind amnistia și grațierea. De acum, calea adoptării OUG-ului este deschisă,cu toate asigurările date de liderul PSD că amnistia și grațierea nu vor fi adoptate de 1 Decembrie sau în jurul acestei date. Nu-și face nimeni iluzii. Acesta este singurul obiectiv important pentru Liviu Dragnea, un plan în doi pași despre care G4Media.ro a scris deja pe larg și care poate fi operaționalizat până la 1 ianuarie 2019, când România va prelua președinția UE.

După această dată va fi mult mai dificil, dar nu imposibil, ca Guvernul să adopte OUG-ul de amnistie și grațiere. Prin urmare, a rămas puțin timp la dispoziția liderului PSD pentru a acționa decisiv. Sărbătorile de iarnă reprezintă perioada ideală penntru dinamitarea dosarelor prin apăsarea butonului nuclear. Capacitatea de reacție și mobilizare a străzii și capacitatea de reacție a partenerilor externi tind spre zero.

În ultimele zile, Dragnea a proiectat din nou imaginea unui lider care controlează jocul de putere, mai ales după decizia Curții de Apel care a desfiiințat completele de cinci judecători de la Înalta Curte. Liderul PSD reușește cumva să fie mereu cu doi pași înaintea tuturor. Pe lângă consilierii israelieni, pe lângă ajutorul doișiunsfert, pe lângă instinctele sale redutabile de prădător și de inteligența sa politică incontestabilă, puse din pacate în slujba unor cauze greșite, pe lângă Bușcu și alți sfetnici isteți, pe lângă televiziunile de casă, pe lângă serviciile de avocat oferite mai nou la vedere de ministrul justiției, Tudorel Toader, cineva îl ajută să gestioneze foarte eficient atât de multe fronturi deschise în partid și în afara lui.

Cine este acest cineva? Cine și-a pus serviciile la dispoziția liderului PSD și îl ajută să câștige mereu, deși se află într-o situație imposibilă, când totul pare, uneori, pierdut?

 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina